Nesze neked, gyenge forint: brutálisan elszállhat a liszt és a kenyér ára itthon

Nesze neked, gyenge forint: brutálisan elszállhat a liszt és a kenyér ára itthon

agrarszektor.hu
Továbbra is jelentős mértékben emelkedhet a pékáruk és a zöldségek ára Magyarországon. A feldolgozók szövetségének tagozati elnöke szerint a magyarországi malmok mintegy 30 százalékkal emelik a liszt átadási árát júliustól. A szakember rámutatott, hogy a történelmi mélypontra került forint miatt egyre nehezebb megfizetni a búzát. A friss zöldségekért, így a paradicsomért és a paprikáért pedig a termelési költségek megugrására hivatkozva kérnének egyharmadával többet a termelők. A legfrissebb előrejelzések szerint egész évben magas marad az infláció Magyarországon.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján a kenyér az egyik legjobban dráguló termék Magyarországon: a fehér kenyér kilójáért májusban átlagosan már 577 forintot kértek el a boltokban, 47%-kal többet, mint egy évvel korábban. A zsemle is majdnem másfélszeresébe kerül a tavalyihoz képest, a boltokban jellemzően 45 forint darabja - olvasható az RTL.hu Híradó oldalán. Tovább súlyosbítja a helyzetet, hogy a gabona ára sem fékezi az inflációs várakozásokat. Egy tonna búza már 140 ezer forintjába kerülhet a feldolgozóknak, kétszer annyiba, mint tavaly, mutatott rá a Gabonaszövetség gabonafeldolgozói tagozatának elnöke. Ezért a szövetség júliustól tovább emeli a liszt átadási árát.

Idén is év végi díjeső az agráriumban - Nevezzen és nyerjen Ön is!

Idén nyolcadik alkalommal hirdeti meg a Portfolio Csoport rangos agrárdíjas pályázatát, amelynek célja, hogy egy-egy évben díjazni lehessen a legkiemelkedőbb agrárgazdasági teljesítményeket. A november 30. -december 1-i kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencián az ágazat szereplői az Év női agrárvállalkozója díjat, az Év fiatal agrárszakembere díjat, az Év kertészete díjat, az Év állattenyésztője díjat, az Év növénytermelője díjat, az Év agrárinnovációja díjat, az Év agrárberuházása díjat és a Portfolio Agrárgazdaságért díjat nyerhetik el. A rangos díjakat - amelyeket a november 30-i szakmai program zárásaként, ünnepélyes keretek között adunk át - színvonalas szakmai zsűri ítéli oda. A díjakra a hazai agrárgazdasági élet bármely szereplője pályázhat, illetve javasolhat jelölteket. A Portfolio a nevezéseket az agrarszektordijak@portfolio.hu e-mail címen fogadja 2022. július 31-ig. A jelentkezésekhez, illetve a nevezésekhez egy űrlapot kell kitölteni és beküldeni, amely a portfolio.hu portálon, az Agrárszektor Konferencia weboldalán érhető el. Az űrlapot ide kattintva is le lehet tölteni. Legyen Ön is az év végi agrár-díjeső részese, nevezzen vagy jelöljön a rangos díjakra!

Jó 30%-ot fog emelkedni. A sütőipar is nyilván emelni fogja ennek alapján a kenyérnek, péksüteménynek az árát

- mondta Lakatos Zoltán, a Hajdú Gabona Zrt. elnöke.

Bár idén is bőséges gabonatermést várnak Magyarországon, máshol viszont nincs elég a háború miatt. A megugrott kereslet miatt a malmoknak itthon is annyit kell fizetniük az alapanyagért, mint amennyit a külföldiek adnának érte euróban, ellenkező esetben a termelők másnak adják el a búzát.

Gyengébb a forint, nyilván célszerűbb akkor exportra kivinni, mert többet kapnak érte a kereskedők

- tette hozzá Lakatos Zoltán.

Az energiaár-robbanás és a bérköltségek növekedése miatt tovább drágulhatnak idén a zöldségek is. Amint arra a Dél-Alföldi Kertészek Szövetkezete (DélKerTÉSZ) elnöke, Nagypéter Sándor a napokban rámutatott,

30-40%-os termelői áremelés szükséges ahhoz, hogy azon a szinten tudjanak lenni jövedelmezőség szempontjából a termelők, hogy a következő év is el tudjon biztonsággal indulni.

A zöldségágazat azonban, a nehézségek ellenére is komoly lehetőségekkel rendelkezik. Nagypéter Sándor szerint a friss piaci zöldségek tekintetében akár vezető szerepet is szerezhet hazánk a régióban, amint arról az Agrárszektor is beszámolt.

EZ IS ÉRDEKELHET

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?