Hihetetlen, de igaz: olcsóbbak lehetnek a jövőben ezek az élelmiszerek itthon

Hihetetlen, de igaz: olcsóbbak lehetnek a jövőben ezek az élelmiszerek itthon

agrarszektor.hu
Az előrejelzések szerint - hacsak nem üt be valami váratlan csapás - kiváló gabonatermés várható idén. Az országba beérkezett olcsó ukrán búza miatt azonban a hazai kereskedők jelentős árcsökkentésre kényszerülhetnek, ez pedig végső soron olcsóbb kenyeret és pékárut eredményezhet. A pékek szerint azonban ehhez az kellene, hogy ők is részesüljenek a rezsitámogatásból.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Az idei év csapadékos időjárásának köszönhetően rekord mennyiségű gabonatermésre számítanak a gazdák. Ez pedig azt jelentheti, hogy - ha minden jól megy - jóval nagyobb mennyiséget fognak betakarítani, mint amire itthon szükség van - derült ki az ATV Híradó riportjából. Ahogy Békési Imre, a Derecske Petőfi Mezőgazdasági Kft. ügyvezetője fogalmazott,

Magyarországon 2,4 millió tonna búza a belső ellátásra elég tehát most meg nagyjából 5 -5.5 milliós termésnél elég soknak el kell hagyni az az országból.

Hasonlóan nyilatkozott az Agrárszektor által megkérdezett Raskó György is. Az agrárközgazdász is kiemelte, hogy

a tavalyinál sokkal jobb lesz a kalászos gabona termés idén, több millió tonnával nagyobb mennyiséget fognak betakarítani a gazdák a földekről. A megtermelt és a már meglevő mennyiség pedig 3-4-szeresen is elég lesz az ország ellátására. Így, ha egy évig nem importálnánk, akkor se lenne gond.

EZ IS ÉRDEKELHET

Előfordulhat azonban, hogy a magyar kereskedők jelentős árcsökkenésre kényszerülnek majd mind a belső piacon, mind külföldön, amennyiben az olcsó ukrán búza miatt nem tudják külföldön értékesíteni a fennmaradt hazai gabonát. Lakatos Zoltán, a Gabonaszövetség alelnöke szerint az olcsóbb búza ugyanakkor olcsóbb lisztet eredményez. Tavaly egy tonna búza 135 ezer forintba került, idén 75 ezer forint körül van az ára.

Komoly veszteséget szenvedünk el a malomiparban , ugyanis január elsején kb 350 ezer tonnányi búza volt a malmokban készleten, ami még 135 ezer forintért volt ami azt jelenti négy hónapig ebből a magas árú búzából kell hogy őröljünk a liszt árak meg elindultak lefelé , tehát a mostani hónapok a malomiparban igen veszteségesek lesznek

- mondta Lakatos Zoltán.

A Pékszövetség lapunknak nemrég arról számolt be, hogy a következő időszakban az újbúza jelenleg ismert felvásárlási árai miatt azt lehet prognosztizálni, hogy a liszt beszerzési ára tovább fog csökkenni, és egyre kisebb lesz a különbség a magyar és az ukrán lisztárak között. Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke beszélt arról is, hogy tapasztalataik szerint az áremelkedés mind a lisztek, mind a kenyerek tekintetében megszűnt, illetve csökkenő tendenciát mutat, ám az egyéb költségek növekedése miatt nem valószínű a sütőipari termékek árcsökkenése.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ezzel szemben a pékek bizakodóak. Úgy vélik, ha a kormány által bejelentett rezsicsökkentés rájuk is vonatkozna, és valóban jelentősen csökkenne a liszt ára, szerintük akár 2-300 forinttal is csökkenhetne a kenyér ára.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?