Ausztriában már így csinálják: ezzel védik az osztrák földeket a pusztító időjárástól

agrarszektor.hu
Egyre több gazda ismeri fel, hogy a mezőgazdasági biztosítások kiszámítható védelmet nyújtanak a klímaváltozás miatt hektikusabbá váló, szélsőséges időjárás okozta károk ellen. Az öngondoskodási hajlandóság erősödését jelzi, hogy a díjtámogatott növénybiztosítási szerződések száma folyamatosan és látványosan növekszik, 10 év alatt a 20-szorosára emelkedett. A pusztító viharok és jégesők azonban nemcsak a földeken, hanem a mezőgazdasági épületekben, eszközökben, gépekben is komoly károkat okozhatnak. A Groupama Biztosító tavaly mintegy 1800 bejelentés nyomán 2,2 milliárd forintot fizetett ki a károsultaknak, minden hetedik, nyolcadik esetben vagyontárgyakban keletkezett károk enyhítésére, ami azt jelzi, a gazdák is felismerték: szemléletváltásra van szükség a kockázatok kezelésében.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

Magyarországon vélhetően óriási felfutás előtt áll az agrárbiztosítások piaca, hiszen míg a szomszédos Ausztriában 90 százalék a biztosított mezőgazdasági területek aránya, ez Magyarországon csupán 50 százalékos - írja közleményében a Groupama Biztosító. A növekedés ugyanakkor látványos hazánkban is. A növénybiztosításoknál, amelyeknél az állam akár 70 százalékos díjtámogatást is nyújthat a gazdáknak, 10 év leforgása alatt a szerződések száma a 20-szorosára, értékük pedig a 10-szeresére emelkedett. A gyarapodásnak köszönhetően a biztosított területek aránya a szántóföldi növényeknél mára elérte a 42, a zöldségkultúráknál pedig megközelíti az 50 százalékot.

A tavasz kiemelkedő agráreseménye: Agrárium Konferencia Kecskeméten

Április 6-án rendezi meg Kecskeméten a Portfolio Csoport tavaszi Agrárium 2022 konferenciáját, amely a gazdálkodási évet megalapozó, illetve megerősítő információkat nyújt a hazai agrárgazdaság szereplőinek. A rendezvény bemutatja és részletesen kifejti azokat a legfontosabb jogszabályi, támogatási, piaci, finanszírozási, innovációs és jövedelmezőségi változásokat, amelyek döntően befolyásolhatják az agrárvállalkozások tevékenységeit. A konferencia gyakorlati útmutatással és naprakész információkkal járul hozzá ahhoz, hogy az agrárgazdasági vállalkozások eredményes gazdasági döntéseket hozhassanak. A rendezvény valamennyi üzemméretű gazdálkodónak hasznos tájékoztatást nyújt a 2022-es évet érintő legjelentősebb agrárgazdasági változásokról. Ne hagyja ki az Agrárium 2022 Konferenciát április 6-án Kecskeméten!

A szélsőséges időjárás, a viharok vagy a jégesők azonban nemcsak a földeken, a növényekben okozhatnak jelenős károkat, sok helyen megrongálják a mezőgazdasági épületek tetőszerkezetét, üvegezését, a traktorokat, kombájnokat sem kímélik, de kárt okoznak a szárítókban, tárolókban, öntözőberendezésekben is. A magyarországi piacon meghatározó szerepet betöltő Groupama Biztosító mezőgazdasági kárkifizetései például 2021-ben másfélszeresére nőttek a megelőző évihez képest. Különösen kiemelkedő károkat okoztak a jégverések, egy év alatt annak ellenére, hogy darabszámban nem nőtt a jégverések miatti kárbejelentések száma, az általuk okozott kár csaknem duplájára emelkedett.

Úgy látjuk, hogy a gazdák egyre tudatosabbak, egyre többen ismerik fel közülük a mezőgazdasági vagyontárgyak biztosításának fontosságát is. Ezekkel a termelők igényeire szabott konstrukciókkal az általános vagyontárgyak mellett a mezőgazdasági ingatlanokat (tárolók, szárítók, istállók stb.), mezőgazdasági gépeket és berendezéseket, növényi termékeket is biztosítási védelem alá lehet helyezni. A klímaváltozás egyfajta szemléletváltást is elindított a piacon, amit jól mutat, hogy társaságunk is évről évről-évre több mezőgazdasági vagyonbiztosítást kezel, 2021-ben például 35 százalékkal több gazda bízta ránk mezőgazdasági vagyonának biztosítását

 - mondja Baranyi Szabolcs, a Groupama Biztosító mezőgazdasági üzleti igazgatója.

A változást jelzi az is, hogy a társaság egyre növekvő arányban térít meg vagyontárgyakban (épületben, járműben, vagy más eszközben) keletkezett károkat, tavaly már a mezőgazdasági kifizetések 12-14 százaléka tartozott ebbe a körbe. A tapasztalatok egyébként azt mutatják, hogy az ilyen típusú káresemények harmada épületekben következett be. A Groupama Biztosító a jövőben is arra törekszik, hogy a gazdák speciális igényeihez igazított mezőgazdasági biztosítási konstrukcióival megfelelő, megbízható eszközt kínáljon valamennyi kockázat kezelésére.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?