Így lehet mindig csodaszép fű a kertben: ezek a tippek tényleg beválnak

Így lehet mindig csodaszép fű a kertben: ezek a tippek tényleg beválnak

agrarszektor.hu
Míg a kisebb kerteknél a lejtők gyakran csak dekorációs elemek, a nagyobb kertekben és parkokban szinte mindig találhatóak ilyen részek. A közös bennük az, hogy jelentősen megnehezítik a fűnyírást, és kihívás elé állítják a fűnyírót, valamint annak használóját is. Ahhoz, hogy a lejtős területek nyírása biztonságos és könnyű feladat legyen, fontos a megfelelő fűnyíró kiválasztása.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

A lejtős területek nyírása nagy körültekintést és gondosságot igényel. Ahhoz, hogy az ember megfelelően felkészülhessen a lejtős területen végzendő munkára, először mérjük fel a terep meredekségét és egyéb jellemzőit, így a talaj állapotát is. Az optimális fűnyíró kiválasztásához először a lejtésszöget szükséges kiszámolni. Ez egyszerűen megtehető egy lejtésszög-applikáció használatával: ennek során egy deszkát kell a lejtőre tenni, majd ráhelyezni az okostelefont, amelyről egyszerűen leolvasható a lejtő meredekségét - írja közleményében Cub Cadet.

Biztonság mindenekelőtt

A fűnyíró típusától függően a lejtőn hosszirányban vagy keresztirányban is lehet a füvet nyírni. Az azonban nagyon fontos, hogy az ember feltétlenül kövesse a fűnyíró kezelési útmutatójában leírtakat, és fűnyírás közben használjon megfelelő védőfelszerelést is. Ami viszont minden esetben érvényes: a lejtőt nyugodtan és óvatosan kell nyírni. A lejtős fűnyírás sokszor különleges kihívást jelent, fizikai erőfeszítést igényel, és ezért potenciálisan balesetveszélyt jelenthet. Az, hogy melyik fűnyíró a megfelelő, elsősorban a lejtő típusától és lejtésszögétől függ. A laposabb lejtők szinte minden fűnyíróval nyírhatók. A nagyon meredek lejtőknél viszont gyakran damilos fűnyíró vagy motoros fűkasza használata szükséges.

Menyire használhatók a robotfűnyírók a lejtőkön?

Általánosságban elmondható, hogy a robotfűnyírók ideális megoldást jelentenek a lejtős terep nyírásához. Vannak olyan robotfűnyírók, amelyek könnyedén megbirkóznak a 45%-os lejtőkkel is. Ezek a gépek erős motorral, összkerék meghajtással és nagy kerekekkel rendelkeznek, amelyek jó erőátvitelt és erős tapadást biztosítanak. A fűnyíró telepítése és a határolóvezeték lefektetése ugyanazt az elvet követi, mint a lejtő nélküli területeken. Figyelembe kell venni azonban, hogy sok modellnél a forduláshoz kifutási zóna szükséges, ahol a lejtőnek a maximális meredekségnél lényegesen kisebbnek kell lennie. Lejtős telep nyírásához többlet teljesítmény szükséges, ami ezáltal csökkenti az adott fűnyíró területteljesítményét, ezért úgy kell megválasztani a robotfűnyírót, hogy nagyobb területteljesítményt nyújtson, mint a ténylegesen nyírandó terület.

A hagyományos fűnyírók is beválhatnak

A típustól függően - ami lehet benzines vagy akkumulátoros - a maximálisan megengedett lejtő meredekség általában 15-25 fok között van, ami 27%-46% közötti értéket jelent. Hasznos, ha a fűnyíró automata kerékmeghajtással rendelkezik, amely állandó sebességet biztosít, és megkönnyíti az erőkifejtést a lejtős használat során. A benzines fűnyírók szelepeinek felül kell elhelyezkedniük (OHV, Over Head Valve = alul vezérelt, felül szelepelt), hogy a lejtőn végzett fűnyírás során ne folyjon ki az olaj, és a dugattyúk kenése megfelelő maradjon. Ha valaki négyütemű belsőégésű motoros fűnyírót használ, akkor működés közben gondoskodni kell a megfelelő kenésről. Ha a lejtő meredeksége meghaladja a 10-15 fokot (17,5-27%), a kétütemű motorok előnyben vannak a négyütemű motorokkal szemben. Ugyanakkor mindig ügyelni kell a belsőégésű motorhoz mellékelt használati utasítás betartására.

Tolós fűnyíróval csak hosszirányban szabad füvet nyírni, mert ez csökkentheti a sérülésveszélyt, valamint annak esélyét, hogy a fűnyíró véletlenül elkezdjen lefelé gurulni. Meredekebb lejtő esetén a fűnyírást mindig a lejtő alján kell kezdeni, így fordulásnál a fűnyíró mindig felfelé fordul, ami segít megelőzni azt, hogy a fűnyíró lefelé begyorsuljon. Ha az ember fűgyűjtőt használ, azt gyakrabban kell üríteni, hogy a fűnyíró súlyeloszlása stabil maradjon. Az eszköz biztos tartása érdekében fontos, hogy az ember ne a fűnyíró nyírásvonalát kövesse, hanem kissé lejjebb álljon és hajoljon az emelkedő irányába. A fűgyűjtő nélküli fűnyírás kivételes eset. Ebben az esetben felülről kell kezdeni a fűnyírást, hogy ne csússzon meg az ember lába a friss fűnyesedéken.

Lejtők nyírása felülős fűnyíróval

A felülős fűnyírók ideális megoldást jelentenek 15-20 fokos (27-36%-os) lejtők esetén. Vannak olyan professzionális modellek is, amelyek akár a 25 fokos (46%-os) lejtővel is megbirkóznak. A kormánykerékkel ellátott modellek maximalizálják a hagyományos nulla fordulókörös fűnyírók manőverezhetőségét, ráadásul az első kerekek irányítását is lehetővé teszik. A meghajtás és a kormányzás úgy van összehangolva, hogy biztosítsa mindkét meghajtó kerék pontos sebességét és forgásirányát bármely kormánykerék-helyzetben.

A tolós fűnyírókkal ellentétben a fűnyírótraktorral soha nem a lejtő hosszirányában kell haladni, hanem mindig a lejtő irányát kell követni, felfelé és lefelé, különben fennáll a borulás veszélye, ami súlyos sérüléseket okozhat. Mindig csak a lejtő tetején és alján szabad megfordulni, és ilyenkor lassítani is kell, hogy ezzel tovább csökkenjen a felborulás veszélye. Ezenkívül kerülni kell a hirtelen sebesség- vagy irányváltoztatásokat. A lejtő vagy gát nyírása egyenletes vezetési stílust igényel. A lejtő méretétől függően a fűgyűjtőt is érdemes lehet a szokásosnál gyakrabban kiüríteni, mert ez ideális súlyeloszlást és jobb vezetési tulajdonságokat biztosít.

Meredek lejtő nyírása damilos fűnyíróval vagy motoros fűkaszával

Meredek lejtőn a legjobb damilos fűnyírót vagy motoros fűkaszát használni. A damilos eszköz esetén általában nagyobb a vágási szélesség, így egy nagyobb területet gyorsabban le lehet vágni. Magasabb fű vagy vegyes növényzet, például gyomos, indás terület esetén motoros fűkaszát érdemes használni. A megfelelő munkatechnikával lenyűgöző eredményt lehet elérni lejtős terepen is. Könnyű súlyuk és hordozóhevederük lehetővé teszi, hogy kaszálás közben a felhasználó stabilan álljon a lejtőn.

Összességében elmondható, hogy a lejtős területek nyírásához a megfelelő eszköz kiválasztásánál számos tényezőt kell figyelembe venni. A legfontosabbak azonban az alábbi listában foglalhatók össze:

  • Motorteljesítmény
  • Nagy kerekek, kerékmeghajtással
  • Stabilitás: például alacsony súlyponttal és lejtésérzékelővel rendelkező modellek
  • Hajtás típusa: ideális esetben összkerékhajtás
  • Kényelmes kezelhetőség

A címlapkép csak illusztráció.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?