Így lehet csodaszép a gyep a kertben: ezek a trükkök tényleg működnek

Így lehet csodaszép a gyep a kertben: ezek a trükkök tényleg működnek

agrarszektor.hu
A tavasztól őszig tartó fűnyírási szezon a gyep ápolásának fontos része. A fűnyírás nem csupán esztétikai kérdés, hanem alapvető a gyep növekedése és egészsége szempontjából is. A rendszeresen nyírt gyep nemcsak erősebb és szebb lesz, hanem erőteljesebben is nő. A talajviszonyoktól és a növekedési ütemtől függően a gyepet 4-7 naponta szükséges nyírni.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Míg a kisebb gyepfelületek esetében a fűnyírás gyorsan elvégezhető, addig a nagyobb gyepfelületeknél fontos a megfelelő fűnyíró kiválasztása. A kisebb kertekben inkább a könnyen manőverező fűnyíró a megfelelő, amely minden sarkot és zugot elér, addig a nagy területek esetében fontos a vágási szélesség, a hatékonyság és a fűnyíró sebessége, azaz, hogy adott idő alatt mekkora területet képes lenyírni. A kiterjedt gyepfelületek karbantartása ugyanis időigényes feladat, különösen megfelelő eszköz nélkül - írja az MTD Hungária Kft. közleményében.

EZ IS ÉRDEKELHET

Tolós fűnyíró - nagy területekre

A tolós fűnyírók kategóriájában az akkumulátoros és a benzines fűnyírók különösen alkalmasak nagy méretű gyepfelületekre. A benzinmotorokat kiemelkedő területteljesítmény jellemzi, jól működnek lejtőn, és gyakran kerékmeghajtással is rendelkeznek, ami csökkenti a használó fizikai megterhelését. A benzines fűnyírók karbantartás igénye magasabb, mint az akkumulátoros modelleké. A teljesítményük felső határa körülbelül 1000 m²/óra. A vezetékes elektromos fűnyírók ezzel szemben inkább a kis és közepes méretű kertekhez alkalmasak, mivel az eszközt hálózati áramforráshoz kell csatlakoztatni.

Felülős fűnyírók és fűnyíró traktorok 

A professzionális gyepápolásra tervezett speciális robotfűnyírók mellett léteznek olyan ráülős fűnyírók és fűnyírótraktorok, amelyek az akár 100 cm-es vágásszélességgel egész sportpályákat is képesek lenyírni. Ezen eszközök használata kényelmessé teszi a nagy területek nyírását: akár még órákon át is pihentető ülő helyzetben végezhető a munka. A mini riderek az ülés alatt elhelyezett motornak köszönhetően különösen fordulékonyak és kompaktak, de általában valamivel kisebb vágási szélességgel rendelkeznek, mint a nagy teljesítményű, sokoldalú fűnyírótraktorok, amelyeknél a motorblokk elöl helyezkedik el. A mini riderek ajánlott területteljesítménye akár 3000 m² is lehet óránként, ami szintén kiváló választás a gyepterületek gyors kezeléséhez. A fűnyírótraktorok előnye az is, hogy a tartozékok széles választékával további feladatokat is el tudnak látni: például alkalmasak lehetnek a gyep szellőztetéséhez szükséges gyepfésű vagy a vetőmagok, műtrágyák kiszórásához szükséges adagolók felszerelésére, illetve utánfutók hozzákapcsolására. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Zéró fordulókörös fűnyírótraktorok

Minél nagyobb a vágásszélesség, annál gyorsabb a fűnyírás, azonban ez a rugalmasság rovására mehet. A zero-turn fűnyírótraktorok viszont a teljesítmény és a manőverezhetőség megfelelő kombinációját kínálják. A speciális zero-turn technológiának köszönhetően ezek a gépek a legkisebb helyen is képesek megfordulni, ezért különösen alkalmasak kertekben vagy például fákkal tarkított területeken. A nagy teljesítményű motorok nagy sebességet tesznek lehetővé, és az akár 183 cm-es vágási szélességgel kombinálva a 18.000 m²/órát is elérheti az ajánlott területteljesítményük. Az említett mini rider fűnyírótraktorokhoz hasonlóan a zéró fordulókörös fűnyírók is egész évben sokoldalúan használhatók a tartozékok széles választékának köszönhetően.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?