Ez fájni fog a magyar vásárlóknak: durván megemelkedhet a liszt ára itthon

Ez fájni fog a magyar vásárlóknak: durván megemelkedhet a liszt ára itthon

agrarszektor.hu
Komoly kihívás előtt állnak mind a takarmányipari cégek, mind a malmok az új termés készletfinanszírozásának megtervezésében. A malmoknak július elejéig a liszt átadási árának kétlépcsős, csaknem negyvenszázalékos emelését is el kell fogadniuk. Lakatos Zoltán, a Gabonaszövetség gabonafeldolgozói tagozatának elnöke, a Hajdú Gabona Zrt. elnök-vezérigazgatója szerint most csendes a lisztpiac, hiszen a lakosság bevásárolt a húsvéti ünnepekre belőle.

Közeleg a tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye: Agrárium 2024 konferencia, március 19., Kecskemét

Előad többek között Nagy István, Kulik Zoltán, Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Éder Tamás, Hadászi László, Ruck János, és még sokan mások.

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A búzafinomlisztre is vonatkozó árstopot április végén két hónappal, június végéig meghosszabbította a kormány, a nagy cégek így maradtak a már korábban meghatározott kvótarendszer mellett, vagyis a számukra megállapított mennyiség erejéig szolgálják ki vevőiket. A hazai lisztmennyiség pedig elegendő ahhoz, hogy a malmok kielégítsék az igényeket. Lakatos Zoltán a Világgazdaságnak elmondta, hogy a legközelebbi áremelés viszont valószínűleg megtöri ezt a csendet, és élénkül a forgalom. Erre a malomipari szereplők tervei szerint hamarosan, május második felében, június elején sor kerül, amikor is a 160 forint körüli kilogrammonkénti átadási árat - a költségnövekedésből számolva - körülbelül 15 forinttal fogják emelni. A magas búzaárakat ugyanis a malmok kénytelenek beépíteni az áraikba. Az áremelkedés ütemét jól érzékelteti, hogy a búza ára az aratás óta több mint duplájára nőtt, a liszt kilónkénti átadási ára pedig 80-90 forintról emelkedett a 160 forintos szintre. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Jöhet a nagy emelés?

Júliustól vélhetőleg a tervezett 15 forintosnál is nagyobb áremelkedésre kell számolni, jelenlegi tőzsdei árakkal számolva ugyanis 135 ezer forintos tonnánkénti búzaár várható arra az időszakra, ez pedig a malomiparnál 220 forint körüli - tehát a mostanihoz viszonyítva 60 forinttal magasabb átadási árat feltételez. A Gabonaszövetség gabonafeldolgozói tagozatának elnöke úgy véli, a költségnövekedést csak a lisztben tudják érvényesíteni, a melléktermékek árát (mint például a korpa), nem. A kérdés pedig az, hogy a búza ára nem emelkedik-e a nyár elejéig? Ugyanis, a szomszédban dúló háború egyik következménye az, hogy ukrán gabona csak minimális arányban kerülhet exportra, vagy egyáltalán nem, ezért a hiányhelyzet határozza meg az áralakulást a világpiacon. Ha megindul az új búza betakarítása, és nem tudják megnyitni az ukrán szállításokat, akkor a közel-keleti és az észak-afrikai országok, valamint Törökország hatalmas igénnyel jelentkeznek majd a térség gabonapiacain.

EZ IS ÉRDEKELHET

A szakember szerint innentől az exportbejelentési kötelezettség - amelyet szintén meghosszabbított a kormány, és amely egyelőre nem jelent semmilyen korlátot a kiszállításokban - nem tudja majd bent tartani a búzát az országban, mivel olyan magas árakat ajánlanak majd a terményért a hiányban szenvedő országok vevői, hogy az államnak hiába lesz elővásárlási joga. Ezt a helyzetet érzékelik a termelők is, és akinek még van búzakészlete, az megtartja az árut a magasabb árakra számítva - magyarázta. Erre a gabonatermelőknek megvan minden lehetőségük, hiszen van megfelelő tárolókapacitásuk, és a készletfinanszírozás sem okoz problémát számukra  

- írja a lap.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?