20 százalékos drágulás jöhet a boltokban: erre jó, ha mindenki felkészül

20 százalékos drágulás jöhet a boltokban: erre jó, ha mindenki felkészül

agrarszektor.hu
Akár 8-20 százalékkal is emelkedhetnek az élelmiszer- és takarmányárak az orosz-ukrán háború miatt, ez pedig globális szinten tovább növelheti az alultápláltságot. Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) előzetes értékelése nem világos, hogy Ukrajna képes lesz-e betakarítani a termést az elhúzódó háború miatt, de közben az orosz élelmiszerexport jövője is bizonytalanná vált.

Újra együtt a magyar agrár szakma Siófokon, az Agrárszektor Konferencián | 2023. november 29-30., Siófok

Rendkívüli mértékben hektikussá vált az utóbbi időszakban a világ élelmiszerpiaca, mivel a keresleti-kínálati viszonyokat több nagyon komoly, kiszámíthatatlan tényező befolyásolja. A bizonytalanság minden meghatározó agrárágazatban jelen van, de különösen igaz a gabonaszektorra, amelyet a tavaly kirobbant orosz-ukrán háború következményei teljesen felforgattak.

Előadóink között Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Szabó Levente, Detre Miklós, Bene Zoltán, Makai Szabolcs, Jakab István, Kulik Zoltán, Reng Zoltán.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

Oroszország világ legnagyobb, Ukrajna pedig az ötödik legnagyobb búzaexportőr. A két ország együttesen a világ árpakészletének 19%-át, a búzának 14%-át és a kukoricának pedig 4%-át termeli meg, ami a globális gabonaexport több mint egyharmadát teszi ki - olvasható a VG oldalán. Emellett Oroszország egy másik, a mezőgazdaság számára elengedhetetlen termék kivitelében is világelső: a műtrágyaexportban.

A FAO számításai szerint Ukrajnában az őszi gabonafélékből, a kukoricából és a napraforgóból 20-30%-kal kevesebbet fognak vetni idén, vagy nem fogják tudni betakarítani a teljes vetést a 2022/23-as szezonban. Emellett az orosz exportot a nemzetközi szankciók lehetetlenítik el. A szervezet szerint mintegy 50 ország - köztük számos fejlődő nemzet - búzakészletének legalább 30%-a függ Oroszországtól és Ukrajnától, ami különösen kiszolgáltatottá teszi őket, így akár 8-13 millió fővel is nőhet az alultápláltak száma világszerte 2023-ig, főleg az ázsiai-csendes-óceáni térségben, valamint a szubszaharai Afrikában.

A Világélelmezési Program (WFP) szakértői is megerősítették a FAO félelmeit. Ahogy Jakob Kern, a WFP vészhelyzeti koordinátora fogalmazott, Ukrajnában összeomlóban van az élelmiszer-ellátási lánc, miután az infrastruktúra egy része megsemmisült, és sok élelmiszerbolt és raktár is üresen áll. A szakember aggodalmának adott hangot az ostromlott városokban - mint például Mariupolban - kialakult helyzettel kapcsolatban is, mondván, hogy kifogyóban vannak az élelmiszer- és vízkészletek, az utánpótlás pedig nem tud bejutni ezekre a településekre.

A fegyveres konfliktus tovább emelte az élelmiszerárakat, amelyek a háború kirobbanása előtt a rekord magasan álltak - mondta Jakob Kern, aki szerint a humanitárius szervezet is Ukrajnától vásárolta a búzakészletének csaknem felét, így idén márhavi 71 millió dollárral kerül többe a szükséges élelmiszer megevásárlésa az infláció és az ukrajnai válság miatt, ami 4 millió ember élelmiszer-ellátását fedezné.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Hízásnak indulhat a magyar mangalica?
Állat

Hízásnak indulhat a magyar mangalica?

Az elmúlt évek válságsorozata a mangalicásokat is megviselte, most azonban rendeződni látszik a piac, elsősorban az export élénkülése miatt.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Portfolio Investment Day 2023
Money, Money, Money - lakossági befektetési konferencia.
Budapest Economic Forum 2023
Előadóink között: Bod Péter Ákos, Surányi György, Nagy Márton, Navracsics Tibor, Papi Laura.
EZT OLVASTAD MÁR?