Hihetetlen, de igaz: olcsóbbak lehetnek a jövőben ezek az élelmiszerek itthon

Hihetetlen, de igaz: olcsóbbak lehetnek a jövőben ezek az élelmiszerek itthon

agrarszektor.hu
Az előrejelzések szerint - hacsak nem üt be valami váratlan csapás - kiváló gabonatermés várható idén. Az országba beérkezett olcsó ukrán búza miatt azonban a hazai kereskedők jelentős árcsökkentésre kényszerülhetnek, ez pedig végső soron olcsóbb kenyeret és pékárut eredményezhet. A pékek szerint azonban ehhez az kellene, hogy ők is részesüljenek a rezsitámogatásból.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az idei év csapadékos időjárásának köszönhetően rekord mennyiségű gabonatermésre számítanak a gazdák. Ez pedig azt jelentheti, hogy - ha minden jól megy - jóval nagyobb mennyiséget fognak betakarítani, mint amire itthon szükség van - derült ki az ATV Híradó riportjából. Ahogy Békési Imre, a Derecske Petőfi Mezőgazdasági Kft. ügyvezetője fogalmazott,

Magyarországon 2,4 millió tonna búza a belső ellátásra elég tehát most meg nagyjából 5 -5.5 milliós termésnél elég soknak el kell hagyni az az országból.

Hasonlóan nyilatkozott az Agrárszektor által megkérdezett Raskó György is. Az agrárközgazdász is kiemelte, hogy

a tavalyinál sokkal jobb lesz a kalászos gabona termés idén, több millió tonnával nagyobb mennyiséget fognak betakarítani a gazdák a földekről. A megtermelt és a már meglevő mennyiség pedig 3-4-szeresen is elég lesz az ország ellátására. Így, ha egy évig nem importálnánk, akkor se lenne gond.

EZ IS ÉRDEKELHET

Előfordulhat azonban, hogy a magyar kereskedők jelentős árcsökkenésre kényszerülnek majd mind a belső piacon, mind külföldön, amennyiben az olcsó ukrán búza miatt nem tudják külföldön értékesíteni a fennmaradt hazai gabonát. Lakatos Zoltán, a Gabonaszövetség alelnöke szerint az olcsóbb búza ugyanakkor olcsóbb lisztet eredményez. Tavaly egy tonna búza 135 ezer forintba került, idén 75 ezer forint körül van az ára.

Komoly veszteséget szenvedünk el a malomiparban , ugyanis január elsején kb 350 ezer tonnányi búza volt a malmokban készleten, ami még 135 ezer forintért volt ami azt jelenti négy hónapig ebből a magas árú búzából kell hogy őröljünk a liszt árak meg elindultak lefelé , tehát a mostani hónapok a malomiparban igen veszteségesek lesznek

- mondta Lakatos Zoltán.

A Pékszövetség lapunknak nemrég arról számolt be, hogy a következő időszakban az újbúza jelenleg ismert felvásárlási árai miatt azt lehet prognosztizálni, hogy a liszt beszerzési ára tovább fog csökkenni, és egyre kisebb lesz a különbség a magyar és az ukrán lisztárak között. Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke beszélt arról is, hogy tapasztalataik szerint az áremelkedés mind a lisztek, mind a kenyerek tekintetében megszűnt, illetve csökkenő tendenciát mutat, ám az egyéb költségek növekedése miatt nem valószínű a sütőipari termékek árcsökkenése.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ezzel szemben a pékek bizakodóak. Úgy vélik, ha a kormány által bejelentett rezsicsökkentés rájuk is vonatkozna, és valóban jelentősen csökkenne a liszt ára, szerintük akár 2-300 forinttal is csökkenhetne a kenyér ára.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 26. 13:31