A tervezet módosítja a Magyar Élelmiszerkönyv mézről szóló 1-3-2001/110 számú, a
gyümölcslevekről és egyes hasonló, emberi fogyasztásra szánt termékekről szóló 1-3-
2001/112 számú, az emberi fogyasztásra szánt gyümölcsdzsem, zselé, marmelád és cukrozott
gesztenyekrém termékekről szóló 1-3-2001/113 számú, valamint a részben vagy teljesen
dehidratált, emberi fogyasztásra szánt, tartós tejtermékekről (Sűrített tej és tejpor) szóló 1-3-
2001/114 számú előírását - írja a Kormány.hu
A hazai jogalkotás az európai uniós szabályozás módosítását megelőzve már korábban
bevezette, hogy a több országból származó mézkeverékek esetében valamennyi származási
ország nevét jelölni kell a felhasznált mézek tömegének csökkenő sorrendje szerint. Ez a
rendelkezés kiegészül a mézek százalékos arányának feltüntetésére vonatkozó
kötelezettséggel.
A méz származásjelölésének szigorítása kiemelten fontos annak érdekében, hogy a fogyasztók azonnali és pontos információhoz juthassanak, így megalapozott vásárlási döntést hozhassanak, és a származásjelölés a mézhamisítás visszaszorításának egyik kiemelt eszköze. A gyümölcslevekről és egyes hasonló, emberi fogyasztásra szánt termékekről szóló előírás módosítása a csökkentett cukortartalmú termékek iránti növekvő keresletre és a technológia fejlődésére figyelemmel bevezeti a „csökkentett cukortartalmú gyümölcslé”, a „csökkentett cukortartalmú gyümölcslé koncentrátumból” és a „koncentrált csökkentett cukortartalmú gyümölcslé” termékmegnevezéseket. Emellett a fogyasztók jobb tájékoztatásának érdekében a gyártók és forgalmazók a gyümölcslé esetében feltüntethetik a termék csomagolásán a „gyümölcslevek csak természetesen előforduló cukrokat tartalmaznak” állítást.
A szabályozás pontosítását indokolttá teszi, hogy a termékek címkéin keresztül a fogyasztók átfogóbb és teljesebb képet kapjanak az adott termékek hozzáadott cukor tartalmáról, továbbá a sűrítménnyel vagy részben sűrítménnyel készült termékek összetételéről. Az emberi fogyasztásra szánt gyümölcsdzsem, zselé, marmelád és cukrozott gesztenyekrém termékekről szóló előírás módosításának célja az érintett termékek minimális gyümölcstartalmának növelésével a hozzáadott cukortartalom csökkentése. Az új rendelkezések elősegítik, hogy a fogyasztók egészségesebb étrendet tudjanak követni és megalapozottabb vásárlói döntéseket hozhassanak.
A részben vagy teljesen dehidratált, emberi fogyasztásra szánt, tartós tejtermékekről szóló előírás módosítása megengedi a részben dehidratált tej és a teljesen dehidratált tej laktóztartalmának csökkentését glükózzá vagy galaktózzá történő átalakítás révén. Az eljárás csak abban az esetben megengedett, ha ezt a termék jelölésén jól láthatóan feltüntetik. Bővül a felhasználható anyagok köre az európai uniós jog szerint engedélyezett élelmiszer adalékanyagokkal. A módosítás követi a technológiai lehetőségeket, valamint az enzimekre és adalékanyagokra vonatkozó uniós szabályozással nagyobb összhangot teremt. A Magyar Közlöny kiadásáról, valamint a jogszabály kihirdetése során történő és a közjogi szervezetszabályozó eszköz közzététele során történő megjelöléséről szóló 5/2019. (III. 13.) IM rendelet 20. § (1) és (2) bekezdésében foglaltakra figyelemmel az indokolás az Indokolások Tárában közzétételre kerül.










