Óriási veszély fenyegeti a világ élelmiszer-ellátását: sürgősen lépni kell

Óriási veszély fenyegeti a világ élelmiszer-ellátását: sürgősen lépni kell

agrarszektor.hu
Európa és Közép-Ázsia országai - köztük Magyarország - elkötelezték magukat az élelmiszertermelés, -ellátás és -kereskedelem védelme mellett, még háború idején is. Több napon keresztül Eurázsia több mint 50 országa a lengyelországi Lodz-ban tanácskozott az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szervezésében létrejött Európai Regionális Konferencia keretében az ezen célokhoz vezető útról.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

A rekord részvétellel zajlott konferencia semleges platformként lehetőséget adott - az ukrán háború által súlyosan érintett - élelmezésügy és mezőgazdaság kihívásainak megvitatására. Csü Tung-jü, a FAO főigazgatója a nevében elhangzott záróbeszédban azt üzente, hogy sürgősen kezelni kell az Ukrajnában zajló háború hatásait a globális élelmezésre, elkerülve a helyzet eszkalálódását, ugyanis a világ élelmezésbiztonsága múlik ezen. Ahogy a szakember fogalmazott, ez csak akkor lehetséges, ha az érintettek együtt és koordinálva cselekednek, a FAO segítségével és tanácsai mentén, beleértve a regionális konferencia záródokumentumát.

A konferencián szó volt a járvány és a háború szociális és gazdasági következményeiről (a Regionális Konferencia határozata megerősítette a FAO Tanács korábbi döntését); az alapvető élelmiszerek, növényi olajok, műtrágyák és egyéb mezőgazdasági inputok drágulásáról; az élelmiszerek kereskedelméről; a klímaváltozásról és hatásairól; az agrárium zöldítéséről, valamint a hiányos táplálkozásról és az egészségtelen étrendről.

Az agrárélelmezési rendszerek hatékony, befogadó, ellenálló és fenntartható átalakításához politikai elkötelezettségre és vezetésre van szükség, de leginkább a béke megteremtésére

- tette hozzá Csü Tung-jü.

A regionális konferenciák kulcsfontosságúak a FAO hatékony munkájáért és a Szervezet prioritásainak meghatározásában a következő két évre. A konferencia záródokumentuma a júniusi FAO Tanácson is bemutatásra kerül.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Budapest Economic Forum 2023
A Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája.
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2023. szeptember 27. 09:47