Erre mindenképp figyelj oda fűnyíráskor: ezen akár a gyep sorsa is múlhat

Erre mindenképp figyelj oda fűnyíráskor: ezen akár a gyep sorsa is múlhat

agrarszektor.hu
Az enyhe időjárásnak és a korai tavasznak köszönhetően beköszöntött a fűnyírás időszaka a kertekben. Sokan nem tudják azonban, hogy ennek komoly szabályai vannak, nem biztos, hogy elég, ha csak levágjuk, bizonyos módszerekkel szebbé is tehetjük közben a gyepet.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

Tavasszal számos fontos feladatot kell ellátni a gyep gondozása érdekében. Ezek közé tartoznak a fűnyírás, a lazítás és szellőztetés, a tápanyagpótlás, az öntözés, a gyomirtás, valamint a talajtakarás és a tömörítés. A 168.hu összegyűjtött 6 szabályt, amelyeket érdemes figyelembe venni, ha füvet nyírunk.

  1. Ne vágjuk túl rövidre: általában az ajánlott fűmagasság a legtöbb fűfajtánál 5-7,5 centiméter között van. Túl rövidre nyírva a fű gyengébbé válik, és növekedési problémák léphetnek fel.
  2. Váltakozó irányú nyírás: változtassuk meg a fűnyíró irányát rendszeresen, hogy ne alakuljanak ki sávok vagy tépázott területek a gyepen.
  3. Ne nyírjunk nedves füvet: ha nedves vagy esős az időjárás, halasszuk későbbre a fűnyírást, mivel a nedves fű könnyebben sérülhet és a fűnyíró is nehezebben működik.
  4. Éles pengék: mindig győződjünk meg róla, hogy a fűnyíró pengéi élesek, a tompa penge ugyanis egyenletlen vágást biztosít és roncsolhatja a fűszálakat. Figyelmeztető jel, ha a levágott gyepen a fűszálak vége másnapra sárga lesz és nem egyenesen vágott, hanem olyan, mintha megrágcsálták volna.
  5. Kerüljük a túl gyakori nyírást: ne nyírjuk túl gyakran a füvet, különösen nyáron, a forró időszakokban, mert könnyebben kiszáradhat. Heti egyszeri nyírás általában elegendő szokott lenni.
  6. Nem mindenki gyűjti össze a levágott füvet, vannak, akik szándékosan a gyepen hagyják szétszórva. Az összegyűlt vágott fű hasznos lehet a talaj tápanyagtartalmának megőrzésére, de ne hagyjuk túl vastagon a gyepen, mert ez megakadályozhatja a levegő, a víz és a tápanyagok eljutását a növény gyökereihez.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?