Minden harmadik agrárgazdaságot nő vezet

Minden harmadik agrárgazdaságot nő vezet

A nők kulcsszerepet játszanak a fenntartható és az élelmiszerbiztonságot is szavatoló mezőgazdaság kialakításában, ám továbbra is jelen van a nemek közötti egyenlőtlenség ezen a téren – hangzott el az ENSZ Vidéki Nők Nemzetközi Napja alkalmából az Agrárminisztériumban megtartott rendezvényen.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az elmúlt három évben a mezőgazdaság jelentős kihívásokkal nézett szembe, amelyben a költségek emelkedése, az aszály, a csökkenő fogyasztás és számos negatív körülmény alakítja az ágazatot - mondta el az eseményen Juhász Anikó, az Agrárminisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára. Hozzátette: ilyen esetekben különösen időszerű az összefogás, amelyben kiemelt szerepet kapnak a nők is.

Minden harmadik vezető

Sok esetben a generációváltás révén vették át a nők a vezető szerepet, amelyet sikeresen ellátnak. „Gyakran a nők a háttértámogatásban is kulcsszerepet játszanak, azt a munkát végzik, amit senki sem szeret: a marketing-, illetve adminisztrációs tevékenységet.”

Segít a technológia

2021-ben új felhívás indult a precíziós gazdálkodás terjedésének elősegítésére, amely technológia lehetővé teszi a nők számára is, hogy még jobban részt tudjanak venni a mezőgazdasági termelésben azzal, hogy könnyebbé és hatékonyabbá teszi a munkát. Juhász Anikó kiemelte: a fenntarthatóság kiemelten fontos ebben a folyamatban is, ahogy az információáramlás, a tudásátadás hozzájárulhat ahhoz, hogy a nők még nagyobb szerepet játsszanak a magyar agráriumban.

A vidékfejlesztés nem elképzelhető a mezőgazdaság fejlesztése nélkül, amelyben kiemelt szerepe van a területen tevékenykedő nőknek is - mondta el Süle Katalin, aki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara képviseletében videóüzenetben köszöntötte a résztvevőket.

Nehezített pályán

Az ENSZ Vidéki Nők Nemzetközi Napja rámutat, hogy a nők kiemelten fontos szerepet játszanak a vidéki életformában, az élelmiszerbiztonságban. A nők a vidéki háztartások fenntartható továbbfejlesztésében, illetve fennmaradásában is kulcsszerepet töltenek be - mondta el az eseményre küldött videóüzenetében Nabil Gangi. Az ENSZ mezőgazdasági és élelmezési szervezete, a FAO Európáért és Közép-Ázsiáért felelős helyettes regionális képviselője figyelmeztetett:

Együttműködés a nőkért

- mondta el az eseményen Sergii Kharin, a Corteva Agriscience magyarországi ügyvezető igazgatója. A nők azonban továbbra is jelentős kihívásokkal, előítéletekkel néznek szembe ezen a téren. A Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági vállalat ugyanakkor világszerte támogatja a női gazdálkodókat, és nagy szerepet szán a cég nekik a fenntarthatóságot illetően is.

2021-ben a vállalat a Magyar Női Unió közreműködésével indította el a TalentA nemzetközi oktatási programját, melynek célja, hogy tovább bővítse az oktatási lehetőségeket és új pénzügyi forrásokhoz biztosítson hozzáférést a mezőgazdaságban dolgozó nők számára. A TalentA 2023-ban, már másodszor biztosított lehetőséget a női gazdálkodók továbbképzésére és fenntartható mezőgazdasági törekvéseik támogatására. A programot sikeresen teljesítő nők részt vehettek a mikroprojekt pályázaton is, amelynek díjátadására is sor került az eseményen.

Kellenek az új gazdálkodók

A mezőgazdaságnak egyszerre kell szembenéznie a Covid utóhatásaival, az orosz-ukrán és a napokban kitört izraeli háborúval, valamint a klímaváltozással is. Ebben a küzdelemben kiemelt szerepet kapnak a nők – mondta el a rendezvényen Batthány-Schmidt Margit. A Magyar Női Unió Egyesület elnöke hozzátette: az Európai Unióban a gazdálkodók mindössze 42 százaléka nő, és csak harmaduk vezető, ráadásul 16 százalékkal alacsonyabb jövedelemmel kell szembenézniük a férfiakkal összehasonlítva.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?