Új kártevők jelenhetnek meg a magyar földeken: nincs mese, erre jobb felkészülni

agrarszektor.hu
Növényvédelem nélkül nincs hatékony mezőgazdaság - hangzott el a 27. Tiszántúli Növényvédelmi Fórumon. A Debreceni Egyetem MÉK Növényvédelmi Intézete szakmai szervezetekkel közösen megrendezett tanácskozásán szó volt egyebek mellett a hazai növényvédelem átalakulásáról és az európai uniós irányelvek hatásairól. Emellett a növénynemesítés fontosságát, valamint a növények ellenállóképességének növelését hangsúlyozták a szakemberek.

Korunk mezőgazdaságának egyik kihívása, hogy többet kell termelni, de kevesebből. A növényvédelemi szakemberek szerepe pedig nélkülözhetetlen ebben a folyamatban, mivel munkájuk nélkül a termésbiztonság nem garantálható a feldolgozóipar számára

- mondta a szakmai fórum megnyitóján Stündl László, a Debreceni Egyetem (DE) Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar (MÉK) dékánja. Tarcali Gábor, a DE MÉK Növényvédelmi Intézetének tudományos főmunkatársa a rendezvény kapcsán kiemelte: a növényvédelem komoly átalakulás előtt áll.

Szaporodnak a károsítók és új fajok jelennek meg a mezőgazdasági területeken, miközben a szakemberek növényvédelmi lehetőségei csökkennek. A növényvédő szerek komoly mérgek, amelyek a környezetben, illetve a természetben károkat tudnak okozni, a hatóanyag-maradékok pedig veszélyesek lehetnek élelmiszerekre, de nélkülük nincs mezőgazdasági termelés. Éppen ezért rendkívül fontos az alternatív lehetőségek feltárása. A mai növényorvosokkal szemben pedig elvárás, hogy pontosan tudják kezelni ezeket a hatóanyagokat, érezzék ezt a kényes egyensúlyt

- hangsúlyozta Tarcali Gábor. Az agrárkar tudományos főmunkatársa hozzátette: fokozatosan nő a fiatalok körében a növényorvos szakma népszerűsége. A debreceni agrárképzésben a hazai hallgatók mellett egyre emelkedik a külföldi diákok száma is. A szakember kiemelte, a jövő agrárszakembereinek képzése során a legkorszerűbb ismereteket szeretnénk átadni hallgatóinknak, amelyekkel hatékonyan tudják irányítani az integrált növényvédelmet és minimálisra képesek csökkenteni a növényvédő szerek használatának kockázatait - írja közleményében a Debreceni Egyetem. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Találkozzunk június 8-án Balatonfüreden!
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
Ingyenes rendezvény június 6-án!
EZT OLVASTAD MÁR?