Eldurvulhat az ukrán gabonahelyzet itthon: azonnali lépéseket sürgetnek

Eldurvulhat az ukrán gabonahelyzet itthon: azonnali lépéseket sürgetnek

agrarszektor.hu
Az Európai Bizottságnak az ukrán gabonadömping miatt kialakult helyzetre továbbra sem sikerült megoldást találnia, pedig az idő egyre jobban sürget. Szakértők szerint a piaci viszonyokat az aratás megkezdéséig lekésőbb rendezni kellene, emellett a hazai gabonának gyorsan új piacot kell találni, hogy a betakarításkor a tavalyi gabona helyett már az új termény kerülhessen a magtárakba. A készletek kiürítése egyébként az árakra is jó hatással lenne, hiszen az olcsó ukrán gabona miatt a hazai búza- és kukoricaárak a felére estek vissza.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Tovább folytatódik az intenzív tárgyalássorozat az ukrán gabonaimport miatt kialakult piaci zavarok kezelésének módjáról, miután az uniós agrárminiszterek luxemburgi tanácskozásán sem született döntés az ügyben. Bár hazánk - több más érintett tagállam mellett - nemrég importtilalmat vezetett be számos, Ukrajnából érkező mezőgazdasági termékre, az intézkedés jelenleg nem törvényes az EU-ban. Jó hír ugyanakkor, hogy az Európai Bizottság korábban már elismerte, hogy a helyzet súlyossága miatt szükség volt a tagállamok döntésére és keresi a megoldásokat arra, hogy az intézkedést uniós szinten is legalizálni lehessen. Az idő ugyanakkor sürget, miközben a magyar, a lengyel, vagy épp a szlovák gazdák raktárai még tömve vannak az olcsó ukrán gabona miatt eladhatatlanná vált tavalyi terméssel, alig két hónap múlva megkezdődik az aratás. Gyors és hathatós intézkedések nélkül pedig előfordulhat, hogy nem tudják hova betárolni a gabonát a termelők - írja a Világgazdaság

EZ IS ÉRDEKELHET

Új piacok kellenek

A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) főtitkára, Cseh Tibor András, úgy véli, hogy most ugyan még hűvös az időjárás, de június végén várhatóan így is megkezdődik a betakarítás. Addig pedig az ukrán gabona okozta gondokra megoldást kell találni. A szakembert szerint az a legfontosabb, hogy a beragadt tételeket minél előbb tudják majd értékesíteni. Ugyanakkor ez nem könnyű feladat, hiszen a hagyományos exportpiacainkon - Olaszországban, Romániában és Spanyolországban - is ott van az ukrán gabona. Az ukrán gabonaimport úgy tűnik, hogy tulajdonképpen csak a határmenti tagállamoknak okoz veszteséget: Franciaország például elég jól jár a helyzettel nagy európai gabonatermelő országként. Miközben a francia állattartók olcsó ukrán gabonával etetik a jószágaikat, a francia terményeket a volt gyarmataikon jó áron adják el a gazdák.

A magyar mezőgazdaság azonban mondhatni, hogy fuldoklik az ukrán gabona nyomásának hatására. A szolidaritási folyosók megnyitása óta eltelt időben csak búzából annyi érkezett a háború sújtotta országból, ami megfelel a teljes hazai össztermés felének. Az árak pedig megfeleződtek a magyar gabonapiacon: a búza és a kukorica ára ma már az önköltségi szint alatt van. A piac visszarendeződésére viszont csak akkor van esély, ha a készletek kiürülnek és kiegyenlítődik a kereslet és a kínálat.

EZ IS ÉRDEKELHET

Készülhet a bioetanol?

A tavalyi rossz termés miatt komolyabb mennyiségű toxinos kukorica van a magtárakban, ami szintén nem könnyíti a helyzetet, a gazdáknak ezektől is minél előbb meg kellene szabadulniuk. Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke szerint már folynak a tárgyalások az Agrárminisztérium és a bioetanol gyártók között arról, hogy milyen feltételek mellett és milyen áron tudják a gazdáktól felvásárolni az érintett tételeket. Egyúttal úgy tűnik, hogy ahhoz, hogy a gazdák meg tudjanak szabadulni a rossz minőségű terménytől, állami támogatásra is szükség lesz. A szakember kiemelte, nagyon fontos, hogy a a toxinos kukorica ne keveredjen az idei terméssel, mivel az a hazai kukorica hitelét igencsak rontaná a piacon.

A kialakult helyzetet tehát sürgősen meg kell oldani, ennek érdekében már a Visegrádi Országok (V4) agrárkamarái, továbbá bolgár, horvát, észt, litván és román gazdálkodói szervezetek is közös felhívást intéztek az Európai Bizottsághoz. Ismételten határozottan kérték az Ukrajnából származó mezőgazdasági termékek miatti tarthatatlan helyzet sürgős kezelését.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?