Súlyos csapás ez a magyar pálinakfőzdéknek: így nehéz talpon maradni

Súlyos csapás ez a magyar pálinakfőzdéknek: így nehéz talpon maradni

agrarszektor.hu
A pálinkafőzés Magyarországon sokak számára nemcsak hagyomány, hanem szenvedély is, ugyanakkor üzletként fenntartani ma már hatalmas kihívás. Péter-Proczeller Tamás István feleségével közösen működteti saját családi pálinkafőzdéjét, amelynek fő profilja a bérfőzés. A zalai kisüzemhez az ország több pontjáról érkeznek ügyfelek, hogy hivatalos keretek között, minőségi körülmények között készíttessék el párlataikat. Bár a család körülbelül egy hektáron saját gyümölcstermesztéssel is foglalkozik, a termesztés elsősorban kísérleti és kiegészítő jellegű. A főzdébe érkező alapanyagok nagyobb része más termelőktől, illetve bérfőzetőktől származik, hiszen a fő cél mindig is az volt, hogy a hozzájuk érkező ügyfeleknek biztosítsanak szakszerű és minőségi szolgáltatást.

Early Bird jegyek az Agrárszektor 2025 konferenciára!

Szerezze meg jegyét most még Early Bird áron a december 3-4. között megrendezésre kerülő siófoki Agrárszektor 2025 konferenciára, ahol kistermelők és fiatal gazdák most 64.900 Ft + áfa összegért vehetnek részt az év egyik legnagyobb és legrangosabb agráreseményén! A konferencia értékelést ad az agrárium helyzetéről, egyúttal pedig felvázolja az ágazat előtt álló rövid- és hosszú távú fejlesztési és kitörési lehetőségeket, illetve bemutatja a vállalkozások üzleti döntéseihez szükséges mértékadó prognózisokat.

A bérfőzésben rejlő lehetőségek egyre több gazdát, kistermelőt és magánszemélyt vonzanak, hiszen így legális keretek között, szakértői segítséggel készíttethetik el saját pálinkájukat. A kis családi főzdék szerepe ezért különösen felértékelődött az utóbbi években, ugyanakkor a mindennapi működés nem mentes a nehézségektől. A pálinkapiacot erősen árnyékolja a magánfőzés elterjedtsége, valamint a fogyasztói szokások gyors átalakulása. Míg sokan otthon, ellenőrizetlen körülmények között készítik el saját párlataikat, addig a hivatalos főzdéknek a minőség és a szabályozás terheit kell viselniük, miközben a piac sokszor nem hajlandó megfizetni a professzionális munkát. A fogyasztók 80-90 százaléka pedig ellenőrizetlen forrásból szerzi be a pálinkát otthonra.

EZ IS ÉRDEKELHET

A piac még nem fizeti meg igazán a tisztán, hivatalos forrásból előállított pálinkák árát, sokan inkább a házi főzetet választják. Ráadásul a fiatalabb generáció fogyasztási szokásai is változnak. Mi mindent megteszünk, hogy minőséget adjunk, de kérdés, hogy egy kis családi főzdének van-e esélye valóban fenntartható módon működni

– fogalmazott az Agrárszektornak Péter-Proczeller Tamás István.

Ezek a gyümölcsök viselhetik jól az időjárási szélsőségeket

A gyümölcstermesztés részben a saját tapasztalatszerzést is szolgálja, hiszen a család igyekszik megfigyelni, hogy az egyre szélsőségesebb időjárás mellett mely fajták bizonyulnak ellenállóbbnak. A birs és a naspolya például szinte minden évben bő termést adnak, még akkor is, amikor más gyümölcsfajok szinte teljesen kiesnek. Ezzel szemben a kajszibarack termesztése szinte állandó küzdelmet jelent, az őszibaracknál a levélfodrosodás, a meggynél pedig a monília okoz rendszeres gondot, és sokszor akár egy egész év termése is veszélybe kerülhet. A tapasztalatok szerint ugyanakkor a szőlő, különösen a direkttermő fajták, stabilan teremnek, és megfelelő alapanyagot adnak mind bor, mind pálinka készítéséhez.

EZ IS ÉRDEKELHET

Én magam sem gondoltam volna, de a naspolya és a birs az elmúlt öt évben minden esztendőben jól termett, még akkor is, amikor más gyümölcsfajok szinte teljesen kiestek

– mondta a gazda, aki szerint ezek a fajták hosszú távon is biztos pontot jelentenek a gazdaság működésében.

A családi vállalkozás jelenleg két ember munkájára épül: Tamás és felesége ketten végzik a főzéssel, a gyümölcsökkel, az adminisztrációval és az ügyfélkiszolgálással járó feladatokat. Külső munkaerőt eddig nem vontak be, de a jövőben, ha a kereslet növekedni fog, elképzelhetőnek tartják a bővítést. A gazda szerint az lenne az ideális, ha a piaci környezetben a hivatalosan előállított pálinkák is nagyobb elismerést kapnának, és a fogyasztók hajlandóak lennének megfizetni a minőséget, hiszen csak így lehet hosszú távon fenntartani a kis főzdéket.

Mi egyelőre kitartunk, mert szeretjük csinálni, és hiszünk benne, hogy a becsületes, tiszta munka előbb-utóbb megtalálja a maga közönségét

– tette hozzá Péter-Proczeller Tamás István.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
EZT OLVASTAD MÁR?