Filléres trükkök, amikkel rengeteget spórolhatsz: így turbózd fel a talajt könnyen

Filléres trükkök, amikkel rengeteget spórolhatsz: így turbózd fel a talajt könnyen

agrarszektor.hu
Ha van kertünk, és termesztünk zöldségeket, gyümölcsöket, akkor bizonyára észrevehettük már, hogy egy idő után a talaj veszít a tápanyagtartalmából. A paprika, a káposzta, a paradicsom, a burgonya és a saláta például sok tápanyagot igényel, így ebben az esetben ez különösen igaz. A földet viszont könnyedén fel lehet turbózni, majd újra felhasználni, így nem kell azon rágódnunk, hogy friss földet szerezzünk valahonnan. Az alábbi cikkben megmutatjuk, hogy mit tehetünk a talaj „újraélesztése” érdekében.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A föld/talaj a növénytermesztés egyik legfontosabb része, hiszen, mint tudjuk, ha az alapok nincsenek rendben, hiába építkezünk. Éppen ezért fontos, hogy folyamatosan ápoljuk, ha pedig úgy látjuk, hogy egy kis extrára van szükség, akkor mindenképpen adjuk ezt meg - írja a balconygardenweb. Most pedig lássuk, mit tehetünk az ügy érdekében:

Sterilizáljunk

A talajsterilizálás célja a bajok megelőzése a gombák, vírusok, fertőzések, gyomok és egyéb kártevők kiiktatásával. Ez sokkal kiszámíthatóbb, stabilabb talajkörülményeket teremt. Ehhez magas hőmérsékletre lesz szükség, amit többféleképpen el lehet érni. Kisebb mennyiségű talajhoz használhatunk mikrót vagy sütőt, Nagyobb területekhez úgynevezett szolarizációra lesz szükségünk. Bármelyiket is választjuk, fontos, hogy előtte semmilyen formában ne adjunk tápanyagokat a talajhoz, hiszen a folyamat azokat is „hatástalanítja”. A sütős módszernél addig süssük a talajt, míg a hőmérséklet nem éri el a 80°C-t. Ennél forróbb ne legyen! Ha a mikró mellett döntünk, akkor egy mikrózható edényt válasszunk és fedjük le ez szintén mikrózható anyaggal, vagy résnyire hagyjuk nyitva a fedőt. Ezt követően mikrózzuk 90 másodpercig, vagy, amíg a talaj belseje nem éri el a 80°C-t.

EZ IS ÉRDEKELHET

Végezzünk talaj pH-tesztet

Érdemes megnézni a talaj pH-értékét, amit a tápanyagok hozzáadása előtt és után is elvégezhetünk. Az eredménytől függően állítsuk be megfelelően a tápanyagokat és a talaj pH-értékét a termeszteni kívánt növény igényeinek megfelelően.

Elő a kezekkel

Néha nem kell több, csak egy kicsit kitakarítani, megtisztítani a földet: távolítsuk el a gyökereket, gallyakat és leveleket a talajból, valamint a gyomokat, kerti törmeléket és az elhalt növényi részeket. Kicsit át is forgathatjuk a talajt, meglocsolhatjuk, majd, ha úgy ítéljük, hogy kellően tiszta és száraz lett, már használhatjuk is tovább.

Figyeljünk arra, hogy tápanyagban gazdag legyen

Egy kis extra löket sosem árt, így, ha lehet, adjunk a talajhoz egy kis komposztot, kerti meszet, gilisztatrágyát vagy vermikomposztot. Ügyeljünk a mennyiségekre, mindig járjunk utána, hogy miből mennyit adhatunk hozzá a talajhoz.

EZ IS ÉRDEKELHET

Használjunk csontlisztet

Bármennyire is furcsán hangzik, a csontliszt nagyszerű talajjavító lehet, hiszen ez egy állati csontokból és salakanyagokból készült természetes komposzt. Foszforban gazdag műtrágya, a növények, különösen a zöld részek növekedésének és fejlődésének elengedhetetlen tápanyaga, mivel olyan fontos folyamatokban vesz részt, mint a fotoszintézis. Ráadásul a virágok, magvak és gyümölcsök termelésében is segít, illetve sok kalciumot is tartalmaz, így a talajnak is kedvez.

Az aranyat érő földigiliszták

A földigiliszták a talajban járatokat, folyosókat fúrnak és elkorhadt, elrothadt szerves anyagokkal táplálkoznak. A megemészthetetlen táplálékot kis csomókban kiürítik. Folyosórendszer-építő életmódjuk elősegíti a víz talajba szivárgását. Továbbá fellazítják a talaj szerkezetét, porhanyóssá teszik azt, ennek köszönhetően a növények gyökerei kellő mennyiségű oxigénhez, valamint aerob baktériumokhoz jutnak. Tökéletes módja a talaj felturbózásának.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?