Vége a mélyrepülésnek? Kiderült, mi vár a magyar gazdaságra 2024-ben

Vége a mélyrepülésnek? Kiderült, mi vár a magyar gazdaságra 2024-ben

agrarszektor.hu
Hogyan nézhet ki 2024 a makromutatók szempontjából, mire számíthatunk 2023 után, vége a mélyrepülésnek és elindulhat a magyar gazdaság növekedése, óriási visszaesés után újra nőhet a lakossági fogyasztás? Többek között ezekre a kérdésekre keresték a választ a szakemberek a Portfolio Csoport gazdasági kitekintő kerekasztal-beszélgetésében a 42. AGROmashEXPO és AgrárgépShown. Abban mindenki egyetértett, hogy a tavalyi gyászos év után a 2024-es jobb lesz, és látható lesz a gazdasági növekedés Magyarországon, ugyanakkor nem árt ha az óvatosság is ott lesz bennünk.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A tavalyi év elég gyászos volt, az energiakrízis, a háború, a felrobbanó infláció, a jegybanki kamatemelések miatt a hazai gazdaságban a mindennapokat meghatározó dolgok jelentősen romlottak. A fogyasztás elkezdett romlani, a beruházások komolyan visszaestek. Ugyanakkor remélhetőleg idén már kifelé jövünk a recesszióból

- mondta Tardos Gergely, OTP Bank Elemzési Központjának igazgatója a Portfolio Csoport egyik kerekasztal-beszélgetésében. Kiemelte, a 2023-as mélyrepülés után idén elindulhat a magyar gazdaság felfelé, 2-2,5 százalékos növekedés várható, emellett elkezdődhet a fogyasztás bővülése is. A 2025-ös év pedig egy valóban szélesebb, erősebb növekedést hozhat majd, ám ahhoz, hogy ez valóban így legyen, a 2024-es évet "meg kell nyomni" azért, hogy ne ragadjunk egy lassú növekedéses, nyomott hangulatban - hangsúlyozta a szakember. 

A magyar gazdaság elmúlt 3-4 éve olyan volt, mint egy nagyon durva party, ami után, ha felkelük, nagyon másnaposak vagyunk. Lassan indul be tehát a növekedés, a tavalyi minden szempontból borzasztó év után. Az idei évnek halvány rózsaszín színe van, azaz a 2024 egy olyan év lesz, ahol látszik már a gazdasági növekedés, de azért nem árt, ha az óvatosság ott van bennünk

- közölte Madár István, a Portfolio vezető elemzője. A mezőgazdaságra kitérve a szakember elmondta, hogy az ágazat a keresleti oldal stabilitása miatt védettebbnek, válságállóbbnak tűnik, de a kínálati oldalon számtalan dolog, például az időjárás, jelentősen befolyásolják a termelést.

Újra nőhet a lakossági fogyasztás

Azt, hogy mennyit fogyaszt a lakosság, a jövedelmen kívül meghatározza az, hogy, hogy érzi magát az ember, illetve, milyen impulzusok érik

- mondta Tardos Gergely. Madár István hozzátette, ha olyan egyszerű lenne a dolog, hogy amennyivel nő a jövedelem, annyival nő a fogyasztás, akkor könnyű lenne. Arra azonban valóban lehet számítani 2024-ben, hogy az óriási visszaesés után újra nőhet a lakossági fogyasztás Magyarországon.

Mi lesz a forinttal?

A forintárfolyammal kapcsolatban van egy általános bizonytalanság, mindenki zavarban van, hogy hol van most a forint helye. Látni kell, hogy így, hogy a forint árfolyama vissza tudott erősödni azután, hogy az eszetlen gázárak visszaálltak a világban, innentől kezdve annak a rizikója, hogy egy őrült kilengés bekövetkezzen, nagyon kicsi. Nyilván nem látjuk előre, mi történik, jelentős erősödés nincs benne a csőben, de a forinttal nem lesz különösebb probléma

- tudatta Madár István. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?