Tragikus a helyzet ebben a magyar térségben: szörnyű pusztítást végzett a fagy

Tragikus a helyzet ebben a magyar térségben: szörnyű pusztítást végzett a fagy

agrarszektor.hu
Kemény mínuszok tarolták le Magyarországot a hét elején, hétfőről keddre virradóan a Bakony és az Északi-középhegység közötti széles sávban sokfelé volt károkozó fagy az éjjel. Az említett sávban nem voltak ritkák a -3, -5 fok közötti értékek, amelyek sajnos már durva pusztítást okozhattak a gyümölcsösökben.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A hét elején ismét kimutatta a foga fehérjét az időjárás: hétfőről keddre virradóan durva fagyokat hozott az éjszaka. A leginkább érintett terület a Bakonytól az Északi-középhegység térségéig tartó sáv volt, beleértve az agglomerációt is: ezeken a területeken ugyanis a derült időnek köszönhetően sajnos jócskán fagyott, Ipolyszögön -6,4 fokot mértek. A kérdéses területen nem voltak ritkák a -3, -5 fok közötti értékek, ami sajnos már jelentős károkat okozhatott a gyümölcsösökben - olvasható az Időkép.hu oldalán.

Kedd reggeli minimumok (Forrás: Időkép.hu)
Kedd reggeli minimumok (Forrás: Időkép.hu)

De miért is olyan veszélyes a fagy a gyümölcsösökben?

A fagy gyümölcsfákra gyakorolt hatása attól függ, hogy milyen fejlettségi szakaszában vannak éppen a növények. Ha már elkezdődött a virágzás, akkor a fagyok különösen károsak lehetnek, mivel a virágok elvesztése a gyümölcsképződés hiányához vezet. A már kialakult gyümölcsök esetében pedig a termés károsodását, deformálódását vagy elvesztését okozhatják a mínuszok.

Honnan lehet tudni, hogy elfagytak a virágok? A fagykár egyik legelső és legnyilvánvalóbb jele a virágok színváltozása. Az egészséges virágok ugyanis fehérek vagy rózsaszínűek, míg az elfagyottak barnára, sötétszürkére vagy feketére változnak. Fagykár esetén a virágok, a fiatal hajtások is hirtelen hervadásnak indulhatnak. Ha a virág közepén található bibe is fekete, már nem nagyon lehet mit tenni. A helyzetet rontja, hogy a kiskertekben és a gyümölcsösökben már sok cseresznye, szilvafa, kései barack virágzik és a gazdák nem minden esetben tudnak védekezni, hiába gondoskodtak előtte hosszú-hosszú hónapokon át a növényeikről.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03