Ez fájni fog a vásárlóknak: újabb kenyérdrágulás jöhet a magyar boltokban

Ez fájni fog a vásárlóknak: újabb kenyérdrágulás jöhet a magyar boltokban

agrarszektor.hu
Tovább nő a fehér kenyér ára: a KSH adatai alapján januárban átlagosan már majdnem 1000 forintba került a fehér kenyér kilója Magyarországon. Összehasonlításul, a 2022-es év azonos időszakában még csak 458 forintot kellett kifizetni ugyanezért a kiló kenyérért. A drágulás pedig a nemzetközi trendek ellenére tovább folytatódhat a magyar boltokban.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Tovább nő a fehér kenyér ára: januárban már majdnem 1000 forintba került kilója átlagosan az országban, míg egy évvel korábban még csak 458 forintot kellett fizetni érte - derült ki az RTL Híradójából. Egy, a Híradónak nyilatkozó pékség tulajdonosa elmondta, hogy a lisztet ugyan olcsóbban szerzi be, minden másra azonban többet kell költenie, és a dolgozók felét minimálbérért foglalkoztatja. Mint fogalmazott, nagyon szeretnének árat emelni, mert az üzemanyag és a gáz ára, valamint a dolgozók bérköltsége is megemelkedett.

Az elmúlt 4 hónapban 40%-kal esett vissza a búza piaci átlagára, mert megindult a szállítás a háború sújtotta Ukrajnából. Ebből a magyar boltokban még semmi sem látszik, a magyar termelők 5-10%-a viszont már fizetési nehézségekkel küzd az olcsó ukrán gabona miatt

A kereskedők, felhasználók bekészleteztek az olcsón behozható ukrán gabonából. Ennek a tonnánkénti ára - és a minőség nagyon differenciált ott is - 75-80 ezer forint. Ennyiért Magyarországon nem lehet termelni

- mondta Horváth Lajos, a Mezőgazdasági Termelők Országos Szövetségének főtitkára.

Tovább drágultak a pékáruk Magyarországon: a fehér kenyér ára tavaly decemberről idén januárra 7%-kal lett magasabb, a félbarna kenyéré 9%-kal, a zsemléé pedig 6%-kal. Raskó György agrárközgazdász szerint legkorábban aratás után csökkenhetnek az árak, amikor elfogy a korábban drágán vásárolt gabona.

10-15%-os csökkenés, ami reális, de csak az új termelésű búza őrlése után

- tette hozzá Raskó György.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?