Ez fájni fog a magyar vásárlóknak: durván megemelkedhet a liszt ára itthon

Ez fájni fog a magyar vásárlóknak: durván megemelkedhet a liszt ára itthon

agrarszektor.hu
Komoly kihívás előtt állnak mind a takarmányipari cégek, mind a malmok az új termés készletfinanszírozásának megtervezésében. A malmoknak július elejéig a liszt átadási árának kétlépcsős, csaknem negyvenszázalékos emelését is el kell fogadniuk. Lakatos Zoltán, a Gabonaszövetség gabonafeldolgozói tagozatának elnöke, a Hajdú Gabona Zrt. elnök-vezérigazgatója szerint most csendes a lisztpiac, hiszen a lakosság bevásárolt a húsvéti ünnepekre belőle.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A búzafinomlisztre is vonatkozó árstopot április végén két hónappal, június végéig meghosszabbította a kormány, a nagy cégek így maradtak a már korábban meghatározott kvótarendszer mellett, vagyis a számukra megállapított mennyiség erejéig szolgálják ki vevőiket. A hazai lisztmennyiség pedig elegendő ahhoz, hogy a malmok kielégítsék az igényeket. Lakatos Zoltán a Világgazdaságnak elmondta, hogy a legközelebbi áremelés viszont valószínűleg megtöri ezt a csendet, és élénkül a forgalom. Erre a malomipari szereplők tervei szerint hamarosan, május második felében, június elején sor kerül, amikor is a 160 forint körüli kilogrammonkénti átadási árat - a költségnövekedésből számolva - körülbelül 15 forinttal fogják emelni. A magas búzaárakat ugyanis a malmok kénytelenek beépíteni az áraikba. Az áremelkedés ütemét jól érzékelteti, hogy a búza ára az aratás óta több mint duplájára nőtt, a liszt kilónkénti átadási ára pedig 80-90 forintról emelkedett a 160 forintos szintre. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Jöhet a nagy emelés?

Júliustól vélhetőleg a tervezett 15 forintosnál is nagyobb áremelkedésre kell számolni, jelenlegi tőzsdei árakkal számolva ugyanis 135 ezer forintos tonnánkénti búzaár várható arra az időszakra, ez pedig a malomiparnál 220 forint körüli - tehát a mostanihoz viszonyítva 60 forinttal magasabb átadási árat feltételez. A Gabonaszövetség gabonafeldolgozói tagozatának elnöke úgy véli, a költségnövekedést csak a lisztben tudják érvényesíteni, a melléktermékek árát (mint például a korpa), nem. A kérdés pedig az, hogy a búza ára nem emelkedik-e a nyár elejéig? Ugyanis, a szomszédban dúló háború egyik következménye az, hogy ukrán gabona csak minimális arányban kerülhet exportra, vagy egyáltalán nem, ezért a hiányhelyzet határozza meg az áralakulást a világpiacon. Ha megindul az új búza betakarítása, és nem tudják megnyitni az ukrán szállításokat, akkor a közel-keleti és az észak-afrikai országok, valamint Törökország hatalmas igénnyel jelentkeznek majd a térség gabonapiacain.

EZ IS ÉRDEKELHET

A szakember szerint innentől az exportbejelentési kötelezettség - amelyet szintén meghosszabbított a kormány, és amely egyelőre nem jelent semmilyen korlátot a kiszállításokban - nem tudja majd bent tartani a búzát az országban, mivel olyan magas árakat ajánlanak majd a terményért a hiányban szenvedő országok vevői, hogy az államnak hiába lesz elővásárlási joga. Ezt a helyzetet érzékelik a termelők is, és akinek még van búzakészlete, az megtartja az árut a magasabb árakra számítva - magyarázta. Erre a gabonatermelőknek megvan minden lehetőségük, hiszen van megfelelő tárolókapacitásuk, és a készletfinanszírozás sem okoz problémát számukra  

- írja a lap.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?