Minden harmadik agrárgazdaságot nő vezet

Minden harmadik agrárgazdaságot nő vezet

A nők kulcsszerepet játszanak a fenntartható és az élelmiszerbiztonságot is szavatoló mezőgazdaság kialakításában, ám továbbra is jelen van a nemek közötti egyenlőtlenség ezen a téren – hangzott el az ENSZ Vidéki Nők Nemzetközi Napja alkalmából az Agrárminisztériumban megtartott rendezvényen.

Közeleg a tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye: Agrárium 2024 konferencia, március 19., Kecskemét

Előad többek között Nagy István, Kulik Zoltán, Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Éder Tamás, Hadászi László, Ruck János, és még sokan mások.

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az elmúlt három évben a mezőgazdaság jelentős kihívásokkal nézett szembe, amelyben a költségek emelkedése, az aszály, a csökkenő fogyasztás és számos negatív körülmény alakítja az ágazatot - mondta el az eseményen Juhász Anikó, az Agrárminisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára. Hozzátette: ilyen esetekben különösen időszerű az összefogás, amelyben kiemelt szerepet kapnak a nők is.

Minden harmadik vezető

Sok esetben a generációváltás révén vették át a nők a vezető szerepet, amelyet sikeresen ellátnak. „Gyakran a nők a háttértámogatásban is kulcsszerepet játszanak, azt a munkát végzik, amit senki sem szeret: a marketing-, illetve adminisztrációs tevékenységet.”

Segít a technológia

2021-ben új felhívás indult a precíziós gazdálkodás terjedésének elősegítésére, amely technológia lehetővé teszi a nők számára is, hogy még jobban részt tudjanak venni a mezőgazdasági termelésben azzal, hogy könnyebbé és hatékonyabbá teszi a munkát. Juhász Anikó kiemelte: a fenntarthatóság kiemelten fontos ebben a folyamatban is, ahogy az információáramlás, a tudásátadás hozzájárulhat ahhoz, hogy a nők még nagyobb szerepet játsszanak a magyar agráriumban.

A vidékfejlesztés nem elképzelhető a mezőgazdaság fejlesztése nélkül, amelyben kiemelt szerepe van a területen tevékenykedő nőknek is - mondta el Süle Katalin, aki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara képviseletében videóüzenetben köszöntötte a résztvevőket.

Nehezített pályán

Az ENSZ Vidéki Nők Nemzetközi Napja rámutat, hogy a nők kiemelten fontos szerepet játszanak a vidéki életformában, az élelmiszerbiztonságban. A nők a vidéki háztartások fenntartható továbbfejlesztésében, illetve fennmaradásában is kulcsszerepet töltenek be - mondta el az eseményre küldött videóüzenetében Nabil Gangi. Az ENSZ mezőgazdasági és élelmezési szervezete, a FAO Európáért és Közép-Ázsiáért felelős helyettes regionális képviselője figyelmeztetett:

Együttműködés a nőkért

- mondta el az eseményen Sergii Kharin, a Corteva Agriscience magyarországi ügyvezető igazgatója. A nők azonban továbbra is jelentős kihívásokkal, előítéletekkel néznek szembe ezen a téren. A Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági vállalat ugyanakkor világszerte támogatja a női gazdálkodókat, és nagy szerepet szán a cég nekik a fenntarthatóságot illetően is.

2021-ben a vállalat a Magyar Női Unió közreműködésével indította el a TalentA nemzetközi oktatási programját, melynek célja, hogy tovább bővítse az oktatási lehetőségeket és új pénzügyi forrásokhoz biztosítson hozzáférést a mezőgazdaságban dolgozó nők számára. A TalentA 2023-ban, már másodszor biztosított lehetőséget a női gazdálkodók továbbképzésére és fenntartható mezőgazdasági törekvéseik támogatására. A programot sikeresen teljesítő nők részt vehettek a mikroprojekt pályázaton is, amelynek díjátadására is sor került az eseményen.

Kellenek az új gazdálkodók

A mezőgazdaságnak egyszerre kell szembenéznie a Covid utóhatásaival, az orosz-ukrán és a napokban kitört izraeli háborúval, valamint a klímaváltozással is. Ebben a küzdelemben kiemelt szerepet kapnak a nők – mondta el a rendezvényen Batthány-Schmidt Margit. A Magyar Női Unió Egyesület elnöke hozzátette: az Európai Unióban a gazdálkodók mindössze 42 százaléka nő, és csak harmaduk vezető, ráadásul 16 százalékkal alacsonyabb jövedelemmel kell szembenézniük a férfiakkal összehasonlítva.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Heti fókusz: STOP STRESSZ! (x)

A tél végi szokatlanul meleg időjárás után fel kell készülnünk a kora tavaszi fagykárok megjelenésére szántóföldi kultúráinkban is.

Támogatott tartalom

Nagy termőképességű LG kukoricák (x)

Tavaly rég nem látott mélységbe zuhant a kukorica vetésterülete Magyarországon. A VSZT felmérése szerint a vetésterület 746 ezer ha körül alakult a 2023-as évben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?