Kormányinfó az orosz-ukrán háborúról: megszólalt Gulyás Gergely

Kormányinfó az orosz-ukrán háborúról: megszólalt Gulyás Gergely

agrarszektor.hu
Az unió arra olyan szankciókat nem fogad el, amely teljesen lehetetlenné teszi a gázért való fizetést. Sok országban teljes egészében Oroszországból veszik a gázt. Gulyás Gergely a Kormányinfón elmondta, hogy Oroszország ugyan emelte az árakat, de bíznak abban, hogy a csapokat nem fogják elzárni.

Magyarországnak jó néhány hónapra elegendő földgáza van a tárolókban, de ha elzárnák a csapokat, akkor jóval drágábban tudnánk gázt beszerezni. Természetesen háborús helyzetben vannak bizonytalanságok, de a rezsicsökkentést tartani kívánja a kormány. 

Egekbe szökhet a búza ára a háború miatt

Az elmúlt években a magyar mezőgazdaság termelékenysége nőtt, az évente megtermelt búza mennyiségét tekintve 22 millió embert tudnánk ellátni évente. 

A búza ára az egekbe szökhet, még egy Magyarországnyi embert el tudunk látni  

- hangzott el a Kormányinfón.

Legalább három hónapra elegendő a tárolókban lévő gáz

Ha nem jönne a gáz Magyarországra, mennyni időre elegendő a tárolókban lévő mennyiség? Mint kiderült, 54,4%-os a stratégiai tárolókban a töltöttség, tél végén ez egy jó arány, hiszen így hónapokra elegendő a kapacitás - ez fogyasztástól függ, de legalább 3 hónap.

A napraforgóolaj megdrágulhat, Ukrajna nagy exportőr. Meghosszabodhat-e az árstopot?

Bízhatunk abban, hogy a helyzet javul, de ha a helyzet fennáll egy-két héttel az árstop vége előtt, akkor meghozzák a döntést.
Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?