Tuti tippek a sztárkertésztől: ezeket a munkákat már most el lehet végezni

Tuti tippek a sztárkertésztől: ezeket a munkákat már most el lehet végezni

Az elmúlt hetek kiszámíthatatlansága után az időjárás azzal kecsegtet minket, hogy már nem lesznek komolyabb fagyok. Ez pedig - remélhetőleg - azt jelenti, hogy idén talán már nem kell éjszakánként a fagyok miatt aggódnunk. Enélkül is van épp elég feladat a kertben, és ahogy haladunk előre a tavaszban, úgy válnak egyes tennivalók egyre sürgetőbbé. De melyek is ezek a teendők? Melyek nem tűrnek halasztást, és melyek azok, amelyeket lassan el lehet kezdeni? Mire számíthatunk a növényvédelem terén? Az Agrárszektor erről kérdezte Megyeri Szabolcs kertészt.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A 2022/2023-as tél, már ha lehet így nevezni a november végétől február végéig tartó időszakot, már-már arcpirítóan enyhe volt. Nem volt részünk komolyabb hidegekben, sem pedig nagyobb havazásban, amely után megmarad a hótakaró a földeken. Emiatt azonban a kártevők is jobban átteleltek, mi több, januárban és februárban az ország több pontjáról is érkeztek jelentések, beszámolók a kirügyező gyümölcsfákról. Tavasszal azonban visszatértek a hidegek, a fagyos éjszakák pedig már most rendkívüli károkat okoztak a kertekben, gyümölcsösökben.

Bár a tavalyi évben a nagyobb tavaszi fagyok végül elkerülték a gyümölcsösöket, idén inkább a 2021-es évhez hasonló helyzet állt elő, amikor a hirtelen lehűlések és fagyos napok hatására a gyümölcstermés jó része odalett. Az már most látszik, hogy a korai érésű kajszira nagyjából keresztet vethetünk, de a közepes és késői érésűeknél még van remény. Az Agrárszektor által megkérdezett termelők szerint azonban minden azon múlik, hogy a következő napokban, hetekben lesznek-e még újabb fagyok. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Némi megkönnyebbülés lehet a gyümölcstermesztőknek és a kertészeknek, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálat legfrissebb agrometeorológiai elemzése szerint komolyabb fagyoktól már nem kell tartani. De mi várható a következő időszakban? Melyek azok a munkák és feladatok, amelyeket minél előbb és mindenképpen el kell végezni a kertekben, gyümölcsösökben? Az Agrárszektor erről kérdezte meg a kertész Megyeri Szabolcsot.

Hogyan hatott az enyhe tél a kártevők áttelelésére és a növényekre?

A szakember kérdésünkre elmondta, hogy most hozzá kell szokni ahhoz, hogy a klímaváltozás kapcsán nagyon enyhe telek vannak, ez pedig több szempontból sem jó. Egyrészt, mivel Magyarországon kijjebb tolódott a fagyhatár, jobban áttelelnek a kártevők. A tartós hidegek híján pedig nem fagynak meg, nem pusztulnak el, így tavasszal nagyobb számban fognak megjelenni, ilyenek például a lótetű vagy a poloskák. Ez már most is nagy probléma - szögezte le a szakember.

Ezek a melegebb, hómentes telek azért sem jók - mutatott rá Megyeri Szabolcs, mert a hazai növények igénylik a hideghatást: fontos nekik, hogy télen lehűljön az idő, és mélynyugalmi állapotba kerüljenek. Mint ismeretes, a növények ideális esetben november végétől megközelítőleg január közepéig mélynyugalmi állapotban vannak, ilyenkor teljesen megáll a nedvkeringés bennük. Januártól ennek a helyét veszi át egy kényszernyugalmi állapot, aminél - melegebb idő esetén - megkezdődik a felébredés. Ha ez már január-február során megtörténik, az azzal a veszéllyel járhat, hogy a növények elkezdenek rügyezni, vagy hajtani, ám a visszatérő hidegek hatására megfáznak, vagy elfagynak.

A szakember beszélt arról is, hogy ez az az időszak, amikor minél előbb be kell fejezni a tavaszi metszéseket, szükség esetén pedig meg kell tenni a fagyvédelmi óvintézkedéseket is. A károsítók kapcsán pedig úgy fogalmazott, hogy lemosó permetezést már csinált, de egyelőre még nem nagyon találkozott kártevőkkel a kertben.

Kora tavasszal a legnagyobb problémát nem a kártevők és kórokozók jelentik, hanem a tavaszi fagyok. Ezek pedig sokkal nagyobb problémává nőtték ki magukat, mint évekkel korábban. A növények ugyanis jellemzően nem télen szenvednek fagykárt, hanem márciusban-áprilisban

- emelte ki Megyeri Szabolcs.

A kertész kiemelte, hogy a tavaszi fagyoknak két fajtája van, a szállított és a sugárzó fagy. Ez utóbbiak akkor alakulnak ki, amikor hajnalban lecsökken a hőmérséklet, ám a jó hír, hogy ezek ellen lehet védekezni öntözéssel vagy füstöléssel. A szállított fagyok esetében, amelyek a gyümölcsfákat is letarolták, azonban nem lehet mit tenni.

Milyen teendők vannak most a kertekben?

Az már most látszik, hogy melyek azok a növények, amelyek nem maradtak meg. Ezeket el kell távolítani a kertből, és a helyükre lehet mást ültetni. Azt is lehetne mondani, hogy a pótlások, ültetések időszaka ez - mondta Megyeri Szabolcs, hozzátéve, hogy most lehet ültetni fákat, gyümölcsfákat és bogyós gyümölcsöket is. A szakember szerint arra kell biztatni az embereket, hogy minél többen termesszenek málnát, szamócát, szedret, ribizlit a kertjükben, mivel ezek kereskedelmi célú termesztése egyre inkább visszaszorulóban van Magyarországon. Éppen ezért fontos, hogy a kertbarátok azt tudják mondani, hogy otthon ők azért még csinálják - mutatott rá a kertész.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?