Megszólalt Győrffy Balázs a gazdatüntetésekről

Megszólalt Győrffy Balázs a gazdatüntetésekről

agrarszektor.hu
Az elmúlt időszakban megfigyelhető volt egyfajta frusztráció az európai gazdatársadalomban. Ebből lettek azok a gazdatüntetések, amelyeket az elmúlt időszakban tapasztalhattunk - mondta el Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke a Portfolio Csoport Agrárium 2024 konferenciáján. A szakember beszélt arról is, hogy az ágazatban a mostanáig erőltetett irányok zsákutcának bizonyultak, és hogy a felmerülő problémákra nemcsak az európai közösségnek, de a nemzeti kormányoknak is választ kell adnia. Győrffy Balázs szerint az ágazat védelmében ugyanakkor arra is szükség lenne, hogy amit az EU megkövetel a saját termelőitől, azt várja el a harmadik országok gazdáitól is.

HOLNAP JÖN AZ AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA 

Fenntarthatóság és innováció az agráriumban

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is! Még nem késő regisztrálni!

Az elmúlt időszakban számos problémával találkozott az európai gazdatársadalom, jó néhány olyan téma került a látókörükbe, ami érzékenyen érintette őket. Ilyen például a klímaváltozás, a fogyasztói igények változása és piaci trendek alakulása, de voltak olyna előre nem látható történések is, mint a koronavírus-járvány és a szomszédban immáron több mint két éve zajló háború - mondta Győrffy Balázs. A NAK elnöke szerint ugyanakkor nagyon nem mindegy, hogy az európai közösség, a döntéshozók hogyan reagálnak ezekre a felmerülő kihívásokra, milyen logika mentén hoznak róluk döntéseket. A szakember szerint az ágazat szereplői sokszor érezhették azt, hogy ezek a döntések ellehetetlenítik a működésüket.

Győrffy Balázs beszélt arról is, hogy a mezőgazdaság a Green Deal miatt hátrányba került, a növényvédőszerek alternatívák nélküli kivonása, az állattartókat ért és érő támadások, valamint a rovarfehérjék propagálása mind-mind hozzájárultak ahhoz, hogy a gazdatársadalmon belül kialakuljon egyfajta érzékelhető frusztráció. Ebből lettek azok az európai szintű gazdatüntetések, amelyeket az elmúlt hónapokban tapasztalhattunk - tette hozzá a NAK elnöke.

Nem mindegy azonban, hogy a nemzeti kormányok hogyan reagálnak erre

- emelte ki Győrffy Balázs.

A szakember beszélt arról is, hogy az elmúlt időszak eseményei megmutatták, hogy a mostanáig erőltetett irányok az agrárpolitikában zsákutcának tekinthetők. Erre utal az is, hogy a növényvédő szerek felhasználásának csökkentéséről szóló előírást máris visszavonták, ahogy az üveghatású gázok kibocsátásának csökkentését is.

Erre pedig az ágazatnak reagálnia kell, vagy az igazsággal, vagy a termelés átalakításával. Az ágazatnak hatástanulmányokon alapuló stratégiák kellenek, valamint az, hogy amit az EU elvár a saját gazdáitól, azt követelje meg a harmadik országok termelőitől is

- jelentette ki Győrffy Balázs.

A NAK elnöke végezetül elmondta, hogy Magyarország 2024-es uniós soros elnöksége erősítheti az ország pozícióit. Mint fogalmazott, új szövetségesekre, új kapcsolatokra lesz szükség, valamint egy olyan képviselőre az Európai Parlamentben, aki képviselni tudja a magyar gazdákat. A szakember a következő időszak terveit illetően elárulta, hogy a COPA-COGECA és a NAK még az idén egy kihelyezett ülést fog tartani Budapesten.

A Portfolio Agrárium 2024 Konferenciáról eddig megjelent cikkeink:

Címlapkép forrása: Agrárszektor

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?