Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
A tömény italok világa a gasztronómia egyik legérdekesebb területe, ahol kultúrák, hagyományok és földrajzi adottságok egyaránt meghatározzák az egyes italok jellegét. A könnyebb alkoholos italok, így a bor és a sör készítése igazán régre, évezredekre nyúlik vissza, de az erősebb, lepárlással készült innivalók készítési módját is korán felfedezte az emberiség.
Ami volt, abból főzték
Ezek nagyon észszerű módon a helyben nagy tömegben és könnyedén hozzáférhető alapanyagokból készültek, vagyis egy-egy spirit árulkodik az adott térség éghajlatáról, mezőgazdasági gyakorlatáról és nem utolsósorban gasztronómiai hagyományairól is.
Fontos leszögezni azt is, hogy a töményebb italok nem csupán a hidegebb régiókban örvendenek nagy népszerűségnek: a mediterrán, sőt a kifejezetten forró éghajlatú országoknak szintén megvannak a maguk szíverősítői.
Mivel a hagyományok miatt ezek lényegesen többet jelentenek, mint alkoholt, ezért nem csoda az sem, hogy a különböző népek féltve őrzik ezeket az italokat és leplezetlen büszkeséggel beszélnek egy-egy fajtájukról.
A gyümölcskarrier csúcsa: a pálinka
A pálinka egy tradicionális magyar gyümölcspárlat, amelyet a gyakorlatban ugyan az egész Kárpát-Medencében, sőt, Ausztriában is főznek, jogi értelemben azonban kizárólag Magyarországon, valamint két osztrák tartományban készülhet, és az Európai Unió által védett eredetmegjelöléssel rendelkezik.
A pálinka alapanyagául különféle gyümölcsök szolgálnak, leggyakrabban szilva, barack, körte, cseresznye és alma, és bár a köznyelvben sok egyebet is ezzel a szóval illetnek, pálinka nem készülhet másból, csak gyümölcsből.
A gyümölcsöt először erjesztik, majd kétszer desztillálják, hogy elérjék a kívánt alkoholtartalmat, ami általában 37,5% és 86% között mozog. A pálinkát leginkább Magyarországon és a környező Kárpát-medencei országokban fogyasztják, ahol a helyi hagyományok részeként kínálják étkezés előtt vagy után, valamint természetesen fontos események, családi ünnepek kísérőjeként is.
Vodka: kelet-európai italból globális kedvenc
A vodka az egyik legismertebb és legszélesebb körben fogyasztott tömény ital szerte a világon, amelynek eredete Oroszországban és Lengyelországban gyökerezik. Alapanyaga leggyakrabban gabona, de készülhet burgonyából vagy akár cukorrépából is. A vodka készítési folyamata során az alapanyagot erjesztik, majd desztillálják és szűrik, hogy egy tiszta, semleges ízű italt kapjanak. Az alkoholtartalom általában 40% körül van, bár néhány változat ennél erősebb is lehet. A vodka nem csak Kelet-Európában népszerű, hanem világszerte fogyasztják.
Mivel alkoholtartalma jelentős ám más spiritekkel ellentétben semleges ízűnek mondható, ezért kiválóan lehet keverni más alapanyagokkal. Nem véletlen tehát, hogy sok koktél alapja is a vodka, amely nagyban hozzájárult globális népszerűségéhez.
Grappa: a törkölypálinka olasz rokona
A grappa egy olasz szőlőtörköly párlat, amely a borászat melléktermékéből, a szőlőtörkölyből készül – szegről-végről így rokona a nálunk is elterjedt törkölypálinkának. Az erjesztett szőlőtörkölyt desztillálják, és a kapott párlatot gyakran fahordóban érlelik, hogy gazdagabb ízt kapjon.
A grappa íze rendkívül változatos lehet, attól függően, hogy milyen szőlőfajtából készült és mennyi ideig érlelték.
Ez az ital különösen Észak-Olaszországban, a Piemont, Veneto és Toscana régiókban népszerű, ahol a helyi étkezések befejezéseként szolgálják fel, de számtalan alkalommal nyílik grappásüveg az élet jeles alkalmain, és mennyegzőn vagy keresztelőn is.
Franciaország az almára esküszik
A calvados egy francia alma- vagy körtepárlat, amely Normandia régióból származik. Az ital készítéséhez az almát vagy körtét először almaborrá erjesztik, majd azt desztillálják, és fahordóban érlelik, gyakran több éven keresztül.
Az érlelés során a calvados gazdag, komplex ízvilágot alakít ki, amelyben az érett gyümölcs és a tölgyfahordó jegyei is megjelennek.
A calvados különösen Franciaországban népszerű, ahol gyakran digestifként, vagyis étkezés utáni italént fogyasztják. A francia életérzés és a gasztronómiai valamint irodalmi hagyományok miatt azonban az egész világon fellelhető és megbecsült ital.
Az elegáns és roppant drága konyak
A konyak (Cognac) a világ egyik legismertebb brandyje, amelynek eredeti változata ezen a néven kizárólag Franciaország Cognac régiójában készülhet – igaz, hasonló italt számos országban készítenek. Az alapanyagként szolgáló bort kétszer desztillálják réz lepárlóüstben, majd a kapott párlatot fahordóban érlelik legalább két évig, bár sok prémium konyak ennél lényegesen tovább is érlelődik.
A neves konyakpárlók több évtizedes, vagy akár évszázados tételei a világ legdrágább italai közé tartoznak, különösen azok, amelyek a 19. századi nagy, európai filoxéra-járvány előtti időkből származnak. Ezek között van néhány olyan palack, amelyeket árveréseken vásárolnak meg gyűjtők, néha hihetetlen összegekért.
A konyak ízvilága rendkívül összetett, gyakran gyümölcsös, vaníliás, diós és fűszeres jegyekkel rendelkezik. Ez az ital világszerte elterjedt, különösen a luxus kategóriában, ahol a minőségi konyak fogyasztása egyfajta státuszszimbólum.
Egyszerű alapanyagokból komplex ízvilág
A whisky egy olyan tömény ital, amelyet több országban is készítenek, így jelentősen eltérő típusai vannak.
A legismertebbek közé a skót, az ír, az amerikai (bourbon) és a kanadai változatok tartoznak. A whisky alapanyaga gabona, amely lehet árpa, rozs, búza vagy kukorica, amelyet erjesztenek, desztillálnak, majd fahordóban érlelnek.
Az érlelés során a whisky íze rendkívül gazdaggá válhat, a füstös, karamelles, vaníliás és gyümölcsös jegyek dominálhatnak.
A skót whisky például gyakran füstösebb, míg az ír whisky lágyabb, a bourbon pedig édesebb, mivel főként kukoricából készül. A whisky világszerte kedvelt ital, különösen az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban és Japánban. Ezek között is vannak kiemelten ritka, és ezért drága tételek, a konyakhoz hasonlóan a whisky is feltűnik időnként a nagy aukciós házak árverésein – sok esetben lélegzetelállító kikiáltási és még ennél is magasabb értékesítési árakon.
Keserűlikőrök: minden faluban más
A keserűlikőrök különleges kategóriát képviselnek a tömény italok között. Bár számos országban fellelhető egynémely változatuk, főleg a német nyelvterületen, így Németországban, Ausztriában, Svájcban, valamint Olaszországban és Franciaország németek lakta településein rendelkezik nagy hagyományokkal.
Ezek az italok általában különféle gyógynövények, fűszerek, gyümölcsök és gyökerek kombinációjából készülnek, amelyeket alkohollal áztatnak, majd cukorral édesítenek. A keserűlikőrök közül a legismertebbek az olasz Amaro, a német Jägermeister és idehaza természetesen a magyar Unicum.
A pálinkához hasonlóan jellemző a keserűkre is a végtelen változatosság és a helyi jelleg. Németországban és Ausztriában számtalan kistérségnek, településnek van olyan manufakturális főzdéje, amely a lokális vevőket és éttermeket látja el, sok esetben egészen különleges és kiváló italokkal.
Ezek az italok gyakran digesztívumként szolgálnak, mivel segítik az emésztést. Ízviláguk általában összetett, kesernyés, fűszeres, és néha édeskés, amely kiválóan illik egy nehezebb étkezés lezárásához.
Végtelen a sor
A sort a végtelenségig lehetne folytatni, hiszen a Karibi-szigetvilágban népszerű rumoktól a balkánon és Izraelben népszerű változatokon át egészen Ázsiáig mindenhol vannak különleges példák. A világ tömény italai nemcsak az egyes országok és régiók gasztronómiai hagyományait tükrözik, hanem egyedülálló módon hozzák közelebb a különböző kultúrák ízeit és szokásait. Legyen szó a magyar pálinkáról, az orosz vodkáról, az olasz grappáról vagy a francia konyakról, mindegyik ital sajátos történettel és jellegzetes ízvilággal rendelkezik, amely méltán vált a nemzetközi italkultúra részévé.
Ebben sok esetben a művészet is sokat segített: festményeken, irodalmi művekben és emlékezetes filmalkotásokban is központi szerepet kapnak ezek az italok, amelyek így nemcsak a gasztronómia szerelmeseinek, hanem a kultúrák iránt érdeklődőknek is érdekes felfedezéseket tartogat.