Óriási veszély fenyegeti a világ élelmiszer-ellátását: sürgősen lépni kell

Óriási veszély fenyegeti a világ élelmiszer-ellátását: sürgősen lépni kell

agrarszektor.hu
Európa és Közép-Ázsia országai - köztük Magyarország - elkötelezték magukat az élelmiszertermelés, -ellátás és -kereskedelem védelme mellett, még háború idején is. Több napon keresztül Eurázsia több mint 50 országa a lengyelországi Lodz-ban tanácskozott az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szervezésében létrejött Európai Regionális Konferencia keretében az ezen célokhoz vezető útról.

24% a tavaszi agrár konferenciákra, csak decemberben!

Jövő márciusban találkozunk az Agrárium 2024 konferencián, májusban pedig két új rendezvénnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az Agrofood és Agrofuture! Regisztráljon most 24% kedvezménnyel! Részletek és regisztráció: https://www.portfolio.hu/rendezvenyek/agrar oldalon.

A rekord részvétellel zajlott konferencia semleges platformként lehetőséget adott - az ukrán háború által súlyosan érintett - élelmezésügy és mezőgazdaság kihívásainak megvitatására. Csü Tung-jü, a FAO főigazgatója a nevében elhangzott záróbeszédban azt üzente, hogy sürgősen kezelni kell az Ukrajnában zajló háború hatásait a globális élelmezésre, elkerülve a helyzet eszkalálódását, ugyanis a világ élelmezésbiztonsága múlik ezen. Ahogy a szakember fogalmazott, ez csak akkor lehetséges, ha az érintettek együtt és koordinálva cselekednek, a FAO segítségével és tanácsai mentén, beleértve a regionális konferencia záródokumentumát.

A konferencián szó volt a járvány és a háború szociális és gazdasági következményeiről (a Regionális Konferencia határozata megerősítette a FAO Tanács korábbi döntését); az alapvető élelmiszerek, növényi olajok, műtrágyák és egyéb mezőgazdasági inputok drágulásáról; az élelmiszerek kereskedelméről; a klímaváltozásról és hatásairól; az agrárium zöldítéséről, valamint a hiányos táplálkozásról és az egészségtelen étrendről.

Az agrárélelmezési rendszerek hatékony, befogadó, ellenálló és fenntartható átalakításához politikai elkötelezettségre és vezetésre van szükség, de leginkább a béke megteremtésére

- tette hozzá Csü Tung-jü.

A regionális konferenciák kulcsfontosságúak a FAO hatékony munkájáért és a Szervezet prioritásainak meghatározásában a következő két évre. A konferencia záródokumentuma a júniusi FAO Tanácson is bemutatásra kerül.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
Agrárium 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?