Ez fájni fog a vásárlóknak: elképesztő lisztdrágulás jöhet Magyarországon

Ez fájni fog a vásárlóknak: elképesztő lisztdrágulás jöhet Magyarországon

A csapból is az aszállyal kapcsolatos hírek folynak, nem véletlenül, hiszen nemcsak a mindennapjainkat keseríti meg a forróság, hanem szépen lassan a pénztárcáinkat is. A rekkenő hőség és a csapadékhiány ugyanis történelmi mértékű károkat okozott a földeken, ami az élelmiszeriparra is hatással lesz - persze, nem kedvező irányba. A kenyér ára már így is fájdalmas lehet sokak számára, éppen ezért nem szolgálhat jó hírrel az, hogy a kánikula miatt a gabonák mennyisége és minősége is gyengébb lett a vártnál. Ez pedig újabb drágulás felé lökheti az élelmiszereket.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Tavaly mintegy 5,3 millió tonna búzát takaríthattak be, ez idén viszont 3,7 millió tonnára redukálódott, ami 25%-os visszaesést jelent. Dr. Lakatos Zoltán, a Hajdú Gabona Zrt. elnök-vezérigazgatója az Agrárszektornak elmondta, hogy kettészakadt az ország az időjárást tekintve, hiszen a dunántúli régiókban volt csapadék, a keleti területeken azonban katasztrofális a helyzet, ott a termés is hektikus lett.

Sok búza megsült a saját kalászában. Olyan légköri aszály volt, hogy nagyon sok esetben apró szemű, kemény héjú lett a termés, ami miatt sokkal nehezebb megőrölni. Ám mindezek ellenére nem annyira rossz a helyzet, hiszen közepesnek mondható az idei termés, a Dunántúlon például 6 tonnás termésátlag volt hektáronként, keleten viszont már csak 3,3 tonna, de ez a mennyiség még fedezi az ország szükségletét és exportra is jut belőle

- vélekedett a Hajdú Gabona Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Mi lesz a kenyér sorsa?

Mint megtudtuk, egy kilogramm kenyér előállításához 70 deka liszt szükséges, de a jó minőségért jó minőségű búzából kell őrölni. Igen ám, de a jó búza drágább is, a sütőipart pedig ki kell szolgálni.

Vége azoknak az időknek, amikor még szociális termékként kezeltük a lisztet, innentől „rendes” élelmiszernek fog számítani, aminek megkérik az árát.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az árakat pedig tovább fogják vinni a sütőipar és a kereskedelem felé, ráadásul kedvezőtlen tényező pluszban az is, hogy az alapanyagárak és az egyéb költségek árai egyszerre emelkedtek, méghozzá nagymértékben. Az áram és a gáz is a többszörösébe kerül, és fontos megjegyezni azt is, hogy az úgynevezett mezőgazdasági termékek évente csak egyszer teremnek, és ezeket egész éven keresztül készletezni kell. Az alapkamatot is jelentősen emelték (2,9-ről 10,75 %-ra), ha pedig tovább folytatódik ez, akkor óriási piaci teher lesz.

Nem lennék meglepve, ha a búza még drágább lenne. Az elmúlt évben még 61 ezer forint volt egy tonna, most már 130-140 ezernél tartunk. Ekkora nagymértékű drágulás nem következhet be újból, de tovább emelkedhet az ár, még ha nem is ennyire jelentősen, miután a kukoricánál drasztikus kiesés tapasztalható

- fogalmazott Dr. Lakatos Zoltán, aki hozzátette, hogy a műtrágyától kezdve, a növényvédő szereken át, egészen a gépalkatrészig, szinte minden emelkedett, amiket szintén be fognak építeni az árakba. A szakember, mint mondta, egy felfelé menő árspirál lesz, aminek a vége a csillagos ég lehet, amit félő, hogy a magyar fizetések nem minden esetben fognak elbírni.

EZ IS ÉRDEKELHET

Bírhatatlan költségek

Az elszálló rezsiárak is komoly kihívások elé állítják a termelőket, így a malomipart is. Dr. Lakatos Zoltán elmondása szerint ők nagyjából 1 millió ember kenyeréről gondoskodnak, de a költségek szinte kezelhetetlenek lesznek. Eddig egy kilowattóra 23 forintba került, ez azonban most 200-230 forint, ami horribilis nagyságrendű növekedést jelent.

A malmok élni akarnak, de a plusz költségeket rá fogják, rá kell tenniük a termékeikre. Milliárdos lesz a költségnövekedés, ez kezelhetetlen, napenergiára vagy valamilyen más alternatívára van szükség.

Jöhet a búza/liszthiány Magyarországra?

Mint fentebb említettük, a sok nehézség ellenére a minőség közepes lett idén a búzát tekintve, a hazai piac igényeinek kielégítéséhez 2,5 millió tonna elegendő, amiből 1,2 millió tonna szükséges élelmezési célra - ez pedig bőven a rendelkezésre áll.

EZ IS ÉRDEKELHET

Nem kell megijedni, mindig lesz elegendő búza, még ebben a szerencsétlen aszályos időben is. Több búzát fognak vetni, mint tavaly. Repcébe már nem annyira mernek belevágni az emberek, de a búza jobban tűri az időjárás viszontagságait. Mindezek mellett meg kell említeni, hogy lényeges lesz az is, hogy a malmok mennyi szakemberrel rendelkeznek, mivel fontos, hogy minőséget tudjanak produkálni a sütőipar részére. Egyre nagyobb szükség lesz a szakképzett molnárokra, akik a jó búzaalapanyagból jó minőségű lisztet tudnak előállítani.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?