Jöhet az 1000 forintos kenyér? Brutális, ami az árakkal történik Magyarországon

Jöhet az 1000 forintos kenyér? Brutális, ami az árakkal történik Magyarországon

agrarszektor.hu
Ismét áremelésre készülnek a pékek: mivel az alapanyagok mellett az energia is rohamosan drágul, elkerülhetetlennek tűnik a kenyér és a többi pékáru tekintetében az újabb drágulás. A szakemberek szerint néhány hét múlva még a legolcsóbb kenyér kilója is ezer forint felett lesz, a jobb minőségűek pedig még többe fognak kerülni. A pékségek gazdaságos működését ugyanis egyre többféle nehézség akadályozza, de a kisebb cégek nehezen bírják a versenyt. Közben a kézműves pékségek térhódítása azt mutatja, hogy az utóbbi években megváltozott a vásárlók ízlése, és egyre kevésbé keresik a nagyobb cégek tömegesen előállított termékeit.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Mivel egyre nő az energia és az alapanyok ára, ezért újabb áremelés várható kenyérfronton. A pékségek a túlélésük érdekében kénytelenek növelni a kenyerek és más pékáruk árait, miközben ősszel újabb drágulásra lehet számítani. A pékmesterek tisztában vannak vele, hogy ez a lépés keresletcsökkenést fog okozni, de mivel a költségek is folyamatosan nőnek, nem tudják elkerülni az áremelést. Az ágazatban óriási a bizonytalanság, senki se tudja, hol fognak megállni az árak - olvasható a Telex oldalán.

Mostanában már másodszor emelte fel a liszt árát a szállító - mondta el Kovács Attila László Szeged melletti, kétezer fős falu, Újszentiván pékmestere a portálnak. A szakember szerint három hete 23%-kal, azóta pedig újabb 25%-kal lett drágább a legfontosabb alapanyag, és még szeptemberre is újabb áremelés várható. Ősztől ráadásul nőni fog a többi alapanyag ára, a margariné, a sajté, a vajé meg a húsárué is, amelyeket a különféle kiflikhez, pizzákhoz és pogácsákhoz használ a pékmester, aki harminc éve dolgozik a szakmájában. Kovács Attila László korábban alkalmazott volt, de egy hónapja megnyitotta az egyszemélyes kisüzemet és mellette kisboltját, ahol sokféle saját terméket kínál. Minden termékét kovásszal készíti, a tészták nyolcórás érlelés után kerülnek a kemencébe. Csak az üzletében árusít, máshova nem szállít. A sütéshez villamosenergiát használ, amit már eddig is piaci áron kapott, és nem tudja, az áramért mennyivel kell majd többet fizetnie. A fűtése viszont gázzal működik, ami után szintén drágább számlát vár.

Kovács Attila László minden este 10-kor kezdi a munkát, és másnap délután kettőig-háromig tart a sütés. Közben a pultnál két alkalmazott egymást váltva szolgálja ki a vevőket. A péknek heti egy pihenőnapja van, ami a szombat délután és a vasárnap este közé esik. A faluban másik pékség nincsen, de több élelmiszerboltban is lehet kenyeret és hasonlókat vásárolni, azaz van verseny. Az első lisztáremelés után Kovács Attila László 10%-ot növelt minden terméke áránál, de másodjára nem szeretne 10-15%-nál nagyobbat emelni, nehogy elriassza a vevőket, bár a jövedelme így is csökkenni fog. Az egykilós kovászos parasztkenyéret jelenleg 805 forintért lehet megvásárolni nála.

Varga Ferenc, a majdnem négyszáz vállalkozót, a szakma teljesítményének 65%-át képviselő Magyar Pékszövetség elnökségének tagja elmondása szerint a korábbi években előfordult, de az utóbbi időbennincs tudomása arról, hogy pékséget zártak volna be Csongrád-Csanád megyében. A szakember szerint a pékségeket sokféle gond sújtja mostanában: például évek óta nagyon nehéz pék szakembert találni. A fiataloknak ugyanis nem vonzó a pálya, a munka nehéz, nyáron is nagy hőségben kell dolgozni, ráadásul éjszaka és hajnalban, ráadásul szombat-vasárnap meg ünnepnapokon is műszakba kell menni. Közben az energiakiadásaik nőnek, a szállítási költségek szintén, és az alapanyagok ára is egyre növekszik. A magyar vásárlók pedig az elmúlt évtizedek során egyre igényesebbek lettek, és egyre többen keresik jobb minőségű és egészséges termékeket, csakhogy azok előállítása jóval költségesebb.

Varga Ferencnek közepes méretű péksége van, 27 éve kezdte Mórahalmon, azóta fejlesztette és bővítette vállalkozását. Két kisüzeme és három boltja két településen, Mórahalom hatezer fős városában, továbbá a szomszédos, majdnem négyezer lakosú Ásotthalom faluban működik, az utóbbiban főként kézműves termékeket gyártanak. Összesen nyolcvan a dolgozók száma, akik közül 24-en pékek, a többiek pedig boltosok, szállítók, raktárosok és más kisegítők. Varga két péksége sokféle termékének 80-85%-át vidéken értékesíti, főként Csongrád-Csanád megye településein. Napjában többször is szállítanak a falvak-városok üzleteibe, ezért dolgozik sok gépkocsivezető a cégnél. Az üzemanyagköltségek tetemesek. Szegedre az áruiknak csak a bő 10%-a kerül, miközben a megyeszékhelyen három saját boltja is van, és élelmiszerüzletekbe is visznek kenyeret.

A szakember elmondta, a béreket azért kellett emelni - eddig is ez volt a legnagyobb arányú tétel a költségeken belül -, hogy a jó szakembereket megtartsa a cég. Mórahalomra most még két pék kellene, de munkaerőt nagyon nehéz találni. A termékek hagyományos módon készülnek, amihez hozzáértő és gyakorlott szakmunkások kellenek. Közben az energia ára feljött a második legnagyobb kiadási tétel szintjére, az alapanyagokra elköltött pénz pedig a folyamatos áremelések ellenére is a harmadik legnagyobb költségtétel marad. A pékségek termékeinek áremelése elkerülhetetlen, erről Varga Ferenc nem szeretett volna találgatni, de szerinte hamarosan mindenhol ezer forint felett lesz a legolcsóbb kenyér kilója is, de azt még nem lehet látni, hol fognak megállni az árak.

Vannak azonban, akik nem tudják tartani a lépést az áremelkedésekkel. Egy zalai péknek augusztus 1-jével fel kellett hagynia a tevékenységével, mivel úgy találta, sehogy se fogja tudni kitermelni a működéssel járó költségeket, mert már nem tudja hová emelni az árakat, amint arról az Agrárszektor is beszámolt.

EZ IS ÉRDEKELHET

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?