Óriási bajba kerülhet a magyar mezőgazdaság: csak ez segíthet a gazdákon

Óriási bajba kerülhet a magyar mezőgazdaság: csak ez segíthet a gazdákon

agrarszektor.hu
Idén télen nem volt még tartós hideg Magyarországon: ez pedig nem kedvez hosszabb távon a mezőgazdaságnak. Mártonffy Béla, a Nemzeti Agárgazdasági Kamara (NAK) alelnöke azt is elmondta, hogy miért lehet kedvezőtlen hatása az elmúlt időszakban tapasztalható enyhe időnek. 

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Egyelőre mély nyugalmi állapotban vannak gyümölcsfák, úgyhogy még nem kell komoly károsodástól tartani. Mártonffy Béla szerint azonban az elkövetkező időszakban - már ha ez hosszabb időn keresztül így marad - előfordulhat, hogy korábban fakadnak a fák, és egy később érkező nagy fagy megtizedelheti a termést - olvasható az Infostart oldalán.

A NAK alelnöke beszélt arról is, hogy nyolc-tíz éve történt meg az, hogy a meleg idő január végéig megmaradt, ezért már február elején nyíltak a fák, és nagy kár érte akkor a gyümölcstermelést. Szerinte ha hamarosan visszaáll a "normális" téli időjárás, akkor ez még nem okoz olyan gondot, ami későbbiekben jelentkezhet. Mártonffy Béla hozzátette, hogy a januárnak mindenképpen kicsit hűvösebbnek kell lennie, mint ahogy most érzékeljük.

A mezőgazdaságnak az is kedvező lehet, ha hó takarja a földeket. Az idei nyári aszály "megtizedelt mindent", ezért nagy gond lenne, ha nem esne a hó, mert a talaj vízkészletét az olvadó hó a későbbiekben fenntartaná. Ha nem esik, akkor száraz tavasz fog következni, és a magyar öntözési rendszer nem alkalmas arra, hogy az egész országot ellássa vízzel. Nem mindegy az sem, hogy hó vagy eső esik. Bár az ősz nagyobb esőinek köszönhetően valamennyire visszatöltődött a talaj víztartalma, de ha nem esik hó, ami aztán tavasszal elolvadhatna és tovább tölthetné a földek készleteit, akkor könnyen rossz helyzetbe kerülhet az ágazat.

A hónak és a hidegnek a szakember szerint más hatása is van: gyéríti a kórokozókat és a kártevőket, ami később a növényvédelmi költségeket csökkentheti. Ha ezek a kártevők nem pusztulnak el, ismét nehezebb gazdálkodási évnek néznek elébe a hazai vállalkozók.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?