Óriási bajba kerülhet a magyar mezőgazdaság: csak ez segíthet a gazdákon

Óriási bajba kerülhet a magyar mezőgazdaság: csak ez segíthet a gazdákon

agrarszektor.hu
Idén télen nem volt még tartós hideg Magyarországon: ez pedig nem kedvez hosszabb távon a mezőgazdaságnak. Mártonffy Béla, a Nemzeti Agárgazdasági Kamara (NAK) alelnöke azt is elmondta, hogy miért lehet kedvezőtlen hatása az elmúlt időszakban tapasztalható enyhe időnek. 

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Egyelőre mély nyugalmi állapotban vannak gyümölcsfák, úgyhogy még nem kell komoly károsodástól tartani. Mártonffy Béla szerint azonban az elkövetkező időszakban - már ha ez hosszabb időn keresztül így marad - előfordulhat, hogy korábban fakadnak a fák, és egy később érkező nagy fagy megtizedelheti a termést - olvasható az Infostart oldalán.

A NAK alelnöke beszélt arról is, hogy nyolc-tíz éve történt meg az, hogy a meleg idő január végéig megmaradt, ezért már február elején nyíltak a fák, és nagy kár érte akkor a gyümölcstermelést. Szerinte ha hamarosan visszaáll a "normális" téli időjárás, akkor ez még nem okoz olyan gondot, ami későbbiekben jelentkezhet. Mártonffy Béla hozzátette, hogy a januárnak mindenképpen kicsit hűvösebbnek kell lennie, mint ahogy most érzékeljük.

A mezőgazdaságnak az is kedvező lehet, ha hó takarja a földeket. Az idei nyári aszály "megtizedelt mindent", ezért nagy gond lenne, ha nem esne a hó, mert a talaj vízkészletét az olvadó hó a későbbiekben fenntartaná. Ha nem esik, akkor száraz tavasz fog következni, és a magyar öntözési rendszer nem alkalmas arra, hogy az egész országot ellássa vízzel. Nem mindegy az sem, hogy hó vagy eső esik. Bár az ősz nagyobb esőinek köszönhetően valamennyire visszatöltődött a talaj víztartalma, de ha nem esik hó, ami aztán tavasszal elolvadhatna és tovább tölthetné a földek készleteit, akkor könnyen rossz helyzetbe kerülhet az ágazat.

A hónak és a hidegnek a szakember szerint más hatása is van: gyéríti a kórokozókat és a kártevőket, ami később a növényvédelmi költségeket csökkentheti. Ha ezek a kártevők nem pusztulnak el, ismét nehezebb gazdálkodási évnek néznek elébe a hazai vállalkozók.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 26. 13:31