Vallott a szakértő: nem fordítottunk elég figyelmet az állatjólétre és a minőségre

Vallott a szakértő: nem fordítottunk elég figyelmet az állatjólétre és a minőségre

agrarszektor.hu
Extrém mértékben kihasználtuk a termőföldeket és nem mindig fordítottunk kellő figyelmet az állatjólétre és a termékek minőségére. Mi lett ennek az eredménye? Nem élvezik a termékeket annyira, mint régen és kevesebbet vásárolnak vagy éppen teljesen le is mondanak róla a vevők - mondta Giacomo Pedranzini, a Kometa 99 Zrt. ügyvezető igazgatója a Portfolio Agrárszektor 2023 Konferecián, Siófokon. A szakember előadásában kitért arra is, hogy túl alacsonyak voltak az élelmiszerárak az elmúlt 20-30 évben. Emellett kiemelkedő figyelmet kellene szentelni annak, hogy a termelési lánc fontosabb szereplői profitlabilitását megtartsák és védjék.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A szakmánk nagy felelősség. A gazdák és a tenyésztők az első teremtés őrzői, mi tápláljuk a tökéletes gépezetet. Túl nagy fókusz került a volumenre és az alacsony árakra az évek során. Túl sokat termeltünk, ami szintén az árak rovására ment, ez a spirál pedig azóta sem ért véget. Extrém mértékben kihasználtuk a termőföldeket és nem mindig fordítottunk kellő figyelmet az állatjólétre és a termékek minőségére. Mi lett ennek az eredménye? Nem élvezik a termékeket annyira, mint régen és kevesebbet vásárolnak vagy éppen teljesen le is mondanak róluk a vevők

- emelte ki Giacomo Pedranzini.

Hozzátette, manapság a szakmájukat a közvélemény nem tiszteli és becsüli eléggé. Ennek az okát az élelmiszeriparral szemben álló extrémizmusban látja. Ilyen például az, hogy a vegetáriánus táplálkozási módot próbálják meg egyre jobban "erőltetni", illetve az, hogy állatjóléti kérdést az emberek elé helyezték. Mint fogalmazott, van, hogy az állateledelek jóval drágábbak, mint az élelmiszerek, ami nagyon nem helyénvaló.

Giacomo
Giacomo Pedranzini

Őszintének kell lenni: lehet, hogy túl sok húst fogyasztunk és nem mindig figyeltünk eléggé az állatjólétre és a minőségre. De hogyan juthattunk el idáig? Úgy, hogy lecsökkentettük az élelmiszerek értékét és túl alacsony árak voltak az elmúlt 20-30 évben. De alacsony áron nem lehet minőséget termelni, ezt is meg kell érteni. Ha jó minőséget és megfelelő állatjólétet szeretnénk teremteni, azt bizony meg kell fizetni.

Giacomo Pedranzini hangsúlyozta, hogy a minőség drágább, ugyanakkor mindenkinek meg kellene tudni venni a finom, egészséges és valamivel drágább élelmiszert. Mint fogalmazott, ha nem indulnak el együtt ezen az úton, a következmények komolyak lehetnek. Mindemellett kiemelkedő figyelmet kell szentelni annak, hogy a termelési lánc fontosabb szereplői profitlabilitását megtartsák és védjék. Egy egészségesebb, boldogabb és termékenyebb társadalmat kell építeni. Ehhez nem elég a tiszta környezet vagy az egészséges élelem.

Az is fontos, hogy milyen életmódhoz alkalmazkodunk. Támogatni kell emiatt a sportolást is, hiszen a sport jó lehetőség arra, hogy motiválják a gyerekeket és, hogy megtanítsák, mit jelent az áldozat, mit jelent a csapatszellem.

A szakember szót ejtett az HonestFood-ról is, ami kiemelt figyelmet fordít az emberi egészségre, a természet és a környezet védelmére, beleértve az állatjólétet is, valamint méltányos a termelési lánc minden szereplőjével. Ez a szellemiség az egész Kometa működését áthatja, fejlesztése folyamatos.

Ha követjük a HonestFood értékeit, akkor egy virágzóbb jövőt tudnak együtt teremteni. Ha ügyesek leszünk, Magyarország is Közép-Európa, a kontinens magtára, éléskamrája lehet. Így lehet hazánk az élelmiszer-termelés számára az ígéret földje.

Képek forrása: Agrárszektor

A Portfolio Agrárszektor 2023 konferenciáról eddig megjelent cikkeink:

Kapcsolódó cikkeink:
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?