Erre mindenképp figyelj oda fűnyíráskor: ezen akár a gyep sorsa is múlhat

Erre mindenképp figyelj oda fűnyíráskor: ezen akár a gyep sorsa is múlhat

agrarszektor.hu
Az enyhe időjárásnak és a korai tavasznak köszönhetően beköszöntött a fűnyírás időszaka a kertekben. Sokan nem tudják azonban, hogy ennek komoly szabályai vannak, nem biztos, hogy elég, ha csak levágjuk, bizonyos módszerekkel szebbé is tehetjük közben a gyepet.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Tavasszal számos fontos feladatot kell ellátni a gyep gondozása érdekében. Ezek közé tartoznak a fűnyírás, a lazítás és szellőztetés, a tápanyagpótlás, az öntözés, a gyomirtás, valamint a talajtakarás és a tömörítés. A 168.hu összegyűjtött 6 szabályt, amelyeket érdemes figyelembe venni, ha füvet nyírunk.

  1. Ne vágjuk túl rövidre: általában az ajánlott fűmagasság a legtöbb fűfajtánál 5-7,5 centiméter között van. Túl rövidre nyírva a fű gyengébbé válik, és növekedési problémák léphetnek fel.
  2. Váltakozó irányú nyírás: változtassuk meg a fűnyíró irányát rendszeresen, hogy ne alakuljanak ki sávok vagy tépázott területek a gyepen.
  3. Ne nyírjunk nedves füvet: ha nedves vagy esős az időjárás, halasszuk későbbre a fűnyírást, mivel a nedves fű könnyebben sérülhet és a fűnyíró is nehezebben működik.
  4. Éles pengék: mindig győződjünk meg róla, hogy a fűnyíró pengéi élesek, a tompa penge ugyanis egyenletlen vágást biztosít és roncsolhatja a fűszálakat. Figyelmeztető jel, ha a levágott gyepen a fűszálak vége másnapra sárga lesz és nem egyenesen vágott, hanem olyan, mintha megrágcsálták volna.
  5. Kerüljük a túl gyakori nyírást: ne nyírjuk túl gyakran a füvet, különösen nyáron, a forró időszakokban, mert könnyebben kiszáradhat. Heti egyszeri nyírás általában elegendő szokott lenni.
  6. Nem mindenki gyűjti össze a levágott füvet, vannak, akik szándékosan a gyepen hagyják szétszórva. Az összegyűlt vágott fű hasznos lehet a talaj tápanyagtartalmának megőrzésére, de ne hagyjuk túl vastagon a gyepen, mert ez megakadályozhatja a levegő, a víz és a tápanyagok eljutását a növény gyökereihez.

Címlapkép forrása: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?