Ezek a legfontosabb májusi teendők a kertben: itt a 8 pontos feladatlista

Ezek a legfontosabb májusi teendők a kertben: itt a 8 pontos feladatlista

agrarszektor.hu
Nemcsak a vendéglátóhelyek teraszai nyitottak ki, saját kertünkben is egyre többet lehet a szabadban sütkérezni. Virágba borultak a cserjék, és ha az égiek is úgy akarják, a hétvégére a nap is simogatja már az arcunkat. Az igazi élményt azonban egy gondozott, kincsekkel teli kert adja, amihez bizony rendre be kell vetni magunkat. A május - kertészkedés szempontjából - mindenképpen mozgalmas hónapnak ígérkezik!

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az idei tavasz bőven tartogatott meglepetéseket számunkra, ám az év ötödik hónapjában járva végleg elbúcsúzhatunk az utolsó fagyos éjszakáktól is - írja a HelloVidék. A meteorológusok szerint a jövő héten már nem lesz okunk panaszra: remek tavaszi, kertészkedős-veteményezős napokra van kilátásunk! Íme, a legfontosabb kerti feladatok, amikre mindenképpen ajánlatos időt fordítanunk még májusban.

EZ IS ÉRDEKELHET

1. Fűnyírás

Talán az egyik leggyakoribb kerti munkák egyike a fűnyírás, sokan már áprilisban el is kezdték. Azért is fontos, mert egészségesebbé teszi a füvet és ritkítja a gyomokat is. Sőt, ha tehetjük, ne is szedjük össze a levágott füvet, hiszen ingyen tápanyagot jelent a földünknek. Arra pedig figyeljünk, hogy a fűnyíró pengéi mindig jól ki legyenek élezve. Az éles pengék tiszta vágást ejtenek, míg az életlenek csak tépik, roncsolják a fűszálakat, fogékonyabbá téve őket a betegségekre. Ne sajnáljunk tehát időt szakítani a fűnyíró tisztítására használata után!

2. Ültetés és palántázás 

A sikeres termesztés titka több összetevőből áll, ám kétségtelenül az egyik legfontosabb az, hogy megfelelően tervezzük meg a kertünket - például, hogy mikor, mivel, mit népesítsünk be a veteményesünkbe. Azt is jó tudni, hogy melyik zöldséget hogyan érdemes kiültetni, illetve azt is, hogy magról szaporítsuk-e vagy palántaként neveljük. Mielőtt nekiállunk vetni, fontos, hogy olvassuk el a tasakon leírtakat, és aszerint vágjunk bele. Általánosságban elmondható, hogy a vetőmagról történő termesztés azoknál a növényeknél nem szerencsés, amelyeknek hosszú a növekedési idejük. Amiket májusban nyugodtan vethetünk magról: hónapos retek, spenót, sárgarépa, petrezselyem, borsó, rebarbara, mángold, cékla (május eleje), bab (május elejétől július elejéig) és a salátafélék. Magról szinte bármilyen zöldség termeszthető, a lassabban növekedőket azért mindenképpen érdemes palántaként elindítani. Ha nem szeretnénk magunk sokat bíbelődni a palántázással, akkor vásároljunk és ültessük ki még ebben a hónapban: a káposztaféléket, a paradicsomot, a paprikát, karfiolt, brokkolit, a dinnyét és a padlizsánt. 

EZ IS ÉRDEKELHET

3. Metszés

Ha még nem vágtuk le a kertünkben levő bokrok és cserjék ágait, akkor még van egy utolsó lehetőség rá. Fontos, hogy ezt a lépést ne felejtsük el, mivel a növények így tudnak a fejlődni - ebben az időszakban növekednek a leggyorsabban. Ide tartoznak például a rózsák is - ha nem metszük meg őket, azt "hiszik" vége a szezonnak és nem borulnak virágba, nem növesztenek új hajtásokat, vagy legalábbis csak nagyon keveset. Ezzel szemben, ha visszavágjuk az ágakat, felpezsdül a növényünk és azon "dolgozik" majd, hogy minél több új levelet és ágat hozzon.

4. A régebbi növények ápolása és újak ültetése

A kora tavaszi hagymások -  például a tulipánok - lassan elnyílnak. Éppen ezért, a kókadozó, szirmot hullató virágokat szabadítsuk meg a száraz részektől. Ugyanakkor, itt az ideje, hogy elültessük az egynyári növényeket! 

5. Öntözés

Persze öntözni nemcsak májusban kell, de ügyelni kell arra, hogy szárazabb időszakok is előfordulhatnak, ezért biztosítanunk kell a megfelelő, rendszeres öntözést. Erre az éjszaka vagy a kora reggeli órák a legalkalmasabbak, mert ekkor párologtatnak a növények a legkevesebbet. A szárazabb időszakokon kívül fel kell készülnünk a nagyobb esőzésekre is, amik kedveznek a gombás megbetegedéseknek. Ezek ellen kiválóan védekezhetünk például a kertészetekben kapható speciális bio-növénykondicionálóval.

EZ IS ÉRDEKELHET

6. Vegyük fel a harcot a kártevők ellen

Májusban jelenik meg a legtöbb kártevő, ezért a növényvédelemre is érdemes nagyobb hangsúlyt kell fektetnünk. A legjobb védekezés ebben az esetben is a megelőzés. Alkalmazhatjuk a már jól bevált módszereinket, ha már vannak korábban sikeresen alkalmazott praktikáink. Az alábbi dolgokra figyeljünk, és jó eséllyel megelőzhetjük a kártevők elszaporodását:

  • Válasszunk ellenálló fajtákat.
  • Tartsuk tisztán a konyhakertet: szellős ültetés, összezsúfolás elkerülése, lehullott levelek, elszáradt növényi részek eltávolítása.
  • Ugyanaz a faj lehetőség szerint három évnél hamarabb ne kerüljön ugyanarra a helyre.
  • Használjunk vegyszermentes permetleveket.
  • Ültessünk segítő, védő növényeket.

7. Tápláljuk a talajt!

A tavasz a legjobb időszak arra, hogy tápláljuk a földet, amibe veteményezünk - nagyon fontos, hiszen ez hoz majd gazdag termést. A növényeknek számára is elengedhetetlen, hogy mindig hozzájussanak a szükséges tápanyagokhoz. Kertünkben általában erre a célra az öntözésen kívül különböző tápoldatokat, műtrágyákat, humuszt használunk, ám sok esetben a minőségi műtrágyák, mesterséges, bolti tápanyagok vásárlása nem éppen olcsó mulatság. Éppen ezért több szempontból is lényeges az, hogy lehetőleg természetes alapanyagokból oldjuk meg a talaj táplálását, - például komposztáljunk - így nemcsak a növények lesznek hálásak, hanem bizony a környezet is. 

EZ IS ÉRDEKELHET

8. A szobanövényeinket is vigyük ki napozni

Ilyenkor már nem kell számítani fagyokra, nem lesz olyan hideg idő, ami ártana a növényeinknek. Ha van erkélyünk vagy teraszunk, akkor bizony érdemes kivinni oda a szobanövényeinket. Amit mindenképp szem előtt kell tartani, az az, hogy árnyékos, félárnyékos helyre helyezzük csak őket, mivel a legtöbb szobanövény nem viseli jól a tűző napot. Nyári szezonban kéthetente érdemes tápoldatozni őket, valamint a kint hagyott növények locsolásáról sem szabad megfeledkezni!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?