Talpraállhat a szántóföldi termelés jövőre?

Talpraállhat a szántóföldi termelés jövőre?

Több tényező miatt is kedvezőtlen helyzetben van jelenleg a szántóföldi növénytermesztés, amely kihat az inputanyagok és a vetőmagok piacára is, ám 2024 ebben változást hozhat. Az előrelépés legfőbb motorja az innováció és a fenntarthatóság lehet, amelyben a Corteva Agriscience tudatos lépéseket tett a közelmúltban is – derült ki a vállalat keddi online sajtóeseményén. A cég elemzése szerint a régióban több termény, de különösen a kukorica esetében csökkent a vetőmag- és a növényvédőszer-piac egyaránt, ám az előrejelzések szerint jövőre ebből a terményből, valamint szójából is komoly mennyiség jelenhet meg a globális kínálatban, amelyet ráadásul növekvő kereslet kísér majd.

Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét Four Points by Sheraton

Március 19-én rendezi meg a Portfolio Csoport kecskeméti Agrárium 2024 Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb szakma eseménynek számít a tavaszi agrárrendezvények sorában.

Előad többek között Andréka Tamás, Bene Zoltán, Éder Tamás, Győrffy Balázs és Herczegh András is!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

Az idei évben a legfontosabb trend a szántóföldi növénytermesztésben a jövedelmezőség csökkenése volt, amelyet a korábbi, magasabb inputköltségek és a csökkenő terményárak, valamint a stagnáló kereslet okozott. Nem segített az ágazatnak a magas kamatkörnyezet sem – mondta el a Corteva Agriscience kedden megtartott online eseményén Sergii Kharin, a vállalat magyarországi ügyvezető igazgatója. A cégvezető előadásában kifejtette:

Kevesebb vetőmag és növényvédőszer

A vetőmagpiac méretének alakulása megegyezett a vetésterület változásával. A kukorica jelentős vetésterületének csökkenése a 3 növény (kukorica, napraforgó, repce) piacának csökkenéséhez vezetett. A vetőmagok átlagos ára 2023-ban jelentős (piaci szegmenstől függően 20-30%-os) áremelkedést mutatott az előző évhez képest.

Összességében a talajfertőtlenítő szerek értéke a napraforgó és a kukorica vonatkozásában 10%-kal csökkent. A repce esetében a növényvédő szerek piaca mintegy 7%-kal zsugorodott.

Erősödhet jövőre a kereslet

A világ nagy termőterületeit illetően elmondható, hogy az amerikai készlet-felhasználás arányok több szójabab-ültetvényt jeleznek. Összességében rekordot jelentő szójatermés várható a nyugati féltekén, miközben a globális kereslet továbbra is erős, bár a regionális termelés változó. Fontos, hogy minden idők második legjelentősebb észak-amerikai kukoricatermelése következhet a 2023-24-es szezonban. Az EU-ban ugyanakkor a kukoricatermelés még mindig 20%-kal marad el a 2021/2022. évi termeléstől – hangzott el.

Az innováció segít a volumennövekedésben

A Corteva eddigi 2023-as globális nettó árbevételéről Sergii Kharin elmondta: ez mindeddig mintegy tizedével esett vissza, ám a piaci folyamatok fényében ez természetesnek mondható, a cég versenytársainál is hasonló helyzetet láthatunk. Az európai és közép-ázsiai térségben ugyanakkor az árbevétel növekedett. Hozzátette:

Erős pozíciók a biológiai termékek piacán

Az eseményen Maria Cirja, a vállalat marketing vezetője beszámolt a Corteva akvizícióiról is. Mint emlékeztetett, a vállalat a biológiai növényvédelem terjedéséből és a fenntarthatósági elvárásokból következő piaci folyamatokra reagálva két, az érintett területen tevékenykedő céget is felvásárolt, és jelentős növekedést vár ezen a téren az elkövetkező másfél évtizedben.

A Symborg mikrobiológiai, biostimulátor termékek területén erős, a jobbára az amerikai kontinensen ismert, világszinten jelentős Stoller pedig széles szortimenttel rendelkezik a növénytermesztéshez kapcsolódó termékek piacán.

A Corteva Agriscience termékfejlesztéseiről szólva ismertette az új termékeket, és azok előnyeit, amelyek a herbicid-rezisztens fajták, a biostimulátorok és a gyomirtó-szerek terén is új lehetőséget kínálnak a termelőknek.

Jövőre jobb év jöhet

Az Agrárszektor kérdésére Sergii Kharin az eseményen kifejtette: nehéz megmondani, hogy a növénytermesztők profitabilitása javulhat-e érdemben a 2024-es esztendőben. Az inputanyagok árában ugyanakkor nem várható jelentős csökkenés, miközben a piaci folyamatok azt jelzik, hogy például a napraforgó és a kukorica ára emelkedhet a jövőben.

Sergii Kharin az Agrárszektor kérdésére elismerte, hogy a magas fehérjetartalommal rendelkező búza iránti kereslet „érdekes terület”, amely a piac és a fogyasztók elvárásai miatt is tartósan emelkedhet a következő években.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Nagy termőképességű LG kukoricák (x)

Tavaly rég nem látott mélységbe zuhant a kukorica vetésterülete Magyarországon. A VSZT felmérése szerint a vetésterület 746 ezer ha körül alakult a 2023-as évben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
Még early bird kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. február 26. 05:58