Váratlan fordulat az agráriumban: meglepő dolog történt a termelői árakkal

Váratlan fordulat az agráriumban: meglepő dolog történt a termelői árakkal

MTI
Februárban tovább lassult a mezőgazdasági termelői árak emelkedése: a felvásárlási árak átlagosan 24,9 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbinál, ami a januári 1,3 százalékpontot követően 4,8 százalékponttal mérsékeltebb éves emelkedést mutat az előző havinál - derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adataiból. A növényi és kertészeti termékek termelői ára átlagosan 26,2 százalékkal volt magasabb a tavaly februárinál, ez 6,4 százalékponttal mérsékeltebb emelkedés a januárban mértnél, míg az élő állatok és állati terméke drágulása 1,5 százalékponttal 21,5 százalékosra mérséklődött.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Februárban egyedül a zöldségfélék áremelkedése vett nagyobb lendületet, átlagosan 14,5 százalékkal lettek drágábbak, mint egy évvel korábban, ami 12,4 százalékponttal élénkebb emelkedést jelent a januárinál. A paradicsom ára 21,8 százalékkal lett magasabb, ami 14,3 százalékponttal gyorsabb éves emelkedés a januárinál, az uborka árának emelkedése 16,7 százalékponttal 28,0 százalékosra gyorsult. A fejeskáposzta ára a januári 9,0 százalékos emelkedés után februárban már 16,3 százalékkal lett magasabb az egy évvel korábbinál. A sárgarépa felvásárlási ára februárban 7,2 százalékkal, januárban még 12,3 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, a fejes saláta ára pedig mindössze 0,6 százalékkal volt alacsonyabb tavaly februári áránál, míg januárban még 16,8 százalékkal volt olcsóbb. A karfiol árának emelkedése viszont a januári 19,9 százalékosról 13,7 százalékosra szelídült. Egyedül a vöröshagyma ára váltott 2,0 százalékos csökkenésre a januári 9,4 százalékos emelkedésből. A burgonya felvásárlási ára 23,1 százalékkal volt magasabb a tavaly februárinál, az emelkedés üteme 7,7 százalékponttal mérsékeltebb a januári 30,8 százalékosnál.

A gabonafélék átlagára 38,3 százalékkal emelkedett egy év alatt, 9,3 százalékponttal lassabban, mint januárban. A búza felvásárlási árának 41,7 százalékos éves emelkedése 5,5 százalékponttal mérsékeltebb lett a januárinál, a kukorica árának 35,5 százalékos emelkedése 14,9 százalékponttal enyhébb a januári 50,4 százalékosnál. Az ipari növények árának 40,1 százalékos emelkedése 10,2 százalékponttal enyhébb emelkedése a januárinál, ezen beül az olajos növények 41,4 százalékos emelkedése 11,2 százalékponttal szerényebb a januárinál, amiből a napraforgómag 8,0 százalékponttal alacsonyabb 31,6 százalékos emelkedést mutatott, miközben a repcemag felvásárlási árának 74,9 százalékos emelkedése 15,1 százalékponttal fékeződött le a januári 91,0 százalékos drágulás után.

A gyümölcsfélék felvásárlási ára 18,7 százalékkal alacsonyabb volt a tavaly februárinál, míg januárban 7,7 százalékkal estek az árak éves összevetésben. Az alma felvásárlási árának 21,0 százalékos csökkenése 8,3 százalékponttal nagyobb volt a januárinál, a körte ára a KSH adatai szerint 11,0 százalékkal lett alacsonyabb az egy évvel korábbinál, míg januárban még 16,3 százalékkal drágább volt.

Az élő állatok felvásárlási árának emelkedése mindössze 0,3 százalékponttal 21,8 százalékos enyhült. A vágósertés felvásárlási ára februárban is 9,5 százalékkal magasabb volt az egy évvel korábbinál, míg januárban 10,5 százalékos volt az éves drágulás. A vágómarha felvásárlási ára a januárinál alig 0,8 százalékponttal jobban nőtt, 21,0 százalékkal haladta meg a tavaly februárit. A baromfifélék áremelkedésének üteme a januári 32,1 százalékról 32,9 százalékosra kúszott fel, miután a tyúkfélék éves drágulása már 37,8 százalékos lett februárra a januári 32,5 százalék után. A pulyka felvásárlási árának emelkedése viszont a januári 31,1 százalékosról 24,6 százalékosra mérséklődött, a kacsa és a liba felvásárlási ára továbbra is 30-32 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál.

Az állati termékek felvásárlási ára átlagosan 21,1 százalékkal volt magasabb a tavaly februárinál, a tej felvásárlási árának emelkedése tovább araszolt, februárban 20,4 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál, a januári 19,2 százalék után. A tojás felvásárlási árának emelkedése a januári 9,8 százalékosról, 8,0 százalékra mérséklődött februárra.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?