Zöldül Európa - a gazdák is kénytelenek változtatni

Zöldül Európa - a gazdák is kénytelenek változtatni

Agrárszektor
Az európai gazdáknak most minden eddiginél nagyobb szükségük van az eszközök széles választékára, hogy megvédjék terményeiket a kártevők és betegségek okozta nyomástól. Ezeket a problémákat az éghajlatváltozás tovább súlyosbítja, miközben fenntarthatóbb termelésre van szükség. Az EU Green Deal, a mezőgazdaság fenntarthatóbbá tételét, a növényvédőszer-használat kockázatának csökkentését és a hagyományos növényvédő szerek alternatíváinak népszerűsítését célozzák.

24% a tavaszi agrár konferenciákra, csak decemberben!

Jövő márciusban találkozunk az Agrárium 2024 konferencián, májusban pedig két új rendezvénnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az Agrofood és Agrofuture! Regisztráljon most 24% kedvezménnyel! Részletek és regisztráció: https://www.portfolio.hu/rendezvenyek/agrar oldalon.

Az olyan szakpolitikai kezdeményezések, mint az EU Green Deal, a mezőgazdaság fenntarthatóbbá tételét, a növényvédőszer-használat kockázatának csökkentését és a hagyományos növényvédő szerek alternatíváinak népszerűsítését célozzák - hangsúlyozta Borsos László, a Corteva Agriscience közép- és kelet-európai kereskedelmi régió biológiai üzletágának vezetője. A biológiai növényvédelmi termékek gyakran részét képezik ezeknek a tárgyalásoknak. Természetes eredetüknek köszönhetően megfelelnek annak a szélesebb körű társadalmi elvárásnak, hogy jobban támaszkodjunk a természetes megoldásokra, ami túlmutat a mezőgazdaságon és az élelmiszeriparon. A legtöbb biológiai növényvédelmi terméket engedélyezték a biotermesztésben való felhasználásra, és azok nélkülözhetetlenek a biogazdálkodók eszköztárában - írja a közleményben a Corteva.

A biológiai védekezési megoldások széles választéka létezik, beleértve a természetes anyagokat, mikroorganizmusokat, feromonokat vagy gerinctelen élőlényeket. Számos biológiai védekezési megoldás már elérhető és széles körben alkalmazott Európában. A spinosad például egy talajban élő mikroorganizmus fermentációjával nyert természetes anyag, amely több mint 200 növénykultúrában az egyik legszélesebb körben használt biológiai megoldás és nélkülözhetetlen eszköz mind a hagyományos, mind a biogazdálkodók számára.

2030-ig 4 milliárd eurós befektetés a biológiai növényvédelembe

A biológiai növényvédelemmel kapcsolatos kutatás folyamatosan fejlődik, és számos innovatív terméket fejlesztenek ki és hoznak forgalomba. A Corteva és más, a CropLife Europe tagvállalatai kötelezettséget vállaltak arra, hogy 2030-ig 4 milliárd eurót fektetnek be a biológiai növényvédelembe, hogy támogassák a Green Deal célkitűzéseit. A természetből kiindulva számos lehetőség van olyan termékek kifejlesztésére, amelyek jól működnek a növényvédelmi igények kielégítésére, miközben használatuk biztonságos.

A biológiai növényvédelmi termékek hatékonyságának és biztonságának garantálása alapvető fontosságú. Ezért olyan szabályozási keretet támogatunk, amely arányos a biológiai növényvédelmi termékek által jelentett kockázattal. A gazdálkodóknak olyan termékekre van szükségük, amelyek működnek, és úgy véljük, hogy számos hatékony biokontroll megoldás létezik, amelyek önállóan vagy a hagyományos termékekkel kombinálva, az integrált növényvédelmi programok részeként használhatók

- közölte Borsos László. A biológiai növényvédő szerek nem helyettesítik egy az egyben a hagyományos növényvédő szereket. Ugyanakkor a leggyorsabban növekvő növényvédelmi szegmens, amely 2035-re várhatóan a teljes piac 25 százalékát fogja kitenni. Ebben az összefüggésben továbbra is kulcsfontosságú lesz, hogy a gazdák támogassák a biológiai növényvédő szerek elterjedését.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
Agrárium 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2023. december 11. 13:33