Áttörő siker: magyar bor tarolt a világ egyik legrangosabb borversenyén

Áttörő siker: magyar bor tarolt a világ egyik legrangosabb borversenyén

agrarszektor.hu
Egyedüli magyarként nemrég aranyérmes lett a balatonlellei Bujdosó Pincészet sauvignon blanc bora az Ausztriában tartott fajta világbajnokságon. A világ minden pontjáról küldtek mintákat a pincészeteket a Concours Mondial de Sauvignon borversenyre, ahol idén rekordszámú 1285 mintát kóstoltak az ítészek. Maximum száz pontot kaphatott egy tétel és aranyminősítést csak a legjobbaknak járt, kilencven pont felett. Ifjabb Bujdosó Ferenc elmondása szerint már zsinórban a harmadik olyan év, hogy sikerült valamilyen rangos nemzetküzi érmet elhozniuk külföldről.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Nem akármilyen díjat söpört be nemrég a Bujdosó Pincészet, akinek a dél-balatoni szőlőterületről származó bora egyedüli magyarként érdemelte ki az aranyérmet az osztrák Concours Mondial de Sauvignon versenyen. A borverseny jelenleg a világ legnagyobb Sauvignon blanc-nak szentelt versenye, amelyet 2010-ben hoztak létre Bordeaux-ban a Concours Mondial de Bruxelles égisze alatt a szőlőfajta zászlóshajója lett. Különlegessége, hogy a kóstolóra minden évben más régióban kerül sor, idén hat év után tért vissza a verseny Európába, a Stájerországban tartott eseménnyel - írja a HelloVidék.

EZ IS ÉRDEKELHET

A sauvignon blanc több évtizedes hagyománnyal rendelkezik a borvidéken, hiszen a balatonboglári Állami Gazdaságban telepítették először a fajtát Magyarországon a nyolcvanas években. A pincészet kínálatában már három különböző sauvignon blanc bor is szerepel: a díjnyertes Csomó, amely alapbornak számít, a némileg komplexebb Jolle és a csúcs sauvignon blanc bor az Our Sea névre keresztelt hordós érlelésű nedű.

Ez már zsinórban a harmadik év, hogy sikerült valamilyen érmet elhoznunk, 2022-ben ezüstérmet, 2023-ban pedig már egy aranyérmet tudtunk elcsípni. Nagyon reméltük, hogy továbbra is fenn tudjuk tartani ezt a magas színvonalat a borainknál, de úgy látszik sikerült

- mondta a lapnak ifjabb Bujdosó Ferenc.

A Sauvignon blanc egyre nagyobb népszerűségnek örvend idehaza, egyre többen készítik ezt a borfajtát, ezért úgy gondolom, hogy a közeljövőben egy felfelé ívelő szakaszra számíthatunk.

A régió versenyképességét firtató kérdésre a borász fontosnak tartotta leszögezni, hogy nagyon jól megállják a helyüket a Dél-Balatoni borok idehaza. Mint mondja, jól látszik, hogy a fehérborok térnyerése egyre nagyobb, ebben pedig a régió különösen erős, mivel majdnem 70 százalék a fehér szőlők aránya.

EZ IS ÉRDEKELHET

Remek adottságai vannak a környéknek, a 200-300 méteres lankás dombok pedig tökéletesek. A Balatonnak a mikroklímája nagyon jól segíti a szőlőnek az érését. Ebben a balatoni érzést visszaadó, aromatikus, zamatgazdag, kristálytiszta fehérborokban nagyon erősek vagyunk

- tette hozzá.

A borász szerint egyre nagyobb közösség áll mögöttük, az elmúlt két évben több külföldi borvidéket is meglátogattak már helyi fiatal borászokkal is. Így összességében azt lehet elmondani, hogy elindult egy olyan összefogás, aminek reményeik szerint az lesz az eredménye, hogy megerősítsék azt a fogyasztói képet, ami méltán tudja képviselni a régió hírnevét.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?