Soha nem látott mértékű forrás jön az élelmiszeriparba

Soha nem látott mértékű forrás jön az élelmiszeriparba

Megduplázhatná az exportra termelő élelmiszeripari cégek arányát a most következő pályázati forrástömeg, amelynek révén modern, digitalizált és hatékony feldolgozók jöhetnek létre – mondta el Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára a Portfolio AgroFood 2024 konferencián Kecskeméten. Kifejtette: azt kell megnéznünk mit csinálnak a lengyelek, ha utol akarjuk érni őket, és tartosan számolni kell az ukrán agrár- és élelmiszertermékek beáramlásával. Ukrajnával mennyiségben nem, de minőségben tudunk versenyezni, amelyre jó lehetőséget adnak a soron következő pályázatok.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

- mondta el az AgroFood 2024 konferencián megtartott nyitóelőadásában Nobilis Márton. Az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára kifejtette: a Covid-járvány ébresztette rá az országokat, hogy milyen fontos ez a terület, és az önellátás kérdése.

EZ IS ÉRDEKELHET

A lengyel példa

Példaként az államtitkár Lengyelországot hozta fel, mint fogalmazott, a „sokáig lenézett” ország komoly sikereket ért el. Ők fentről lefelé adják a támogatásokat – utalt arra, hogy a nagy cégek kiemelt támogatása volt a lengyel támogatási rendszer egyik alapelve.

A lengyelekre kell a szemünket vetni, tőlük kell tanulnunk

Nobilis Márton szerint a cél az, hogy a kisebb vállalkozásokból közepesek, a közepesekből pedig nagyok legyenek, a pályázati rendszer pedig ebben segíthet. Ma az élelmiszeriparban dolgozó cégek hozzávetőleg 5 százaléka termel exportra, ezt meg kell kellene duplázni. Igaz, ezek a cégek adják a termelés közel 80 százalékát is.

Jól kell élni a lehetőséggel

A támogatások felhasználását illetően hozzátette: rengeteg dolog van, ami robotizálható és olyan, ami mérésekkel és számokkal javítható. Ennek segítségével a minőséget is javítani kell és hatékonyságot is erősíteni, a pályázatoknál emiatt rendkívül fontos lesz az, hogy digitalizáció, modernizáció jellemezze a beruházásokat. Erre a pályázati pénz lehetőséget is nyújt.

Ukrajna betette a lábát az Európai Unióba – utalt arra, hogy a jelenlegi uniós szabályok véleménye szerint a háború után is folytatódni fognak, az ukrán élelmiszerimport tartósan velünk marad.

Velük mennyiségben nem tudunk versenyezni, minőségben ugyanakkor igen.

Előleg és kétkörös kiírás

A pályázati forrástömegről szólva kijelentette: 1500 milliárd forintot fognak szétosztani, ebből 750 milliárdot élelmiszeriparra. Egy magas kamatkörnyezetben indulnak a pályázatok sora, ezért a szaktárcánál dolgoznak azon a bankokkal együttesen, hogy egy segítséget nyújtó konstrukciót dolgoztak ki.

A pályázatokban két kör lesz, 2024-ben és 2025-ben is, a kisebb beruházásokra 200 millió, a nagyobbakra 5 milliárd forint lesz a legnagyobb elnyerhető összeg.

Úgy látjuk, hogy nagy az érdeklődés, sok jelentkező lesz, és bízom abban, hogy közösen együtt sikeres magyar élelmiszeripart tudunk felépíteni - fogalmazott az államtitkár.

 

Címlapkép forrása: Berecz Valter
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?