Rajnai rizling

A rajnai rizling a világ legnemesebb szőlőfajtáinak egyike. Hazánkban a Badacsonyban és a móri borvidéken jellemző, de megtalálható még a Hajós-Bajai, Etyek-Budai, Balatonfüred-Csopaki és Somlói borvidékeken is.

A rajnai rizling jellemzői és borászati fontossága

A világ egyik legfantasztikusabb fehérszőlője, a rajnai rizling Németországból, a Rajna-vidék mentéről származik. Egyes feljegyzések alapján 1435-ben említették először Rheingau vidékén egy adásvételi szerződésben. Fürtje kicsi, hengeres vagy kissé kúpos, általában szabálytalan alakú, tömött. A rajnai rizling levele közepesen nagy, nem tagolt, alul általában szűkre záródik, hátoldala rendkívül szöszös, gyapjas; fürtjei zártak, tömöttek, kis bogyószerkezettel bír, viszonylag vastag héjú. Késői rügyfakadással, későn érő fajta és rendkívül sokszínű, sokféle talajon megállja a helyét, de a hűvösebb klímát is kedveli.

Rendkívül sok stílusban készítenek bort belőle. Középerős növekedésű a tőkéje, lapított, vesszői világosbarnák. Levele világoszöld, sima felületű, vékony szövetű, nyílt vállöblű. Fürtje: középnagy, hengeres, tömött. Szeptember végén - október közepén érik, a rothadásra pedig érzékeny. A rajnai rizling kényes a környezeti hatásokra, ám az ideálisan hűvös németországi éghajlaton hallatlanul intenzív, mégis könnyed, elegáns és gyümölcsös bort ad, aminek a magas savtartalma hosszan tartó frissességet és komoly érlelési potenciált garantál. Alkoholban általában sosem gazdag, de savai annál inkább frissek, ropogósak és dinamikusak. Citrus, zöldalma, sárgabarack és florális aromatika jellemzi gyakorta a fiatal borokat. Sokszínűségét jól mutatja, hogy édes bor és pezsgő egyaránt készülhet belőle.

Vissza a fogalmak listájához

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!