Súlyos csapás ez a magyar pálinakfőzdéknek: így nehéz talpon maradni
A pálinkafőzés Magyarországon sokak számára nemcsak hagyomány, hanem szenvedély is, ugyanakkor üzletként fenntartani ma már hatalmas kihívás.
A pálinkafőzés Magyarországon sokak számára nemcsak hagyomány, hanem szenvedély is, ugyanakkor üzletként fenntartani ma már hatalmas kihívás.
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal közlése szerint évente csak 86 liter párlatot szabad főzni jövedékiadó-mentesen.
Több mint 460 liter illegális pálinkát és több száz doboz cigarettát találtak egy háznál.
A juhoknál pozitív fordulatot hozott a tavaly karácsonyi bárányárrobbanás, de az öröm nem tartott sokáig.
A 2010-es évek elején tapasztalt fellendülés után erősen visszaesett a pálinka forgalma Magyarországon.
Rekordmennyiségű, több mint 2400 minta versenyzett a XV. jubileumi Quintessence Pálinka- és Párlatversenyen.
Idén remekelt a borsodi Sáppusztai Pálinkafőzde a Nemzeti Pálinkakiválóság Programon.
Latorcai Csaba szerint a pálinkafőzés a nemzeti kultúra szerves része.
Terítéken a világ tömény italai a pálinkától a konyakon át a grappáig és a keserűkig.
Nem megszokott gyümölcsökből fognak pálinkát készíteni a pálinkafőzdék a klímaváltozás miatt.
Szeptembertől ismét pálinkamester-képzést indít a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem.
Zala vármegyében található az ország legnagyobb fügeültetvénye, ahol 5 hektáron foglalkoznak az egyre megszokottabbá váló gyümölccsel.
Meg kell őrizni, és tovább kell fejleszteni Magyarországon a pálinka kultúráját.
Átadták a Brillante-2024 Nemzetközi Párlatverseny díjait a Gyulai Pálinkafesztiválon.
A pálinka a magyarság egyik fontos védjegye, nemzeti identitásunk és kultúránk része.
A pálinkakészítés nem csupán kulturális, hanem jelentős gazdasági tevékenység is, különösen Magyarországon.
Több százezer forintot bukhatnak a magyar pálinkafőzdék januártól az új szabályozás miatt.
Ha a magánfőzés során nem tartjuk be a szabályokat, akkor akár 200 ezer forintos bírságot is kaphatunk.
Nem kedvez az extrém időjárás idén a pálinkának, vakarhatják a fejüket a pálinkafőzők.
Megkezdődött az idei meggyszezon Magyarországon, a termés nagy része azonban külföldre kerül.

A 2025-ös szezon ismét bebizonyította, hogy a növénytermesztésben nincs többé kiszámíthatóság.
Közeleg a karácsony, így egyre több háztartásban bukkanhat fel a tél egyik slágernövénye, a karácsonyi kaktusz is.
Az utóbbi évek időjárási anomáliái lassan éghajlati változás szintjére emelkednek.
Sok olyan étel van, melyek gyártásakor vagy otthoni elkészítésekor egy ponton szükség van az állagának a sűrítése.
A hatékonyságot növelő funkciókról nem, a kényelmi opciókról viszont hajlandóak lemondani a magyar gazdák.