Súlyos csapás ez a magyar pálinakfőzdéknek: így nehéz talpon maradni

Súlyos csapás ez a magyar pálinakfőzdéknek: így nehéz talpon maradni

agrarszektor.hu
A pálinkafőzés Magyarországon sokak számára nemcsak hagyomány, hanem szenvedély is, ugyanakkor üzletként fenntartani ma már hatalmas kihívás. Péter-Proczeller Tamás István feleségével közösen működteti saját családi pálinkafőzdéjét, amelynek fő profilja a bérfőzés. A zalai kisüzemhez az ország több pontjáról érkeznek ügyfelek, hogy hivatalos keretek között, minőségi körülmények között készíttessék el párlataikat. Bár a család körülbelül egy hektáron saját gyümölcstermesztéssel is foglalkozik, a termesztés elsősorban kísérleti és kiegészítő jellegű. A főzdébe érkező alapanyagok nagyobb része más termelőktől, illetve bérfőzetőktől származik, hiszen a fő cél mindig is az volt, hogy a hozzájuk érkező ügyfeleknek biztosítsanak szakszerű és minőségi szolgáltatást.

Tombola és értékes nyeremények az Agrárszektor 2025 konferencián!

Tombolával és értékes nyereményekkel várjuk az Agrárszektor konferencia résztvevőit az esemény 2. napjának végén! FŐNYEREMÉNY: Az AXIÁL Kft. felajánlásából a szerencsés nyertes egy Fűnyírótraktor Portland Hawk H9212RD-rel lesz gazdagabb!

Csoportos kedvezmények már 2 főtől: 2 fő jelnetkezése esetén, 10%, 3 fő estén 15%, 4 vagy több fő jelentkezése esetén 20% kedvezmény! A kistermelők és fiatal gazdák pedig most 64.900 Ft + áfa összegért vehetnek részt az év egyik legnagyobb és legrangosabb agráreseményén! 

A bérfőzésben rejlő lehetőségek egyre több gazdát, kistermelőt és magánszemélyt vonzanak, hiszen így legális keretek között, szakértői segítséggel készíttethetik el saját pálinkájukat. A kis családi főzdék szerepe ezért különösen felértékelődött az utóbbi években, ugyanakkor a mindennapi működés nem mentes a nehézségektől. A pálinkapiacot erősen árnyékolja a magánfőzés elterjedtsége, valamint a fogyasztói szokások gyors átalakulása. Míg sokan otthon, ellenőrizetlen körülmények között készítik el saját párlataikat, addig a hivatalos főzdéknek a minőség és a szabályozás terheit kell viselniük, miközben a piac sokszor nem hajlandó megfizetni a professzionális munkát. A fogyasztók 80-90 százaléka pedig ellenőrizetlen forrásból szerzi be a pálinkát otthonra.

EZ IS ÉRDEKELHET

A piac még nem fizeti meg igazán a tisztán, hivatalos forrásból előállított pálinkák árát, sokan inkább a házi főzetet választják. Ráadásul a fiatalabb generáció fogyasztási szokásai is változnak. Mi mindent megteszünk, hogy minőséget adjunk, de kérdés, hogy egy kis családi főzdének van-e esélye valóban fenntartható módon működni

– fogalmazott az Agrárszektornak Péter-Proczeller Tamás István.

Ezek a gyümölcsök viselhetik jól az időjárási szélsőségeket

A gyümölcstermesztés részben a saját tapasztalatszerzést is szolgálja, hiszen a család igyekszik megfigyelni, hogy az egyre szélsőségesebb időjárás mellett mely fajták bizonyulnak ellenállóbbnak. A birs és a naspolya például szinte minden évben bő termést adnak, még akkor is, amikor más gyümölcsfajok szinte teljesen kiesnek. Ezzel szemben a kajszibarack termesztése szinte állandó küzdelmet jelent, az őszibaracknál a levélfodrosodás, a meggynél pedig a monília okoz rendszeres gondot, és sokszor akár egy egész év termése is veszélybe kerülhet. A tapasztalatok szerint ugyanakkor a szőlő, különösen a direkttermő fajták, stabilan teremnek, és megfelelő alapanyagot adnak mind bor, mind pálinka készítéséhez.

EZ IS ÉRDEKELHET

Én magam sem gondoltam volna, de a naspolya és a birs az elmúlt öt évben minden esztendőben jól termett, még akkor is, amikor más gyümölcsfajok szinte teljesen kiestek

– mondta a gazda, aki szerint ezek a fajták hosszú távon is biztos pontot jelentenek a gazdaság működésében.

A családi vállalkozás jelenleg két ember munkájára épül: Tamás és felesége ketten végzik a főzéssel, a gyümölcsökkel, az adminisztrációval és az ügyfélkiszolgálással járó feladatokat. Külső munkaerőt eddig nem vontak be, de a jövőben, ha a kereslet növekedni fog, elképzelhetőnek tartják a bővítést. A gazda szerint az lenne az ideális, ha a piaci környezetben a hivatalosan előállított pálinkák is nagyobb elismerést kapnának, és a fogyasztók hajlandóak lennének megfizetni a minőséget, hiszen csak így lehet hosszú távon fenntartani a kis főzdéket.

Mi egyelőre kitartunk, mert szeretjük csinálni, és hiszünk benne, hogy a becsületes, tiszta munka előbb-utóbb megtalálja a maga közönségét

– tette hozzá Péter-Proczeller Tamás István.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
EZT OLVASTAD MÁR?