Tuti tippek a sztárkertésztől: ezek a munkák most aranyat érnek a kertben

Tuti tippek a sztárkertésztől: ezek a munkák most aranyat érnek a kertben

agrarszektor.hu
Az elmúlt hetek időjárása rendkívül kiszámíthatatlannak bizonyult: ha az egyik hét elején még nyárias melegben és a hónaphoz képest rekord hőmérsékletekben lehetett részünk, könnyen megeshetett, hogy a hét második felére akár 15 Celsius-fokot is esett a hőmérséklet, és a hajnali fagyok sem voltak ritkák. Ilyen körülmények között pedig ember legyen a talpán, aki tudja, milyen munkákra készüljön a kertjében, vagy hogy mire és hogyan készítse fel a növényeit. De melyek is most májusban a legfontosabb a teendők a kertben? Melyek nem tűrnek halasztást, és melyek azok, amelyekre még ráérünk? Mire számíthatunk a növényvédelem terén? Az Agrárszektor erről kérdezte a szakértőt.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Bár a 20223-2024-es tél is rendkívül enyhe volt, az elmúlt hetekben bőven volt részünk hidegben-melegben, fagyban és nyárias melegben, zivatarban és szárazságban. Különösen az elmúlt hetekben volt nagy a bizonytalanság, hiszen amíg a január-február szinte példátlanul meleg volt, márciusban és áprilisban komolyabb hidegekkel, fagypont alatti hőmérsékletű reggelekkel is találkozhattunk. És bár Apáti Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) elnöke szerint a gyümölcsösökben idén végül nem okozott olyan komoly károkat a fagy, mint az elmúlt években, azért a gyümölcstermesztőknek volt néhány álmatlan éjszakája. Hasonló helyzetben voltak a méhészek, akiknél a megszokottnál gyengébb egészségi állapotú méhcsaládok és a kiszámíthatatlan, és az átlaghoz képest 3-4 héttel előrébb tartó időjárás okozott problémákat.

EZ IS ÉRDEKELHET
EZ IS ÉRDEKELHET

Bőven van mit csinálni a kertben májusban

A szakember elmondta, hogy ha kertészeti oldalról közelítjük meg a kérdést, akkor ami mindennél fontosabb, az az elszáradt, elfagyott részek eltávolítása. Ezen kívül szükséges még tisztán, rendezetten tartani az ágyásokat, ugyanis ezzel a két lépéssel rengeteg kórokozó és kártevő fertőzésének kiindulópontját számolhatjuk fel. Megyeri Szabolcs beszélt arról is, hogy most kell megadni a növényeknek a szükséges tápanyagokat is, az öntözéssel kapcsolatban pedig hozzátette, hogy különösen a szeles időre kell most odafigyelni. Ha van szél, akkor sokat kell öntözni, különösen az új telepítéseken, mivel ezek könnyebben kiszáradhatnak.

Mely károkozók jelenlétére lehet idén fokozottan számítani?

A kertészmérnök elmondta, hogy a monília ellen mindenképpen védekezni kell, amit célszerű minél korábban elkezdeni. Ezzel kapcsolatban fontos tudni, hogy a védekezés sarkalatos pontja, hogy a gombaölőszerek kijuttatása mellett a fertőzött, fán maradt gyümölcsmúmiákat is eltávolítsuk a fáról.

A fertőzött ágrészeket és hajtásokat is el kell távolítani és megsemmisíteni, ugyanis ezekből is folyamatosan kialakulhat a fertőzés. Ezt oly módon hogyha látjuk a tüneteket akkor onnantól, hogy véget ért a tünete, rá kell még hagyni 20 centimétert

- mondta Megyeri Szabolcs.

A szakember felidézte, hogy a meggy és a cseresznye esetén fontos az egyenletes vízellátás biztosítása, hogy megelőzzük a repedést, ugyanis a monília gombafajtái csak a sebzéseken keresztül képesek fertőzni. A növények egészségének megőrzése érdekében elengedhetetlen kártevők elleni rendszeres védekezés. Ez azért kell, mert a legkisebb sérülésen keresztül is képes behatolni a gomba a gyümölcsbe, akár csak egy szabadszemmel nem is látható szúrásnyomon keresztül is. Megyeri Szabolcs kifejtette, hogy ha kémiai növényvédelmet kell alkalmazni, akkor mindenképpen egy rezes lemosó permetezéssel kell kezdeni, és utána virágzáskor valamilyen felszívódó készítményt kell használni, hogy a virágfertőzést megakadályozzuk. Illetve egy ugyanilyen kezelést mindenképpen meg kell ismételni a gyümölcsnövekedés időszakában is, akár 2-3 alkalommal is. Fontos, hogy ilyenkor ne csak egy hatóanyaggal dolgozzunk, hanem keverjünk mellé mindenképpen valami kontakt készítményt is.

Megyeri Szabolcs úgy látja, hogy idén számítani lehet a meztelen csigák nagyobb számú megjelenésére, így erre is fel kell készülnie a kertészeknek, hiszen ezek a gerinctelenek komoly károkat tudnak okozni a gyümölcsösökben, a veteményesben és a díszkertekben is. Ami a poloskákat illeti, azokkal elvétve már most is lehet találkozni, de tartani lehet tőle, hogy később nagyobb tömegekben is fel fognak bukkanni a kertekben.

Az enyhe tél miatt továbbra is velünk lesznek a poloskák, meg kell próbálni ellenük védekezni

- tette hozzá Megyeri Szabolcs.

Az elmúlt hetekben tapasztalható nagy hőmérsékleti ingadozások komoly  hatással voltak a növényekre is

A kertészmérnök az Agrárszektor kérdésére elmondta, hogy az enyhe, meleg tél hatására gyorsabban hajtottak ki a növények, és most tavaszra bujábbak, nagyobb lombterületűek, mint általában a megszokott. Emiatt azonban érzékenyebbek is, mind a túlzó napsütésre, mind a komolyabb fagyokra. Május 10-ig még lehetnek fagyok, bár a szakember szerint most már mindenki abban reménykedik, hogy nem lesznek komolyabb lehűlések. Megyeri Szabolcs szerint a korábbi és gyorsabb kihajtás miatt fokozottan oda kell figyelni a növényekre.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?