Érik a globális rizs-krízis: bármikor beüthet a baj a magyar boltokban is?

agrarszektor.hu
Újabb alapvető élelmiszer ára emelkedett rekord magasságba. Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) adatai szerint immáron ötödik hónapja nő folyamatosan a rizs ára, amivel ez az élelmiszer elérte az egyéves csúcsát. A szakértők szerint van rá esély, hogy rizs - a búza árának emelkedése miatt - helyettesítő élelmiszerré válhat, ezzel növelve az iránta való keresletet és csökkentve a meglevő készleteket.

Folyamatosan emelkedtek az élelmiszerek árai az elmúlt egy év során, és a jelek szerint messze van még a drágulás vége. Az iparági szakértők szerint ugyanis a rizs lehet a következő élelmiszer, ami jelentős mértékben meg fog drágulni. A jelenség okaként már nemcsak a növekvő energia- és műtrágyaárak keresendők, hanem az orosz-ukrán háború is hatással van a rizs drágulására - írta meg az Infostart a CNBC értesülései alapján.

Mindehhez hozzájárul az egyes élelmiszerek kivitelének tilalma is, hiszen India a búza, Indonézia pedig pálmaolaj exportját szüntette be, Ukrajnából pedig többek közt a gabonát, a cukrot és a zabot nem lehet kivinni. És ha ez nem lenne elég, a FAO szerint hamarosan a rizs is csatlakozhat a nehezen beszerezhető és drága ételekhez. Jelen pillanatban még kielégítő mennyiségű rizst termelnek a Földön, de a búza és általában a mezőgazdasági termelés emelkedő árának hatására érdemes lesz jövőre odafigyelni a rizs árára.

Figyelnünk kell a rizs árát, mert a búza árának emelkedése miatt a rizs helyettesítő élelmiszerré válhat, növelve a keresletet és csökkentve a meglévő készleteket

- mondta Sonal Varma, a japán Nomura bank vezető közgazdásza.

A szakember véleménye szerint a protekcionista intézkedések világszinten rontják az árnyomást. A takarmány- és műtrágyaköltségek már most is emelkednek, az energiaárak pedig növelik a szállítási költségeket is, tette hozzá. Sonal Varma szerint ugyanis fennáll annak a veszélye, hogy az országok további protekcionista lépésekkel fognak reagálni a helyzetre. A vezető közgazdász ugyanakkor rámutatott, hogy a rizst érintő kockázatok még mindig alacsonyak, mivel a globális rizskészletek bőségesek, és az indiai termés várhatóan jó lesz ezen a nyáron.

A búza áremelkedéséért a háború felel

A búza árát az orosz-ukrán háború hajtotta fel jelentősen: mindkét ország nagy búzaexportőr, az orosz invázió pedig megzavarta a gazdálkodást és ellehetetlenítette a gabonaexportot Ukrajnából. A termény ára emiatt az egy évvel ezelőttihez képest több mint 50%-kal emelkedett. A múlt hét hétfőn 4%-ot ugrott, miután az orosz hadsereg lerombolta Ukrajna egyik legnagyobb gabonaexportáló terminálját - írja a Reuters ukrán hatóságokra hivatkozva.

A hírügynökség egy thaiföldi kormánytisztviselőre hivatkozó, május végi jelentése szerint Thaiföld és Vietnam tárgyalásokat folytatott a rizsexportjuk árának emeléséről. David Laborde, a Nemzetközi Élelmiszerpolitikai Kutatóintézet vezető kutatója a CNBC-nek azt mondta, őt most az aggasztaná igazán, ha India korlátozná a rizskivitelt, de az áremelkedés is igen negatív hatással lesz az ázsiai kontinensre, amely nagy rizsfogyasztó.

Hatalmasat ugrottak az élelmiszerárak

Az ENSZ élelmiszerár-indexe szerint az árak jelenleg 75%-kal magasabbak a járvány előtti szintnél Frederique Carrier, az RBC Wealth Management ügyvezető igazgatója és befektetési stratégiáért felelős vezetője szerint. Ahogy a szakember egy júniusi jelentésében írta, a pandémiával kapcsolatos munkaerőhiány és Oroszország ukrajnai inváziója súlyosbította a helyzetet, mind az élelmiszerellátás szűkülése, mind az energiaárak további emelkedése miatt. Frederique Carrier szerint az élelmiszertermelés költségeinek körülbelül egyharmada az energiához kapcsolódik. Különösen a műtrágya előállítása nagyon energiaigényes, az árak tavaly óta az egekbe szöktek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Találkozzunk június 8-án Balatonfüreden!
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
Ingyenes rendezvény június 6-án!
EZT OLVASTAD MÁR?