Megszólalt Győrffy Balázs a gazdatüntetésekről

Megszólalt Győrffy Balázs a gazdatüntetésekről

agrarszektor.hu
Az elmúlt időszakban megfigyelhető volt egyfajta frusztráció az európai gazdatársadalomban. Ebből lettek azok a gazdatüntetések, amelyeket az elmúlt időszakban tapasztalhattunk - mondta el Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke a Portfolio Csoport Agrárium 2024 konferenciáján. A szakember beszélt arról is, hogy az ágazatban a mostanáig erőltetett irányok zsákutcának bizonyultak, és hogy a felmerülő problémákra nemcsak az európai közösségnek, de a nemzeti kormányoknak is választ kell adnia. Győrffy Balázs szerint az ágazat védelmében ugyanakkor arra is szükség lenne, hogy amit az EU megkövetel a saját termelőitől, azt várja el a harmadik országok gazdáitól is.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az elmúlt időszakban számos problémával találkozott az európai gazdatársadalom, jó néhány olyan téma került a látókörükbe, ami érzékenyen érintette őket. Ilyen például a klímaváltozás, a fogyasztói igények változása és piaci trendek alakulása, de voltak olyna előre nem látható történések is, mint a koronavírus-járvány és a szomszédban immáron több mint két éve zajló háború - mondta Győrffy Balázs. A NAK elnöke szerint ugyanakkor nagyon nem mindegy, hogy az európai közösség, a döntéshozók hogyan reagálnak ezekre a felmerülő kihívásokra, milyen logika mentén hoznak róluk döntéseket. A szakember szerint az ágazat szereplői sokszor érezhették azt, hogy ezek a döntések ellehetetlenítik a működésüket.

Győrffy Balázs beszélt arról is, hogy a mezőgazdaság a Green Deal miatt hátrányba került, a növényvédőszerek alternatívák nélküli kivonása, az állattartókat ért és érő támadások, valamint a rovarfehérjék propagálása mind-mind hozzájárultak ahhoz, hogy a gazdatársadalmon belül kialakuljon egyfajta érzékelhető frusztráció. Ebből lettek azok az európai szintű gazdatüntetések, amelyeket az elmúlt hónapokban tapasztalhattunk - tette hozzá a NAK elnöke.

Nem mindegy azonban, hogy a nemzeti kormányok hogyan reagálnak erre

- emelte ki Győrffy Balázs.

A szakember beszélt arról is, hogy az elmúlt időszak eseményei megmutatták, hogy a mostanáig erőltetett irányok az agrárpolitikában zsákutcának tekinthetők. Erre utal az is, hogy a növényvédő szerek felhasználásának csökkentéséről szóló előírást máris visszavonták, ahogy az üveghatású gázok kibocsátásának csökkentését is.

Erre pedig az ágazatnak reagálnia kell, vagy az igazsággal, vagy a termelés átalakításával. Az ágazatnak hatástanulmányokon alapuló stratégiák kellenek, valamint az, hogy amit az EU elvár a saját gazdáitól, azt követelje meg a harmadik országok termelőitől is

- jelentette ki Győrffy Balázs.

A NAK elnöke végezetül elmondta, hogy Magyarország 2024-es uniós soros elnöksége erősítheti az ország pozícióit. Mint fogalmazott, új szövetségesekre, új kapcsolatokra lesz szükség, valamint egy olyan képviselőre az Európai Parlamentben, aki képviselni tudja a magyar gazdákat. A szakember a következő időszak terveit illetően elárulta, hogy a COPA-COGECA és a NAK még az idén egy kihelyezett ülést fog tartani Budapesten.

A Portfolio Agrárium 2024 Konferenciáról eddig megjelent cikkeink:

Címlapkép forrása: Agrárszektor

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?