Már készül az új digitalizációs pályázat: erre számíthatnak a magyar gazdák

Már készül az új digitalizációs pályázat: erre számíthatnak a magyar gazdák

agrarszektor.hu
Magyarország 2023-2027 közti időszakra vonatkozó KAP stratégiai tervében kiemelt fontosságú az adatalapú és a precíziós technológiát alkalmazó gazdálkodási módok alkalmazásának ösztönzése, éppen ezért készül a digitális átállást elősegítő új pályázati kiírás - mondta Lantos Gergely, az Agrárminisztérium kormányfőtanácsosa a Portfolio Csoport Agrárium 2024 Konferenciáján. A szakember ismertette az előző pályázat fontosabb számait és tapasztalatait, emellett kifejtette, az új pályázattal milyen főbb elvek mentén szeretnék javítani Magyarország mezőgazdaságának digitalizáltságát, illetve, hogy mire számíthatnak a gazdák a pályázat kiírásában.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A precíziós pályázatként ismert, teljes nevén "a mezőgazdaság digitális átállásához kapcsolódó precíziós fejlesztések támogatása" nevű pályázati kiírásban a támogatható tevékenységek egyik legfontosabb eleme a helyspecifikus munkavégzésre alkalmas mezőgazdasági erőgépek, munkagépek és önjáró betakarítógépek beszerzése, valamint a céljai közt szerepelt a 10 évnél nem régebben beszerzett, meglevő mezőgazdasági erő- és munkagépek helyspecifikus művelésre alkalmassá tétele volt - mondta el Lantos Gergely. Az Agrárminisztérium kormányfőtanácsosa hozzátette, hogy hasonlóan fontos volt a mezőgazdaság digitális átállásához szükséges döntéstámogató eszközök és szoftverek vásárlása, valamint az ehhez kapcsolódó infokommunikációs eszközök beszerzése, a zárt termesztőberendezések technológiai fejlesztése és precíziós gazdálkodáshoz kapcsolódó szolgáltatások igénybevétele. Az igényelhető támogatási összeg minimum 5 millió forint volt, maximum pedig 250 millió forint lehetett.

Lantos Gergely arról is beszámolt, hogy a felhívás során az önállóan támogatható tevékenységek körében a legtöbb kérelem precíziós erőgépek beszerzését célozta, ezt követték a precíziós munkagépek és kombájnok beszerzésére irányuló pályázatok, míg az önállóan nem támogatható tevékenységi típusok közül a szoftverek és licenszek voltak a legnépszerűbbek, ezt követték a georeferált talajmintavételek és műholdas adatok. A kormányfőtanácsos beszélt arról is, hogy 2020-hoz képest 2023-ra jelentősen nőtt a magyar agráriumban azoknak a precíziós eszközöket használó gazdaságoknak az aránya, ahol volt felső- vagy középfokú mezőgazdasági végzettséggel rendelkező szakember.

A 2023-2027 közötti időszakra Magyarország KAP stratégiai terve vált a támogatási rendszer alapjává, amely a vidékfejlesztési és közvetlen támogatásokat, valamint az ágazati intézkedéseket foglalja össze. A stratégiai tervben kiemelt fontosságú az adatalapú és a precíziós technológiákat alkalmazó gazdálkodási módok alkalmazásának ösztönzése - tette hozzá a kormányfőtanácsadó.

Ennek ösztönzésére új értékelési szempontot vezetünk be: a projektek értékelése során azok digitális tartalma is elbírálásra és pontozásra kerül majd. Ez azt jelenti, hogy nagyobb eséllyel juthatnak támogatáshoz a digitális fejlesztéseket is megvalósító pályázók

- mondta el Lantos Gergely

A pályázat során kiemelt értékelési szempontok lesz az értékesítési biztonság bemutatása - vagyis a termelői együttműködés, illetve a tartós beszállítói kapcsolat -, valamint a pénzügyi megalapozottság és a hozzáadott érték növelés. Lantos Gergely elmondta, hogy a 2024-es feladatok között szerepel a pályázattal kapcsolatos alapcélok és hatások meghatározása az üzemszintű digitalizációs terv (ÜDT) strukturálása érdekében, az új kiírások célcsoportjainak meghatározása, a beruházáshoz kapcsolódó szolgáltatási arány átgondolása, a szolgáltatásokkal kapcsolatos szakmai elvárások meghatározása, de legalább ilyen fontos a pályázat célterületeihez kapcsolódó ÜDT kötelezettségek átgondolása és a támogatható tevékenységek meghatározása.

Lantos Gergely beszélt arról is, hogy a mezőgazdasági üzemek digitális átállásának támogatása során kiemelt fontosságot fog élvezni a digitális és precíziós gazdálkodáshoz szükséges eszközök beszerzése, a rendszeres és szisztematikus üzemi szintű adatgyűjtés megteremtése, adatbázisok és adatkapcsolatok létrehozása. Emellett fontos lesz még a digitális farm-menedzsment, üzemirányítás, minőségirányítási és nyomonkövetési rendszerek bevezetése és fejlesztése, valamint a digitális átállást segítő szolgáltatások igénybevétele.

Ezek a fejlesztések kisléptékű és nagyberuházások formájában is pályázhatóak lesznek

- mondta Lantos Gergely.

A Portfolio Agrárium 2024 Konferenciáról eddig megjelent cikkeink:

Címlapkép forrása: Agrárszektor

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?