Ezek a legbiztosabb módszerek: így őrzik meg a talajnedvességet a profik

Ezek a legbiztosabb módszerek: így őrzik meg a talajnedvességet a profik

agrarszektor.hu
A szárazföldi növények, haszonnövények "vízforrása" a talajnedvesség, ezért annak megőrzése, valamint a vizek megtartása az egyik legfontosabb feladat. A vízmegőrzés érdekében a vizeket tájba kell vezetni, a mélyfekvésű területeken ott kell tartani és a tájhasználatot termőhely-specifikusan kell fejleszteni, írta meg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A talaj a legnagyobb víztartó közeg, ezért a megfelelő talajgazdálkodás és talajszerkezet kialakítás a gazdálkodó jól felfogott érdeke, mivel jelentős mértékben hat a költségekre, terméseredményekre, és a szélsőséges időjárásból eredő stresszhelyzetek reagálására. A hazai talajok jó minőségű, termékeny mezőségi talajok, azonban a túlműveléssel tömörödnek, szerkezetük leromlik, ezzel a vízáteresztő- valamint vízmegőrző képessége nagymértékben lecsökken, olvasható a NAK oldalán.

A nedvesség megőrzéséért sokat lehet tenni talajtakarással, szintvonalas műveléssel, lazítással és egyéb agrotechnikai megoldásokkal. A szántóföldi növénytermesztésben nem csak hozamtöbbleti, hanem hozambiztonsági kérdés is a megfelelő vízpótlás biztosítása, a homogén növényállomány létrehozása és fenntartása. Ennek egyik alapvető feltétele a megfelelő szántóföldi körülmények kialakítása, ami magába foglalja termőterületi felszíni vízkezelést. A termőterületen a felszíni vízrendezési szolgáltatás lehetővé teszi a vápák kialakítását, amelyek - a teljes mértékű átjárhatóság miatt - termelésbe vonhatóak, ott tápanyag-gazdálkodás folyik, így a talaj termőképessége fokozható és ott talajképző/humuszosodási folyamatok mennek végbe.

A vízmegőrzés érdekében a vizeket tájba kell vezetni, a mélyfekévű területeken ott kell tartani és a tájhasználatot termőhely-specifikusan kell fejleszteni. A víz tájban tartása elengedhetetlen feladat, amely nem csak a termőhely vízigényét képes biztosítani, hanem nagymértékben járul a talaj, a levegő és a térség klímakondícionálásához. A fenntarthatóság nem egy környezetvédelmi fogalom, hanem a természetes és a mesterséges infrastruktúra harmonikus együttműködését jelenti, amellyel csökkenthető a mezőgazdaság sérülékenysége.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Fókuszban a tányérvédelem (x)

A napraforgó termésbiztonsága szempontjából az első kezelés kulcsfontosságú, de nem szabad megfeledkeznünk a tányér védelméről sem, mely a további minőség- és mennyiségmegőrzés záloga.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?