Alig isznak már bort a magyarok: így lehetne ezen változtatni

Alig isznak már bort a magyarok: így lehetne ezen változtatni

agrarszektor.hu
A csökkenő borfogyasztás miatt a magyar borászoknak több lábon kell állnia, mustot és pezsgőt is kell készítenie - jelentette ki a hétvégén az agrárminiszter. A folyamatosan csökkenő borfogyasztás nem kedvez a borászoknak, de a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa már dolgozik a bor alapú italok népszerűsítésén.

Már csak néhány napig jelentkezhet a Portfolio agrárdíjaira!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 22-ig!

Európai, illetve világszinten is folyamtosan csökken a borfogyasztás. Ezt Magyarország a nagy bortermelő uniós tagországokkal azonos módon érzékeli – mondta Nagy István agrárminiszter szombaton egy szakmai találkozón Somlóvásárhelyen. A tárcavezető szerint az alkalmazkodás egyik módja a több lábon állás, vagyis a borászatoknak nemcsak bort érdemes termelni vagy értékesíteni, hanem például pezsgőt vagy mustot is. Ehhez azonban újfajta tudás és technológia kell, mert egyre inkább elvárás a nagyon jó minőség minden árszegmensben - írja az Infostart.

EZ IS ÉRDEKELHET

Frittmann János borász, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke szerint, ha a fiatalok alkoholt isznak, koktélokat, long drinkeket fogyasztanak, manapság nem is nagyon ismerik a borokat. A nagy italgyártó cégek a reklámra és marketingre fókuszálnak, így ezek a termékek jobban a fiatalok szemei elött vannak, divatosak lesznek. Leginkább a vörösborok fogynak rosszul – mondta a borász és hozzátette, hogy itthon a fehérborok értékesítésével egyelőre nincs gond. Ennek ellenére váratlanul érte a borágazatot a fogyasztás ilyen mértékű csökkenése.

EZ IS ÉRDEKELHET

A szakember szerint is alternatívákat kell keresnie a borászatoknak. Frittmann János nagyobb fantáziát lát a pezsgőben, valamint a boralapú, gyümölcsös, alkoholos italok, koktélféleségek készítésében. Úgy gondolja, hogy a változásokkal együtt kell tudni élni. A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa már dolgozik az ilyen italok népszerűsítésén. A cél, hogy a palackozott borokból helyben koktélokat és bor alapú italokat készítsenek.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. szeptember 17. 13:34