Váratlan fordulat a mezőgazdaságban: meglepő dolog történt a felvásárlási árakkal

Váratlan fordulat a mezőgazdaságban: meglepő dolog történt a felvásárlási árakkal

agrarszektor.hu
Három hónap élékülés után januárban ismét lassult a mezőgazdasági termelői árak emelkedése. A felvásárlási árak átlagosan 29,7 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbiaknál a decemberi 31,0 százalékos emelkedés után - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) nemrég közzétett legfrissebb adataiból.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

A növénytermesztési és kertészeti termékek 32,6%-kal voltak drágábbak, mint tavaly januárban, ami 6,0 százalékponttal kisebb éves emelkedés a decemberinél. Az élőállatok és állati termékek felvásárlási ára 23%-kal nőtt, ami viszont 7,6 százalékponttal nagyobb növekedés az előző havinál. Az élőállatok áremelkedése 4,6 százalékponttal 22,1%-ra, az állati termékeké 12,9 százalékponttal 24,5%-osra gyorsult. Ez utóbbit a tej felvásárlási árának 12,5 százalékpontnyi gyorsulása okozta, így 19,2%-kal lett drágább, míg a tojás ára 9,8%-kal volt magasabb a tavaly januárinál a decemberi 10,2%-os éves emelkedéssel szemben.

A baromfifélék felvásárlási ára 32,1%-kal haladta meg az egy évvel korábbit, a decemberi 23,4%-kal szemben, amit leginkább a kacsa árának 11,5 százalékpontos felpattanása okozott és 32,1%-kal került többe, mint tavaly januárban. A tyúkfélék ára is 32,5%-kal emelkedett egy év alatt, ez 5,2 százalékponttal több a decemberi drágulásánál. A vágósertés felvásári árának éves emelkedése a decemberi 7,3%-osról 10,5%-osra erősödött.

A gabonafélék felvásárlási árának éves indexe a decemberi 54,8%-os helyett januárban 47,6%-os drágulást mutatott, szinte párhuzamosan a búza felvásárlási árának 54,6%-osról 47,2%-osra szelídült emelkedésével, míg a kukoricáé 57%-osról 50,4%-osra lassult.

Nagyot esett a takarmányok felvásárlási ára 34,7%-kal olcsóbban lehetett venni, mint egy éve miközben a tavalyi év átlagában 23,6%-os volt a drágulás. Az ipari növények felvásárlási ára 50,3%-kal, ezen belül az olajnövényeké 52,6%-kal emelkedett egy év alatt.

A burgonya felvásárlási árának éves emelkedése a decemberi 40,6%-ról 30,8%-osra enyhült. A zöldségfélék a decemberi 18,4%-kal szemben csak 2,1%-kal kerültek többe, mint tavaly januárban. A paradicsom 7,5%-kal, az uborka 11,3%-kal, a karfiol 19,9%-kal, a vöröshagyma 9,4%-kal, a fejes káposzta 9%-kal drágább lett egy év alatt, míg a sárgarépa 12,3%-kal, a fejes saláta 16,8%-kal olcsóbb volt, mint egy évvel ezelőtt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Budapest Economic Forum 2023
A Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája.
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
EZT OLVASTAD MÁR?