A fiatalok megszólítása a legnehezebb a borászatban

A fiatalok megszólítása a legnehezebb a borászatban

Új, egységes vizuális alapelemeket tartalmazó, de az eltérő kategóriákat különböző színekkel megjelenítő arculattal jelennek meg a Teleki borok. A pincészet változása nem csak a címkéken látható: a kategóriák pozicionálása, a fejlesztések és az ültetvény-megújítások is azt szolgálják, hogy felkészüljön a cég a fogyasztói szokások átalakulására és megszólítsa a nehezebb vásárlói körnek számító fiatalokat.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

Teljesen új arculattal, némileg megújult szortimenttel mutatkozott be hétfőn egy kóstolóesemény alkalmával a Teleki bor, illetve a mögötte álló Csányi Pincészet Budapesten. Az eseményen bemutatott palackok egységes, vizuális megjelenést mutattak, amelyen belül az egyes kategóriák színvilága különbözik ugyan, de a logó, a betűtípus és a jellemző aranyszín egyezik. A rendezvényen a pincészet kategóriáit is részletesen ismertették, kezdve a friss és üde borokkal, folytatva egészen a prémium és szuperprémium kategóriáig.

Nagyok és változnak

A borászat jelenleg meglehetősen nagynak számít a Villányi borvidéken, 371 hektárnyi szőlőterületen gazdálkodik, és évente mintegy 2,2 millió palack bort készít. Az elmúlt tíz évben több mint ötmilliárd forint fejlesztési beruházást eszközölt a pincészet.

A legnagyobb kihívás számunkra jelen pillanatban a fogyasztási szokások változását követni, ami úgy gondolom, minden szőlőtermelő borász számára nagy feladat

- mondta el az eseményen Romsics László, a Csányi Pincészet Zrt. vezérigazgatója. Hozzátette: egyre komolyabb tényezővé válik a klímaváltozás is, meg kell tervezni, hogy hogyan lehet hatékonyan szőlőt termeszteni, valamint a változó körülmények között ellenálló szőlőfajtákat előállítani. Ezek mellett olyan kérdések is felmerülnek napjainkban, mint a digitalizáció, a robotizáció és mesterséges intelligencia, valamint a fenntarthatóság.

EZ IS ÉRDEKELHET

A fiataloknak ez csak egy ital a sok közül

A változások sorából így is kiemelkedik a fogyasztói szokások gyors átalakulása, amit a szőlőtermesztés és a borkészítés ilyen ütemben nagyon nehezen tud követni. Megváltozott a világ, és ebben megváltozott mára a bor világa is

- fogalmazott a vezérigazgató, aki szerint a korábban teljesen általános családi borozgatás, a bor melletti beszélgetés mára nem sokat jelent a fiatalok számára.

Legtöbbjüknek a bor csak egy ital, nem érzik azt, hogy a kultúrájuk, a történelmük része, sokuk úgy véli, hogy ez az az ital, amit a szüleik fogyasztottak.

Romsics László kiemelte, ezért is volt fontos a borászat szortimentjének megújításánál az a szempont, hogy a jelenlegi fogyasztók megtartása mellett meg tudják szólítani a fiatalokat is, akik a legújabb vásárlói kört jelentik.

Széles spektrumban gondolkodnak

Ehhez meg kell mutatni a borvidék könnyebb borait is, a teljes portfóliót ezek együttesen alkotják a testesebb borokkal. Ehhez a technológiai fejlesztéseken túl a borászati tudásnak is meg kell lennie, tudatosan kell törekedni arra, hogy a hagyományos tételek mellett könnyebb, modernebb, népszerűbb borokat is tudjon kínálni a pincészet.

Fontos ezen felül a tulajdonos elkötelezettsége a borászat iránt, amely egy olyan biztos hátteret nyújt a cégvezetésnek és a borásznak, amely mellett azért nyugodt körülmények között tudnak dolgozni – tette hozzá.

Friss és érett is kell

A borkészítésnél az eredetvédelem ad nagyon szigorú keretrendszert, hiszen meghatározza a mennyiségi hozamokat

– mondta el Lőrincz Norbert, a pincészet főborásza. Mint kifejtette: a prémium kategória esetében a legfelső határ 8,5 tonna hektáronként, efelett csak klasszikus bort lehet termelni. Kijelentette:

Prémium kategóriát általában 75-80 mázsával szoktunk szüretelni.

A klasszikus kategóriában ráadásul nincsen érlelési korlát sem, elméletileg bármikor forgalomba lehet hozni, de természetesen például a sauvignon esetében várni kell, hiszen nagyon érdesek lennének a friss bor ízei. A portugieser ugyanakkor már frissen is szép, ropogós gyümölcsösséget mutat.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?