Így lesz jövőre is csodaszép a gyep a kertben: ezek a trükkök tényleg működnek

Így lesz jövőre is csodaszép a gyep a kertben: ezek a trükkök tényleg működnek

agrarszektor.hu
Ismét itt az ősz, lassanként rövidülnek a nappalok és hűvösebbre fordul az idő. Ez azonban nem jelenti azt, hogy már nincs semmi tennivalónk a kertben, épp ellenkezőleg: az ősz sokféle munkát jelent a kerttulajdonosok számára, így például a fákat, bokrokat és sövényeket vissza kell vágni, vagy éppen a kerti tavat kell megtisztítani a szerves hulladékoktól, falevelektől. A gyeppel sem szabad elhanyagolni: ahogy tavasszal és nyáron, úgy ősszel is igaz, hogy egy alapos nyírás és trágyázás csak jót tesz neki. Azonban van néhány dolog, amit jó, ha szem előtt tartunk - árulta el Váradi Szabolcs, at MTD Hungária Kft. értékesítési szakembere.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az ősz beköszönte számos változással jár: egyre rövidebbek lesznek a nappalok, és az idő is fokozatosan egyre hűvösebbre fordul. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a kerttulajdonosok nyugodtan megülhetnének a babérjaikon, hiszen a fákat, bokrokat és sövényeket vissza kell vágni, a kerti tavat meg kell tisztítani a szerves hulladékoktól, falevelektől. A legfontosabb szeptemberi kerti munkákról itt olvashatsz bővebben:

A gyeppel is akad tennivaló: ahogy tavasszal és nyáron, úgy ősszel is a nyírás és a trágyázás tartja jó állapotban azt. Azonban van néhány dolog, amit jó, ha szem előtt tartunk. Az alábbi tippek segítenek abban, hogy felkészíthessük a gyepünket az elkövetkező időszakra, és hogy a a gyep télen is erős és egészséges maradhasson:

Ősszel sem szabad megfeledkezni a fűnyírásról

Bár a hőmérséklet csökkenésével a fű növekedési üteme lassul, érdemes addig nyírni a füvet ősszel is, amíg nő. A vágási magasság ilyenkor optimálisan 4 centiméter. Ez a magasság megvédi a talajt és a gyepet a fagytól vagy a fagypont alatti hőmérséklettől. Ha viszont a fűszál túl hosszú, akkor megvan a veszélye annak, hogy a szálak letörnek és rothadásnak indulnak. Váradi Szabolcst szerint, mivel alacsonyabb hőmérsékleten a nyesedék nem tud lebomlani, ezért az őszi nyíráskor a nyesedéket a lehető leggondosabban el kell távolítani a gyepről. Ehhez a mulcsozós fűnyíróra fel kell helyezni a fűgyűjtőt, hogy a nyesedéket összegyűjtse.

Tisztítsuk meg a gyepet a levelektől

Míg télen az avar védelmet nyújt a növényeknek a hideg és a fagy ellen, addig a gyepet a gombásodás és a penész fenyegeti, ha nem távolítjuk el minél gyorsabban a lehullott leveleket. A sűrű lombtakaró akadályozza a fűfélék fényfelvételét, elősegíti a mohásodást, valamint a talaj levegőztetésének hiánya miatt a gyep rothadásnak indulhat a lombtakaró alatt. Ezért ősszel rendszeresen meg kell tisztítani a gyepet a levelektől a rothadás és a gyepbetegségek megelőzése érdekében! Ugyanezen okból kifolyólag a lehullott gyümölcsöket is rendszeresen össze kell gyűjteni.

Mit tehetünk a gyomirtás és a gyepszellőztetés ügyében?

A mély gyökerű gyomnövényeket, például a pitypangot ősszel ki kell vágni a hosszú gyökerével együtt. Ez elég fáradságos munka, ugyanakkor nem szabad elcsalni. A szakértő szerint egészen október végéig lehet a gyepszellőztetést elvégezni, valamint eltávolítani a mohát, a gyomokat és a filcesedett részeket. Ezzel ugyanis segítjük a fű szellőzését, de ezt a munkát nem szabad túl későre hagyni, hogy a gyepnek még legyen ideje növekedni és regenerálódni a tél előtt.

Mi a helyzet a gyepjavítás terén?

Az ősz a megfelelő időszak a gyep kikopott foltjainak javítására, pótlására. A talaj még elég meleg ahhoz, hogy jó csírázási környezetet biztosítson, ugyanakkor nem szárad ki olyan gyorsan, mint nyáron. Váradi Szabolcs azt tanácsolja, hogy ilyen helyzetben a gyomnövények terjedésének megakadályozására a tíz centiméternél nagyobb átmérőjű kikopott gyepfoltokat ősszel érdemes újravetni.

Itt az ideje az őszi gyeptrágyázásnak is

A gyep télen jelentős stressznek van kitéve: hőmérséklet-ingadozás, száraz és fagyos időszakok, zárt hótakaró vagy hosszan pangó víz. A hűvös évszakokban különösen fontos, hogy a gyep ellenállóképességét célzott tápanyag-utánpótlással erősítsük. Ebben az időszakban egy kifejezetten az évszakhoz igazított, magas káliumtartalmú műtrágya használata ajánlott, amely optimálisan készíti fel a gyepet az őszi és téli fokozott igénybevételre. A kálium hozzájárul a sejtek szerkezetének megerősítéséhez és ezáltal a fűfélék egészségének megőrzéséhez. Ez növeli a gyep ellenállóképességét a gombabetegségekkel és a fagyokkal szemben. Az azonnali hatás mellett a hosszú távú hatás biztosítja a megfelelő tápanyagellátást tavaszig.

A szakértő arra is felhívta a figyelmet, hogy az őszi gyeptrágyázás augusztustól legkésőbb november elejéig végezhető el. Ezen kívül érdemes a lehető legkorábban kijuttatni a gyeptrágyát a nyáron nagyon igénybe vett gyepfelületeken. Erre egy esős nap a legalkalmasabb, hogy a műtrágya jól eloszolhasson és gyorsan felszívódjon a gyökerek között.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?