Brutális drágulás a magyar boltokban: ezt nem teszi zsebre egy vásárló sem

Brutális drágulás a magyar boltokban: ezt nem teszi zsebre egy vásárló sem

agrarszektor.hu
A mezőgazdasági termelői árak az idei első kilenc hónapban a gabonaáresés miatt átlagosan csökkentek, de azon belül ellentétes irányú és kiugró mértékű ármozgásokat is feljegyeztek a statisztikusok. Közben pedig tovább emelkedtek a termelési költségek. A tejpiaci áresés látszik a boltokban is, ugyanakkor az élelmiszer-infláció még mindig magasabb a fogyasztói árak átlagos emelkedésénél.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Idén a tavalyinál jobb terméseredmények hatottak az árak alakulására is, így az első három negyedévben a gabonafélék ára 25, az ipari növényeké pedig 37 százalékkal mérséklődött. A búza és a kukorica ára idén januártól jelentős mértékben csökkent. A háborús események okozta piaci bizonytalanság következtében májusban ugyan átmenetileg emelkedtek az árak, ez azonban nem mutatkozott tartósnak: a búza felvásárlási ára szeptemberben már 10 százalékkal alacsonyabb volt, mint 2021 azonos hónapjában. A növényi termékek között a gabonánál jóval kisebb súllyal szereplő gyümölcsök és zöldségek ára viszont emelkedett, 14, illetve 16 százalékkal emelkedett. A sárgarépa és a vöröshagyma ára átlag felett, 57 és 63 százalékkal, a paradicsomé kisebb mértékben, 6,1 százalékkal emelkedett, míg a burgonya főként a csökkenő vetésterület miatt 46 százalékkal drágult - írja a Világgazdaság a KSH adatai alapján.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ez az áremelkedés pedig a fogyasztói árban is megjelent: a krumpli ára a tavaly januári kilónkénti 270 forintról szeptemberre 410 forintra emelkedett, de júniusban 487 forint is volt. Az átlagos élelmiszer-infláció a vizsgált időszak végére, vagyis idén szeptemberben éves alapon 15,2 százalékos volt. A csirke esetében is fordulat következett be: a vágócsirke felvásárlási ára az átlaggal ellentétes irányú mozgást mutatott, és közel két és fél évig tartó folyamatos emelkedés után idén márciusában a kilogrammonkénti 511 forintos csúcson megállt. 2023. január-szeptemberi árindex összességében 17 százalékos növekedést mutatott.

A legnagyobb mértékben, 30 százalékkal az energia ára nőtt az előző év első három negyedévéhez képest, ezen belül az üzemanyagoké 33, a fűtőanyagoké pedig 30 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel ezelőtt. A műtrágyák ára viszont 29 százalékkal csökkent az egy évvel korábbi, magas szinthez képest. A 2022. év második felében tapasztalt csúcshoz viszonyítva átlagosan a felére estek vissza az árak. Az egyik leggyakrabban használt műtrágya, a mészammonsalétrom (MAS) ára 2022 harmadik negyedévében volt a legmagasabb, tonnánként 327 ezer forint, innen csökkent az idei harmadik negyedévre tonnánként 122 ezer forintra

- írja a lap.

EZ IS ÉRDEKELHET

Kilenc hónapot vizsgálva a takarmányok ára 1,7 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához viszonyítva. Negyedéves összehasonlításban július és szeptember között azonban 17 százalékkal voltak alacsonyabbak a takarmányárak 2023 második negyedévéhez viszonyítva. A növényvédő szerek viszont jelentősen, 24 százalékkal drágultak, az állatgyógyászati készítmények pedig 15 százalékkal 2022 első három negyedévéhez képest. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?