Lesújtó, ami a magyar borral történik: a túlélésért küzdenek a termelők

Lesújtó, ami a magyar borral történik: a túlélésért küzdenek a termelők

A magyar borászat ma egyszerre küzd a szőlőültetvényeket fenyegető betegségekkel és a borfogyasztási szokások drámai átalakulásával. Miközben az aranyszínű sárgaság egyre agresszívebben terjedt az országban, az ágazat mindennapjait az elszálló költségek, a zsugorodó piac és az alkoholmentességet hirdető kampányok szorítják sarokba. „Most tényleg túlélésre játszik az ágazat” - fogalmazott lapunknak a Portfolio Agrárszektor 2025 Konferencián, Siófokon is résztvevő Miklós Csaba móri borász, aki szerint a bor ma nem egyszerű alkoholtartalmú ital, hanem kultúra, táj és közösség együttese. A szakember úgy látja: ha minden ellen kampányolunk, a végén nem marad más, csak üres dombok és napelemparkok - miközben a borászatra kulcsszerep hárul a vidéki Magyarország arcának és élhetőségének megőrzésében.

Tombola és értékes nyeremények az Agrárszektor 2025 konferencián!

Tombolával és értékes nyereményekkel várjuk az Agrárszektor konferencia résztvevőit az esemény 2. napjának végén! FŐNYEREMÉNY: Az AXIÁL Kft. felajánlásából a szerencsés nyertes egy Fűnyírótraktor Portland Hawk H9212RD-rel lesz gazdagabb!

Csoportos kedvezmények már 2 főtől: 2 fő jelnetkezése esetén, 10%, 3 fő estén 15%, 4 vagy több fő jelentkezése esetén 20% kedvezmény! A kistermelők és fiatal gazdák pedig most 64.900 Ft + áfa összegért vehetnek részt az év egyik legnagyobb és legrangosabb agráreseményén! 

Az aranyszínű sárgaság évek óta jelen van Magyarországon, ám az utóbbi időszakban vált igazán fenyegetővé.

A betegség régóta itt van, nemcsak nálunk, az egész országban. Az amerikai szőlőkabóca pedig nagyon nehezen kezelhető, mert nem a szőlőben él, hanem az árokpartokon, erdőszéli, bozótos részeken. Az elhagyott háztáji ültetvények jelentik a legnagyobb gondot. Ahol nincs gazda, ott nincs növényvédelem sem, ezek pedig folyamatosan visszafertőzik a környéket

- mondta Miklós Csaba, a Miklós Pince ügyvezetője.

EZ IS ÉRDEKELHET

A móri borvidéken azonban igyekeztek közösen lépni: októberben nagyszabású fórumot tartottak, ahol szakemberek és gazdák együtt hívták fel a figyelmet a kötelező beavatkozásokra. Fontos változás az is, hogy a közös agrárpolitika döntése alapján a hegybírók a jövőben elrendelhetik az elhanyagolt ültetvények kivágását - a költség pedig a tulajdonost terheli.

Végre nemcsak jogai vannak egy földtulajdonosnak, hanem kötelezettségei is, és ezt számon lehet kérni

- emeli ki a borász, aki ezt az egyik legfontosabb előrelépésnek tartja az elmúlt években.

EZ IS ÉRDEKELHET

Csakhogy még ha ezt a betegséget sikerül is megfékezni, a borászati ágazat helyzete ennél jóval összetettebb. Miklós Csaba szerint az idei év egyértelműen a túlélésről szól.

Most tényleg túlélésre játszik az ágazat. Rendkívül drágán termelünk, miközben folyamatosan szűkül a piacunk.

Az energiaköltségek, a munkaerőhiány, a gépek és alapanyagok drágulása már önmagában komoly teher, a borfogyasztás csökkenése és az alkoholfogyasztást korlátozó kampányok pedig tovább nehezítik a helyzetet:

Azok a kampányok, amelyek a bort egy kalap alá veszik az alkohollal, óriási kárt okoznak. A borfogyasztás kulturális kérdés. A bornak a legkisebb értéke az alkohol.

EZ IS ÉRDEKELHET

A szakember egyben úgy látja, sokan nincsenek tisztában a borászat környezeti és társadalmi szerepével. A szőlőtermesztés nemcsak munkahelyeket tart fenn, hanem a táj arculatát, a zöldfelületeket és a vidéki hagyományokat is őrzi.

Aki a bor ellen kampányol, gondolja végig, mi lenne, ha kivágnánk a szőlőt. Mi kerülne a helyére? Mi lesz az országból, ha mindent támadunk? Marad egy napelempark, és kész?

- tette fel a kérdést.

Hiába divatos, többet árt, mint használ az alkoholmentes pezsgő, bor?

Miklós Csaba az alkoholmentes pezsgőkről és borokról is kifejtette kapunknak véleményét. Szerinte ez szakmailag és környezetileg is ellentmondásos.

Egész évben azon dolgozunk, hogy a szőlő beérjen, hogy cukrot képezzen, hiszen ez a lényeg. Aztán hatalmas energiával kivonjuk belőle az alkoholt? Ez olyan, mintha felmelegítenénk a fagyit. Ráadásul az eljárás nemcsak energiaigényes, hanem vízpazarló is. Egy hektoliter bor alkoholmentesítéséhez több hektoliter tiszta víz szükséges. És akkor még az energiáról és az ízéről nem is beszéltünk. Ez egyszerűen nonszensz.

EZ IS ÉRDEKELHET

A borfogyasztás kultúra

A jelen bizonytalanságai között Miklós Csaba szerint egyre fontosabb a hosszú távú gondolkodás:

A szélesvásznú filmet kell nézni. Ha azt mondjuk, ne igyanak bort az emberek, mi történik? A szőlő nem egy egyszerű alapanyag, hanem kultúra, közösség és tájfenntartás is egyben. Aki csak azt látja, hogy 11-13 százalék alkohol van benne, az a lényeget nem látja. A kulturált borfogyasztás és az alkoholfogyasztás két teljesen külön fogalom

- húzta alá.

Mindezek ellenére optimista marad a móri borász: szerinte van jövője a magyar borászatnak, ha kitartás és tudatosság kíséri. Bár úgy érzi, olykor minimális a hátszél, mégis hisz benne, hogy ez az időszak megtanít „szembeszélben vitorlázni”.

Mindent megteszünk a talpon maradásért. Ez egy csodálatos mesterség. Természetes napfényből teremteni valamit, ami örömet szerez. És ez jó.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ki kell nyitni az ajtókat

A Miklós Pince ügyvezetője részt vesz a hamarosan megrendezésre kerülő Portfolio Agrárszektor 2025 Konferencián, Siófokon is, ahol hasonló fontos témákat fog érinteni több szakember társaságában.

Ki kell nyitnunk ezt az ajtót, ami most csak résnyire van nyitva, és amelyen részigazságok kiabálnak be. Élni kell, tartalmasan. Kell a közösség, az élmény, a gasztronómia. A bor pedig csak egy apró, de fontos fogaskerék ebben.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
EZT OLVASTAD MÁR?