Több százan tüntetnek traktorokkal Párizsban: ezért vonultak a gazdák az utcára

MTI
Több száz francia gazda vonult traktorokkal Párizs utcáira szerda reggel, hogy a növényvédőszer-korlátozások és más környezetvédelmi előírások ellen tiltakozzanak. A demonstrációban résztvevő gazdák "Macron felszámolja a mezőgazdaságot" és "Mentsétek meg a gazdákat!" feliratú transzparensekkel vonultak a francia főváros utcáira. A tüntetés a francia mezőgazdasági minisztérium közelében az Invalidusok Házánál ér véget a tervek szerint.

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

A demonstrációra az után került sor, hogy az Európai Unió Bírósága januárban megsemmisítette azt a francia szabályozást, amely lehetővé tette tiltott rovarirtószerek használatát a cukorrépatermelő gazdák számára, hogy megvédjék termésüket. Sok gazda most az ültetvények további csökkenésétől, a cukorgyárak bezárásától és megélhetési forrásainak elvesztésétől tart. A gazdák szerint a szabályozással veszélybe sodorják az unión belül legnagyobb agrárhatalomnak számító francia mezőgazdaságot.

Az ismételt tilalmak és a kormány tétlensége egyes ágazatokban - cseresznye, alma, cikória, burgonyakeményítő - halálra ítéli a termelést

- olvasható a legnagyobb francia mezőgazdasági szakszervezet (FNSEA), a cukorrépa szakszervezet (CGB) és a fiatal gazdák (JA) csoportjának közös levelében.

A szakszervezetek legalább 500 traktort és 2000 termelőt várnak a Párizs környéki tüntetésekre de pontos adattal egyelőre nem tudnak szolgálni - mondta el a CGB szóvivője. A szakszervezetek képviselői a délelőtt folyamán Marc Fesneau francia mezőgazdasági miniszterrel találkoznak. Környezetvédelmi aktivisták ugyanakkor arra hívták fel a figyelmet, hogy a betiltott növényvédőszerek súlyos károkat okoznak a földben és az állatvilágban.

A címlapkép illusztráció. (Forrás: MTI/EPA/Christophe Petit Tesson)

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Hitelezés 2023
Az emelkedő kamatkörnyezet hatása a hitelpiacra és a bankszektorra.
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap.
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?