Növényvédelem: marad az eddigi szabályrendszer

Növényvédelem: marad az eddigi szabályrendszer

agrarszektor.hu
Az ökológiai gazdálkodás további terjedése, az alternatív termékek piacra juttatásának segítése, valamint a precíziós növényvédelem, a digitalizáció erősítése lehet a megoldás a növényvédőszer-kijuttatás mérséklésére az általános tilalmak helyett - mondta el Gábriel Géza a Portfolio Agrárium 2024 konferencián.

HOLNAP JÖN AZ AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA 

Fenntarthatóság és innováció az agráriumban

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is! Még nem késő regisztrálni!

fejtette ki Gábriel Géza, az Agrárminisztérium főosztályvezető-helyettese.

Kemény szabályrendszer lett volna

Ezen felül számos olyan intézkedést tartalmazott a tervezet, amely sok kérdést vetett fel, bár önmagában a kezdeményezés célja nem kifogásolható, annak megvalósítása erősen bürokratikus lett volna, és a napi gyakorlatot nagyban megnehezítette volna. Kijelentette: 

A Bizottság döntése értelmében marad a jelenlegi szabályozási környezet

Ebben a világ legszigorúbb, de nagy biztonságot adó engedélyeztetési rendszere érvényes, valamint a felhasználást szabályozó irányelv is marad.

Ezekkel megtanultunk már együttélni

- fogalmazott.

EZ IS ÉRDEKELHET

Hogyan tovább?

Mint elmondta: nem általános tilalmakban kellene gondolkodni, hanem a továbbiakban az IPM szakszerű végrehajtása a kulcs, amelyet meg kell értetni az Európai Bizottsággal és a polgárokkal is.

Az alternatívák jelentőségét is hangsúlyozta, ennek érdekében meg kell könnyíteni az alacsony kockázatú termékek piacra jutását. Gábriel Géza szerint ebben az oktatásnak és a kutatásnak is szerepe van, a szakértelmet pedig össze kell kapcsolni a termelés gyakorlatával, és felértékelődik a növényorvosok szerepe is.

A Portfolio Agrárium 2024 Konferenciáról eddig megjelent cikkeink:

Címlapkép forrása: Agrárszektor

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?