Itt a figyelmeztetés: súlyos élelmiszerhiány jöhet az orosz-ukrán háború miatt

Itt a figyelmeztetés: súlyos élelmiszerhiány jöhet az orosz-ukrán háború miatt

agrarszektor.hu
A napokban mintegy 25 hajó indult el az ukrán kikötőkből, amik több mint 600 ezer tonna gabonát és egyéb élelmiszer-ellátmányt szállítanak, többek között például búzát, kukoricát, napraforgóolajat és szójababot. Antonio Guterres ENSZ-főtitkár pedig Törökországban ellenőrizte az Ukrajnából indult gabonaszállítmányt.

HOLNAP JÖN AZ AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA 

Fenntarthatóság és innováció az agráriumban

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is! Még nem késő regisztrálni!

Ott voltam Odesszában és a saját szememmel láttam , ahogyan megrakodják búzával azt a hajót. Annyira megindító volt látni, ahogyan megtelik a hajó raktere búzával. Ez a remény berakodása volt milliók számára szerte a világon. Egy hosszú folyamat elején járunk, de önök már megmutatták, hogy a világ számára milyen lehetőséget rejt ez a kritikus megállapodás

- mondta  António Guterres ENSZ-főtitkár.

EZ IS ÉRDEKELHET

Oroszország és Ukrajna júliusban négy hónapra szóló gabonaexport-megállapodást írt alá - írja az euronews. A megállapodás garantálja azt, hogy Ororszország azokat a mezőgazdasági termékeket és műtrágyákat exportálhatja, melyeket nem sújtottak nyugati szankciókkal. A műtrágya pedig kiemelten fontos, hiszen Guterres szerint, ha nincsen műtrágya idén, akkor 2023-ban egyszerűen nem lesz elég élelmiszer. Az ENSZ-főtitkár éppen ezért arra szólított fel, hogy az orosz műtrágya- és mezőgazdasági export előtt álló "akadályok" felszámolásra kerüljenek.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?