Varga Mihály: meg kell erősíteni a magyar élelmiszeripart

Varga Mihály: meg kell erősíteni a magyar élelmiszeripart

MTI
Európa jövője egyenrangú, szuverén tagállamokkal biztosítható, ezért a kormány továbbra is azon dolgozik, hogy megerősítse a magyar gazdaság szuverenitását. Ebben a munkában az egyik legfontosabb feladat a hazai élelmiszeripar feltámasztása, megerősítése - hangoztatta a pénzügyminiszter Karcagon, a Szatmári Cégcsoporthoz tartozó Kun-Malom Grain Kft. új malomüzemének alapkőletételén.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Varga Mihály elmondta: a most induló mintegy másfél milliárd forint összértékű beruházáshoz a magyar kormány is hozzájárult. Hozzátette: a városban számos beruházást adtak át a közelmúltban, és a fejlesztések folytatódnak. A pénzügyminiszter hangsúlyozta: a magyar gazdaság idén és jövőre is az uniós növekedési rangsor élmezőnyében lehet, ezt az Európai Bizottság előrejelzése is alátámasztja. Beszámolt arról is, hogy az első negyedévben 1,7 százalékkal már nőtt a magyar gazdaság teljesítménye, idén éves szinten 2,5 százalék körüli bővülés várható - hangsúlyozta Varga Mihály. Mint mondta: a háború és a romló nemzetközi környezet ellenére a 4,7 millió munkahelyet mindvégig megőrizték, az inflációt sikeresen letörték, a reálbéreket növekedési pályára állították. Az idei feladat az egyensúly helyreállítása és a gazdasági növekedés beindítása.

EZ IS ÉRDEKELHET

A miniszter kiemelte: ma már a nemzetközi előrejelzések is optimisták Magyarországot illetően, továbbra is befektetésre ajánlja hazánkat mindhárom nagy hitelminősítő. Az Európai Bizottság legfrissebb prognózisa szerint Magyarország érheti el az idén a hetedik, 2025-ben pedig a harmadik legnagyobb gazdasági növekedést az uniós országok között. A miniszter rámutatott: a magyar élelmiszeripar fejlődését szolgálja a Szatmári Cégcsoport most elinduló beruházása is. A fejlesztés során több mint 2500 négyzetméteren épül új hántolóüzem és terménytároló, az emellett megépülő napelempark a vállalat biztonságos működését segíti. A megépülő új gyártókapacitás olyan speciális gabonatermékeket is képes lesz előállítani, amelyek korábban hiányoztak a termékpalettáról.

Ifj. Szatmári Zoltán, a jászberényi székhelyű Szatmári Kft. stratégiai vezetője, tulajdonosa elmondta, hogy a tervek szerint 2025 végén befejeződő beruházás során gabonamagvakat hántoló és őrlő üzem létesül 1672 négyzetméteren, emellett 1000 négyzetméteres új terménytároló is épül. Továbbá 24 régi vasbeton silót modernizálnak, napelemes rendszert építenek ki. Az üzem kapacitása napi 48 tonna lesz. Szólt arról, hogy előreláthatólag minimum 15 új munkahelyet létesítenek a beruházással. Elmondta azt is, hogy egy következő projekt során szeretnék megépíteni Magyarország első bulgur-előállító üzemét.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?