Óriási veszély fenyegeti a világ élelmiszer-ellátását: sürgősen lépni kell

Óriási veszély fenyegeti a világ élelmiszer-ellátását: sürgősen lépni kell

agrarszektor.hu
Európa és Közép-Ázsia országai - köztük Magyarország - elkötelezték magukat az élelmiszertermelés, -ellátás és -kereskedelem védelme mellett, még háború idején is. Több napon keresztül Eurázsia több mint 50 országa a lengyelországi Lodz-ban tanácskozott az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szervezésében létrejött Európai Regionális Konferencia keretében az ezen célokhoz vezető útról.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A rekord részvétellel zajlott konferencia semleges platformként lehetőséget adott - az ukrán háború által súlyosan érintett - élelmezésügy és mezőgazdaság kihívásainak megvitatására. Csü Tung-jü, a FAO főigazgatója a nevében elhangzott záróbeszédban azt üzente, hogy sürgősen kezelni kell az Ukrajnában zajló háború hatásait a globális élelmezésre, elkerülve a helyzet eszkalálódását, ugyanis a világ élelmezésbiztonsága múlik ezen. Ahogy a szakember fogalmazott, ez csak akkor lehetséges, ha az érintettek együtt és koordinálva cselekednek, a FAO segítségével és tanácsai mentén, beleértve a regionális konferencia záródokumentumát.

A konferencián szó volt a járvány és a háború szociális és gazdasági következményeiről (a Regionális Konferencia határozata megerősítette a FAO Tanács korábbi döntését); az alapvető élelmiszerek, növényi olajok, műtrágyák és egyéb mezőgazdasági inputok drágulásáról; az élelmiszerek kereskedelméről; a klímaváltozásról és hatásairól; az agrárium zöldítéséről, valamint a hiányos táplálkozásról és az egészségtelen étrendről.

Az agrárélelmezési rendszerek hatékony, befogadó, ellenálló és fenntartható átalakításához politikai elkötelezettségre és vezetésre van szükség, de leginkább a béke megteremtésére

- tette hozzá Csü Tung-jü.

A regionális konferenciák kulcsfontosságúak a FAO hatékony munkájáért és a Szervezet prioritásainak meghatározásában a következő két évre. A konferencia záródokumentuma a júniusi FAO Tanácson is bemutatásra kerül.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?