Több százan tüntetnek traktorokkal Párizsban: ezért vonultak a gazdák az utcára

Több százan tüntetnek traktorokkal Párizsban: ezért vonultak a gazdák az utcára

MTI
Több száz francia gazda vonult traktorokkal Párizs utcáira szerda reggel, hogy a növényvédőszer-korlátozások és más környezetvédelmi előírások ellen tiltakozzanak. A demonstrációban résztvevő gazdák "Macron felszámolja a mezőgazdaságot" és "Mentsétek meg a gazdákat!" feliratú transzparensekkel vonultak a francia főváros utcáira. A tüntetés a francia mezőgazdasági minisztérium közelében az Invalidusok Házánál ér véget a tervek szerint.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A demonstrációra az után került sor, hogy az Európai Unió Bírósága januárban megsemmisítette azt a francia szabályozást, amely lehetővé tette tiltott rovarirtószerek használatát a cukorrépatermelő gazdák számára, hogy megvédjék termésüket. Sok gazda most az ültetvények további csökkenésétől, a cukorgyárak bezárásától és megélhetési forrásainak elvesztésétől tart. A gazdák szerint a szabályozással veszélybe sodorják az unión belül legnagyobb agrárhatalomnak számító francia mezőgazdaságot.

Az ismételt tilalmak és a kormány tétlensége egyes ágazatokban - cseresznye, alma, cikória, burgonyakeményítő - halálra ítéli a termelést

- olvasható a legnagyobb francia mezőgazdasági szakszervezet (FNSEA), a cukorrépa szakszervezet (CGB) és a fiatal gazdák (JA) csoportjának közös levelében.

A szakszervezetek legalább 500 traktort és 2000 termelőt várnak a Párizs környéki tüntetésekre de pontos adattal egyelőre nem tudnak szolgálni - mondta el a CGB szóvivője. A szakszervezetek képviselői a délelőtt folyamán Marc Fesneau francia mezőgazdasági miniszterrel találkoznak. Környezetvédelmi aktivisták ugyanakkor arra hívták fel a figyelmet, hogy a betiltott növényvédőszerek súlyos károkat okoznak a földben és az állatvilágban.

A címlapkép illusztráció. (Forrás: MTI/EPA/Christophe Petit Tesson)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Növény

Megfő, megég a gyümölcs a fákon

Beindult a kényszerérés, egyre nagyobb problémát okoz a gyümölcságazatban is az extrém hőség és az erős UV-sugárzás párosa.

Támogatott tartalom

Fókuszban a tányérvédelem (x)

A napraforgó termésbiztonsága szempontjából az első kezelés kulcsfontosságú, de nem szabad megfeledkeznünk a tányér védelméről sem, mely a további minőség- és mennyiségmegőrzés záloga.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?