Itt a figyelmeztetés: súlyos élelmiszerhiány jöhet az orosz-ukrán háború miatt

Itt a figyelmeztetés: súlyos élelmiszerhiány jöhet az orosz-ukrán háború miatt

agrarszektor.hu
A napokban mintegy 25 hajó indult el az ukrán kikötőkből, amik több mint 600 ezer tonna gabonát és egyéb élelmiszer-ellátmányt szállítanak, többek között például búzát, kukoricát, napraforgóolajat és szójababot. Antonio Guterres ENSZ-főtitkár pedig Törökországban ellenőrizte az Ukrajnából indult gabonaszállítmányt.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Ott voltam Odesszában és a saját szememmel láttam , ahogyan megrakodják búzával azt a hajót. Annyira megindító volt látni, ahogyan megtelik a hajó raktere búzával. Ez a remény berakodása volt milliók számára szerte a világon. Egy hosszú folyamat elején járunk, de önök már megmutatták, hogy a világ számára milyen lehetőséget rejt ez a kritikus megállapodás

- mondta  António Guterres ENSZ-főtitkár.

EZ IS ÉRDEKELHET

Oroszország és Ukrajna júliusban négy hónapra szóló gabonaexport-megállapodást írt alá - írja az euronews. A megállapodás garantálja azt, hogy Ororszország azokat a mezőgazdasági termékeket és műtrágyákat exportálhatja, melyeket nem sújtottak nyugati szankciókkal. A műtrágya pedig kiemelten fontos, hiszen Guterres szerint, ha nincsen műtrágya idén, akkor 2023-ban egyszerűen nem lesz elég élelmiszer. Az ENSZ-főtitkár éppen ezért arra szólított fel, hogy az orosz műtrágya- és mezőgazdasági export előtt álló "akadályok" felszámolásra kerüljenek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03