Az életképes agrárszereplőket szeretik a bankok

Az életképes agrárszereplőket szeretik a bankok

Nem az agrárügyfél ágazati tevékenysége, hanem inkább a beruházási terveinek megalapozottsága a döntő a banki finanszírozásban, az életképességet erősítő, a hatékonyságot növelő terveket továbbra is szívesen finanszírozzák a bankok - ebben egyetértettek a Portfolio Agrárium 2024 konferenciáján a banki kerekasztal résztvevői. A pályázatok és a kamattámogatás nagyon sokat segít a nehéz helyzetbe került ágazat finanszírozásán, de a hitelezés nem automatikus, csak a jó tervek mögé állnak szívesen a bankok.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A kamattámogatásnak köszönhetően újra a korábbi NHP-hez hasonló kamatszintek várhatók az agrárfinanszírozásban - mondta el a Portfolio Agrárium 2024 konferencia banki kerekasztal-beszélgetésénben Szabó István, az OTP Bank Vállalati és Agrár Igazgatóságának ügyvezető igazgatója. Hozzátette:

Mint elmondta, egy méretkategóriában, a kisebb ügyfeleknél előfordulhatnak olyan problémák, ahol a garanciabeváltások növekednek, de alapvetően az agrárszereplők jó alkalmazkodóképességet mutatnak.

Hozzátette: piaci kamatok továbbra is magasnak tekinthetők, de a támogatott konstrukciók és a devizafinanszírozás jó lehetőségeket jelent. Ezzel együtt is csak nulla közeli növekedést vár idén az agrárfinanszírozásban Szabó István. A szakértő 400 körüli euróárfolyamot, 1,5-2 százalékos GDP-növekedést és 4-5 százalékos inflációt vár az idei évre.

Szabó IstvánSzabó István

Közösen kell tervezni

– mondta el a kerekasztal során Sánta József, az MBH Bank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletágának kis-, közép- és nagyüzemekért felelős igazgatója. Hozzátette: az ügyfelek is sokat változtak és tanultak az elmúlt időszakban. Az ügyfelek is várhatóan olyan kiírásokra tudnak pályázni, ami a szereplő stabilitását és előrelépését szolgálja.

A növénytermesztők esetében is van egy jelentős tárgyieszköz-vagyon, hiszen jellemzően saját földeken gazdálkodnak a szereplők. A jövőről szólva kijelentette: az év második felére a háromhavi BUBOR-t 6 százalék alatti szintre várják, a kiskereskedelmi forgalom terén pedig a tavalyi esés után idén 5 százalékos bővülést.

Sánta JózsefSánta József

Továbbra is stabilan finanszírozható az ágazat

mondta el Herczegh András, az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány ügyvezető igazgatója. Hozzátette: ez a bankoknak is biztonságot jelent, és a gazdáknak is.

Felidézte: 2013 óta a mezőgazdaságban a hitelbedőlések terén aranykor volt, nagyon kevés nemteljesítő hitel van az ágazatban, amely kellően stabil.

Kijelentette: Ez az év is a likviditás megőrzésérő fog szólni, azok után, hogy tavaly is ez volt a jellemző a hiteligénylések kapcsán. A Széchenyi Kártya emiatt dominálja a piacot, érdemes ezt most is igénybe venni az év első felében.

Herczegh AndrásHerczegh András

Amikor a bankok hiteleznek, megalapozott üzleti terveket szeretnének látni, ami azért nehéz, mert nem egyszerű előre látni a változó paramétereket. A kamattámogatás ebben segít, egy fontos tényezőt világosan lehet látni

mondta el Demeter Zoltán, a K&H Csoport Agrárüzletág vezetője. Hozzátette:

A bankok számára továbbra is fontos terület az agrárium, mert a szereplők érzelmileg erősen kötődnek a cégeikhez, ami fontos szempont.

Életképes tervek kellenek

Demeter Zoltán a finanszírozott területekről kijelentette: minden alágazatban vannak nagyon jó példák, nem lehet a nehézségek ellenére sem azt mondani, hogy a növénytermesztők jelenleg kevésbé lennének vonzók a bankok számára.

Továbbra is lehetnek hullámzások a makropályában, komoly kockázatok övezik a termelést, ezért különösen fontosak az ellenállóképességet erősítő, hatékonyságot növelő beruházások – és kevesebbet számít az ügyfél tevékenysége.

Demeter ZoltánDemeter Zoltán

Mint elmondta, a finanszírozásban jó irány, hogy az élelmiszeripar fókuszba kerül, hiszen a termékpályában való gondolkodás kedvező fejlemény. Itt is életképes, megalapozott üzleti tervek kellenek, önmagában a pályázatok sora nem jelenti azt, hogy a bankok minden erőforrást ebbe az irányba fordítanak. Hangsúlyozta:

Ezzel kapcsolatban az élelmiszeriparról szólva Szabó István kijelentette: mindent egybevéve az elkövetkező években 1000-1500 milliárd forint kerülhet az ágazatba, amely óriási lehetőség. Ennek kihasználására életképes megoldásokat kell kitalálni a bankoknak a szereplőkkel együttesen.

A Portfolio Agrárium 2024 Konferenciáról eddig megjelent cikkeink:

Képek forrása: Agrárszektor

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06