Sok múlhat rajta: érdemes sietni az agrárbiztosításokkal

Sok múlhat rajta: érdemes sietni az agrárbiztosításokkal

Tanácsos mielőbb megkötni az agrárbiztosításokat, mert később már drágább ajánlatokat kaphatnak csak a termelők - mondta el Hajgató Szilveszter, a Hungarikum Biztosítási Alkusz Zrt. agrárszakértője a Portfolio Agrárium 2024 konferenciáján.

Az elmúlt években a támogatott növénybiztosítások elterjedtsége, a biztosított területek aránya nagyot növekedett, amelynek komoly szerepe volt a piacot segítő kormányzati intézkedéseknek is – mondta el a szakértő Kihívások és megoldások a mezőgazdasági biztosítások piacán című előadásában.

Bár a gazdatársadalomban elterjedt, hogy az egységes kérelem benyújtása után teszik meg ezt a termelők, ám a 2022-es aszály után jelentősen átalakult a piac. Ha elérték a biztosítók a szűkebb viszontbiztosítási keretek kimerülését, onnan már sokkal drágábban köthetnek szerződést.

A nagyobb csomag jobban megéri

A gyümölcsösök, ültetvények nehéz helyzetben vannak, mert ha fel akarják mondani a termelők a meglévő szerződést, könnyen lehet, hogy nem kapnak új ajánlatot.

Hajgató Szilveszter elmondta, a legjobb, ha a termelő A típusú, összkockázati biztosítást köt, mert itt magasabb a támogatásintenzitás. Már a jégkár viharkárral való kombinálása is jobb megéri emiatt, mint a puszta jégkárbiztosítás. Az összkockázati biztosítás díja magasabb, de itt a támogatás aránya is több – hangsúlyozta.

Ideje leporolni a régi szerződéseket

A szakértő javasolta, hogy a termelők vizsgálják felül a vagyonbiztosításokat is, hiszen ezek közül sok ma már alulbiztosítottnak tekinthető a megnövekedett újraépítési értékek miatt. A jelenlegi biztosítási értékekből sok épület nem helyreállítható ma már. Hangsúlyozta:

Egy káresemény alkalmával nagyon kellemetlen meglepetés érheti a termelőket, ha nem vizsgálják felül a gyakran 10-15 éve fizetett szerződést.

Változatos kínálat

A szakértő szólt a felelősségbiztosításról is, amelynek számos példáját említette meg. Itt nagyon alacsony limitek vannak a piacon, érdemes figyelembe venni, hogy ezek elegendőek lesznek-e kár esetén. A saját dolgozó okozta kárra szintén vannak jó konstrukciók, amelyek hasznosak lehetnek, ha a ilyen történne.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az állatbiztosításoknál már nem adnak új ajánlatokat a társaságok az állatbetegségekre, itt is érdemes vigyázni a meglévő szerződésekre – jegyezte meg a szakértő.

Az előadásban megemlítette a környezetvédelmi biztosításokat is, mint elmondta: a hulladéktermelő szereplőknek kedvező áron elérhetőek ezek a konstrukciók.

Hajgató Szilveszter kitért arra is, hogy az alkuszcégek működését illetően még mindig vannak bizonytalanságok az ügyfelekben, pedig az alkuszcégek nem csupán jó ajánlatokat tudnak közvetíteni, hanem független piaci szereplőként hatékonyan tudnak segíteni a kárrendezés folyamatában is.

A Portfolio Agrárium 2024 Konferenciáról eddig megjelent cikkeink:

Fotó: Agrárszektor

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?